Floortje Zwigtman – Tegenspel (1e recensie)

Over het verhaal

Op de morgen na Guy Fawkes Night werd ik wakker zonder ‘o…hell’-gevoel, maar wel met het sterke vermoeden dat ik iets belangrijks vergeten was. Ik kon maar niet bedenken waarom ik zo idioot gelukkig was.
Het leek een gewone dag: grijs, een beetje druilerig, met de geur van de Guy Fawkes Night-vuren nog in de lucht. Brandlucht. Kruit en vuurwerk.
Het had allemaal te maken met dat gelukkige gevoel. Als ik me nu maar kon herinneren wat…
Toen dook er een als een duveltje uit een doosje een Guy Fawkes-pop in mijn herinnering op. Ik zag hem in een oud pak van Vincent Farley op een brandstapel in vlammen opgaan. In mijn hoofd klonken de ongelofelijke woorden die Vincent gisteravond zo verontschuldigend had uitgesproken: ‘Ik hou van je. Het spijt me.’
Ik hou van je. Ik hou van je! Ik hou van je!!! Vreugde en Blijdschap probeerden me met vrolijke vingers uit bed te kietelen, maar ik bleef liggen en kon alleen maar denken: het is wáár. En daarna: of toch niet? (blz. 564 van 1875)

In Schijnbewegingen, het eerste deel van deze trilogie maakten we kennis met Adrian. Hij was een zestienjarige jongen die erachter kwam dat hij op jongens viel. Hij werkte ook een tijdje als prostituee. Dat laatste is nu verleden tijd. Adrian werkt als schildersmodel en hij weet sinds kort dat Vincent Farley, een schilder waar hij voor poseert, verliefd op hem is. Adrian is dolblij, want hij is ook verliefd op Vincent. Helaas moest Vincent de dag na het feest op reis naar Parijs, maar hij stuurt Adrian al snel een brief…

Die avond trakteerde ik mezelf op warme melk en koekjes in bed en zat, met m’n deken om me heen geslagen, naar de brief op tafel te kijken alsof het een kostbaar verjaardagscadeau was. Een man hield van me. Een stille, verlegen kunstschilder, die me maanden in stilte bewonderd en liefgehad had. Een man hield van me. Een ernstig denker die wikkend en wegend zijn woorden op papier zette, alsof hij een toespraak wilde schrijven. Een man hield van me. Een vriend die me gisteren huilend verteld had dat hij verliefd op me was. Een man hield van me. Een minnaar die me op m’n lippen had gekust alsof hij nog nooit iemand had gekust. (blz. 582)

Vincent is wekenlang in Parijs en het is vreemd als ze elkaar weer in het echt zien. Ze moeten voorzichtig doen, want niemand mag weten dat ze meer dan vrienden zijn. Er is weerstand, haat zelfs, tegen homoseksuelen en mensen worden voor homoseksualiteit in de gevangenis gestopt. Toch vinden Adrian en Vincent manieren om elkaar te zien. Vincent besluit op zoek te gaan naar een eigen huis. Adrian mag af en toe komen logeren, maar niet te vaak want dan zou de huisknecht het doorkrijgen. Dat risico wil Vincent niet lopen. Niemand mag van hun relatie weten. Adrian en Vincent zijn dolverliefd en ze denken dat hun liefde altijd zal blijven bestaan…

We gingen op de sofa zitten en hij pakte zijn schetsmap en spreidde de tekeningen voor me uit.
Nu zag ik pas hoe aandachtig hij me geobserveerd had, ook in de tijd dat hij nog enkel Schilder en ik nog enkel Model was geweest. Het was honderd keer Adrian. Adrian lachend op een stoel in het Café Royal. Adrian naast Imogen, gebogen over haar groene schrijfmap. Adrian op het gazon. Adrian die zijn veters strikt. Adrian lezend in het park, iets wat hij nooit gezien kon hebben. Of toch?
‘Je hebt me al die tijd gewoon bespioneerd!’ zei ik om hem aan het lachen te krijgen.
Hij lachte, zijn mond verborgen achter zijn hand. Ik boog me weer over de schetsen. Ze toonden de Adrian zoals Vincent die zag: een beetje mooier, een beetje zachter. Ik ergerde me er niet aan, zoals ik dat bij Trops wel gedaan had. Ik vond het niet erg dat Vincent me zo zag. Als dit was wat hij wilde, zou ik voor hem zo zijn.
‘Dit is een heel andere jongen dan die daar,’ zei ik, wijzend op het schilderij op de ezel. Vincent keek ernaar, een beetje schuldbewust, omdat het portret duidelijk maakte hoe hij me toentertijd gezien had: gevaarlijk, bedreigend…
Hij schudde zijn hoofd. ‘Nee, die jongen leek niet op mijn Adrian. Ik heb mijn Adrian getekend.’ (blz. 639)

Vincent wil Adrian helpen om een goede baan te vinden. Hij denkt dat Adrian een goede journalist zou zijn. Hij helpt hem om zich te ontwikkelen, zijn grammatica te verbeteren, meer kennis van de wereld op te doen. Hij regelt een gesprek bij een krant en Adrian mag met de hoofdredacteur mee naar het proces tegen Oscar Wilde om een proefartikel te schrijven. Hoe zal het proces tegen Oscar Wilde verlopen? Zal hij veroordeeld worden voor homoseksualiteit? Zal Adrian journalist worden? Hoe zal het met de relatie van Adrian en Vincent gaan?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, ontroerend, romantisch, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgever om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw in Londen, de tijd van Oscar Wilde. Londen is één van mijn favoriete steden. Je leeft mee met Adrian over zijn verliefdheid op Vincent, en daarnaast ontmoet je Oscar Wilde en zijn vrienden
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Adrian en Vincent ontmoeten, want het lijkt me een leuk en verliefd stel
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel van een trilogie. Ik ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan met Adrian in het volgende deel. Sinds kort is er een uitgave met alledrie de boeken in 1 boek. Het boek beschrijft het leven van homoseksuele jongens en mannen in Londen in de 19e eeuw. Erg interessant!
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 15

Meer informatie over dit boek