boekomslag Floortje Zwigtman - Vlam

Roxane Tron is de dochter van Dux Tron, een dictator die Chimeria met harde hand regeert. Terwijl Roxane onbezorgde en gelukkige jeugdjaren op het eiland beleeft, gaat het gewone volk gebukt onder het regime van haar vader. Christian Duse is een doodgewone jongen, die samen met zijn zussen Una en Marina en broer Rafaël een bandje vormt. Christian wil zich het liefst afzijdig houden van de politiek en ongestoord muziek maken. Daar komt een eind aan als Roxane zijn pad kruist en verliefd op hem wordt. Ze introduceert de Duses in het dictatorsgezin, en haar moeder ziet meteen haar kans schoon. Het regime begint barsten te vertonen en de vier muzikale jongeren kunnen het imago van het regime oppoetsen. Maar Marina en Rafaël zijn niet van zins het hoofd te buigen en zoeken via hun muziek de grenzen van de dictatuur op…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het kwam niet vaak voor dat ze nog herkend werd.
Twintig jaar later, een kleine neuscorrectie en een garderobe bijeengekocht op zakenreizen naar landen die niet langer ver en vreemd waren, hadden gemaakt dat ze in weinig meer leek op de twaalfjarige die tot die laatste dagen met haar ouders op de muren van alle scholen had geprijkt, alle drie jaren jonger dan ze destijds waren geweest.
De vrouw die haar hand vasthield had een leeftijd die haar moeder nooit had bereikt. Haar gezicht vertoonde de rimpels van een hard leven, of bitterheid over dat leven. Dezelfde rimpels die de fotograaf uit het laatste staatsieportret van haar moeder had gewist.
‘U bent het? Ik heb me niet vergist. U bent het, hè?’
De stem klonk hees en hoopvol en discreet, bijna samenzweerderig zacht, alsof ze beiden wisten dat het antwoord nog steeds gefluisterd moest worden. (blz. 7)

Het is 2012 en Roxane is voor een paar dagen terug in Chimeria. Ze woont al jaren in de Verenigde Staten, maar ze is nu op weg naar de begrafenis van de moeder van haar vroegere beste vriendin. Ze doet haar best om niet op te vallen. Er zijn veel mensen die haar haten, want Roxane was de dochter van de Dux, de leider van Chimeria. Chimeria was in 1986 een afgesloten land dat nauwelijks contacten had met de rest van de wereld. De Dux bepaalde wat er in zijn land gebeurde. Roxane was erg benieuwd naar de wereld buiten Chimeria en deed haar best om daar meer over te weten te komen.

‘Roxane wil naar het buitenland. Alles wat uit het buitenland komt, is honing voor haar. Ze haalt Axis over kleren en tijdschriften voor haar mee te nemen. En toen die meid Anna van vakantie terugkwam uit Zwitserland met kruisjes in haar oren en kruizen om haar nek, vond zij dat zij er ook zo bij moest lopen. Ze zagen eruit als nonnen uit een hoerenklooster! Ik heb het haar verboden.’
Hij veegde nieuwe zweetdruppels weg, driftiger dit keer.
‘Angelica zegt dat ze dit doet omdat ze jong is. Ik weet dat ze het doet om te kwetsen. Het is geen kwestie van buitenlandse kleding en popmuziek, kolonel Lisander, het is een kwestie van ideologie. Ik weet hoe sluipend het gif werkt. Zij niet. Voor haar smaakt het zoet.’
De Dux zette de loopband stil, hoewel zijn streefafstand nog niet bereikt was.
‘Ik heb iemand nodig die haar ziel bewaakt,’ zei hij. (blz. 57)

Roxane wil het liefst studeren aan een universiteit in het buitenland, maar dat vindt haar vader niet goed. Ze mag studeren in Chimeria. Maar dan wil ze wel in een studentenflat wonen. Dat vindt haar vader goed en hij gaat op zoek naar woonruimte voor haar.

De koelkast in haar studentenkeuken was via legale of illegale kanalen uit de Verenigde Staten geïmporteerd en het was een van de vele dingen in haar nieuwe appartement waarover ze gemengde gevoelens had.
Om te beginnen was er het appartement zelf geweest, dat geen appartement bleek te zijn.
Ze was het met Axis gaan bekijken, op de morgen dat Moeder haar de sleutels had gegeven.
‘Aha, dacht ik wel,’ had Axis gezegd toen ze voor het toegangshek parkeerden. ‘Je hebt je eigen oprijlaan, Rox!’
Ze had gekreund.
Ouders leken nooit te begrijpen waar je werkelijk om vroeg.
De villa – want het was een villa: vier verdiepingen, garage, bijgebouwen – was ooit de Spaanse ambassade geweest. Het pand had dus al, zo had haar vader verteld, de nodige veiligheidsvoorzieningen en lag op slechts tien minuten rijden van de universiteit. In zijn ogen was het ideaal geweest.
‘Maar pap…’
‘Wat mankeert eraan, Roxane?’
‘het is geen… het is geen huis waar studenten in wonen.’ (blz. 103)

Ze krijgt ook een persoonlijke bewaker, Cookie. Zij gaat overal heen waar Roxane ook heen gaat. Roxane vindt het verschrikkelijk. Nu valt ze nog meer op… Toch lukt het Roxane om contact te leggen met medestudenten. Ze ontmoet Christian en ze wordt verliefd op hem. Samen met zijn zussen en broers speelt Christian in een band. De moeder van Roxane wil de band gebruiken om een positiever beeld over Chimeria aan de jongeren te geven. Wat gaat er gebeuren met Christian en Roxane? Waarom woont Roxane tegenwoordig in de Verenigde Staten? Waarom wil ze in 2012 niet herkend worden als de dochter van de Dux? Wat is er gebeurd in Chimeria?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal speelt zich af in gesloten land, een land dat weinig contact heeft met andere landen. Een dictatuur dus waarbij de leider bepaalt wat er in het land gebeurt en wat mensen wel en niet mogen.
In dit verhaal vertelt Roxanne, de dochter van de leider, haar verhaal. Ze vertelt het in 1986 en in 2012. Daardoor weet je dat er iets gebeurd is in het land, maar niet wat
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het verhaal is best traag
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Roxane
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is een van de leestips voor de Jonge Jury
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar