boekomslag Floortje Zwigtman - Kersenbloed

Engeland, 1880: Vincent wordt door zijn ouders naar kostschool gestuurd. Hij moet erg wennen aan de strenge regels van de leraren, maar ook aan de ongeschreven en onbesproken regels. Langzaam maar zeker ontdekt hij dat de oudste jongens de eerstejaars terroriseren en dat er tussen hen geheimzinnige dingen plaatsvinden. Wanneer een jongen uit de zesde om het leven komt, is dat het begin van een reeks vreemde gebeurtenissen.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De nacht was stil en donker toen Vincent Farley wakker schrok uit een droom die hij zich niet wilde herinneren.
Hij staarde voor zich uit tot de donkere voorwerpen om hem heen hun vertrouwde vorm terugkregen: de bedden op de zolderslaapzaal van Elm College.
Daar stond het bed waar Lionel Johanson geslapen had. Het was leeg. De lakens waren van de matras gehaald. Lionels cricketpet hing er allang niet meer.
In het bed daarnaast sliep Emmett Morris, een vierdejaars voor wie Vincent ooit bang was geweest. Nu was Emmett bang voor hem, en eigenlijk voor alles en iedereen. (blz. 5)

Het verhaal speelt zich af in 1880 in Engeland. Vincent zit op een kostschool met alleen maar jongens. De leraren zijn streng. De oudere jongens spelen de baas over de jongere jongens. Tegen sommige jonge jongens zijn ze aardiger dan tegen andere jongens. Dat vindt Vincent maar vreemd.

Vincent viel zijn vriend niet bij, maar wist dat hij gelijk had. Blake Benedict was een breedgeschouderde bullebak die eerstejaars niet bang genoeg voor hem waren, van de bovenste tree van de trap af duwde. Maar vreemd genoeg was er één eerstejaars die door Benedict heel anders behandeld werd: Robin Delany.
Als Robin in de buurt was, gedroeg Blake zich bijna als een aardige jongen en dat maakte Vincent ongerust. (blz. 7)

Een groepje jongens gaat met de leraar Grieks mee naar het bos. Daar worden ze aan het werk gezet om een open plek van onkruid en kleine struikjes vrij te maken. Het is hard werk. Ondertussen praat de leraar om de beurt met de jongens.

Toen Lionels lichaam in de rivier werd gevonden, zat de school aan het avondeten en praatte over andere dingen dan de afwezigheid van Lionel Johanson.
Natuurlijk, het was opgevallen dat hij niet op zijn plaats aan de zesdejaarstafel zat, maar niemand maakte zich daar zorgen over. Waarschijnlijk was hij ziek, zak, misselijk of doodgewoon te laat.
Zelfs toen het Hoofd binnenkwam en de prefecten van de vier Huizen van tafel haalde, trok niemand de conclusie: ‘er is iets gebeurd met Lionel.’
Wie eenmaal het zesde jaar had bereikt, was zo goed als onkwetsbaar, een halfgod.
En halfgoden sterven niet. (blz. 22)

Alle jongens zijn geschrokken. Wat is er met Lionel gebeurd? Wat heeft de leraar Grieks tegen hem gezegd? Hij is namelijk een van de laatsten die met hem heeft gepraat. De sfeer op school verandert. Iedereen is bang en ze mogen ‘s avonds niet meer naar buiten. Vincent houdt iedereen in de gaten. Er wordt ‘s nachts veel gefluisterd op de slaapzaal en soms sluipen een paar jongens weg.

‘Ik denk dat Robin en Blake ook gek op elkaar zijn,’ zei Harold na een tijdje. ‘Raar hè, dat dat gebeurt?’
‘Dat gebeurt alleen op Elm,’ zei Vincent. Daar was hij zeker van.
‘Misschien gebeurt het als je… nou ja, een man wordt.’
‘Een man ben je als je van school gaat. Dan word je verliefd op een meisje en dan trouw je daarmee.’ Dat was nog een van die dingen die Vincent zeker wist. Zo hoorde het te gaan.
‘Dus alleen op Elm mag je gek op een jongen zijn,’ zei Harold, die erover na scheen te denken. ‘En als je van school weggaat, mag het nooit meer.’ Hij wreef over zijn armen. Buiten was het gaan regenen en de nacht was klam en kil. (blz. 76)

Harold blijkt verliefd te zijn op Vincent. Ze liggen wel eens samen in bed omdat ze allebei bang zijn in het donker. Maar op een avond wil Harold meer…

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het is een boek dat zich afspeelt in het verleden en dat vind ik interessant
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek in Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een spannend en zielig verhaal. Het geeft een beeld over homoseksualiteit op een kostschool in Engeland. En hoe jongens met elkaar omgaan
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het lijkt alsof alle jongens verliefd worden op andere jongens. Alsof dat het enige is waar jongens aan denken als ze in een jongensomgeving zijn. Volgens mij is het een beetje overdreven
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Ik vond Vincent een irritante jongen. Zijn kijk op de wereld is heel erg zwartwit. Hij heeft een bepaald beeld van de wereld, bijvoorbeeld over trouwen, en vindt dat iedereen die het daar niet mee eens is of iets anders wilt, raar en vreemd is. Hij is zo rechtlijnig dat hij zijn vrienden zelfs verraad
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Dit boek is een voorloper op de “Een groene bloem”-trilogie. Dit zijn drie boeken (Schijnbewegingen (2005), Tegenspel (2007) en Spiegeljongen (2010)) die gaan over het leven van een jonge homoseksueel in Engeland aan het einde van de 19e eeuw
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar ik ben wel benieuwd naar het boek Schijnbewegingen. Hopelijk is de hoofdpersoon minder irritant dan Vincent
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf een jaar of 14 die geïnteresseerd zijn in een verhaal over vriendschap en liefde tussen jongens op een kostschool in 19e-eeuws Engeland