Carlos Ruiz Zafón – Het middernachtspaleis (1e recensie)

Calcutta 1932: Ben en zijn vrienden van het geheime Chowbar Genootschap zijn net zestien geworden. Het is tijd om het weeshuis, waarin ze zijn opgegroeid, te verlaten. Bij het afscheidsfeest verschijnt plotseling een oude vrouw met een jong meisje, Sheere, waar Ben meteen door gefascineerd is. Wie is zij? Als Ben en Sheere ontdekken wat hen met elkaar verbindt, worden ze al omringd door gevaar, een gevaar dat hen diep de onderwereld van Calcutta intrekt.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Nooit zal ik de nacht vergeten dat het sneeuwde in Calcutta. De kalender van het Sint Patrick Weeshuis kroop naar de laatste dagen van mei 1932 en liet een van de warmste maanden ooit gemeten in de stad van paleizen achter zich… (blz. 9)

Het is 1932 en Ben woont samen met zijn vrienden in een weeshuis in Calcutta. Ze worden binnenkort allemaal 16 jaar en moeten dan weg uit het weeshuis. Zestien jaar geleden werd Ben door zijn oma naar het weeshuis gebracht.

‘Zestien jaar geleden zag ik mij genoodzaakt u het leven van een jongetje toe te vertrouwen, meneer Carter,’ begon Aryami met zachte, maar ferme stem. ‘Het was een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven en ik weet zeker dat u al die jaren het vertrouwen dat ik in u heb gesteld, niet hebt beschaamd. Ik wilde me in die tijd niet met het leven van de jongen bemoeien, omdat ik wist dat hij op geen enkele plek beter af zou zijn dan hier, onder uw hoede. Ik heb nooit de gelegenheid gehad u mijn dankbaarheid te tonen voor wat u voor de jongen hebt gedaan.’ (blz. 61)

Ben en zijn vrienden hebben een meisje ontmoet. Zij is samen met haar oma naar het weeshuis gekomen. Terwijl haar oma een gesprek heeft met de directeur laten de jongeren het meisje kennis maken met hun geheime genootschap. Diezelfde nacht wordt Ben wakker van een raar geluid. Als hij voorzichtig uit het raam kijkt ziet hij daar een man in de schaduw staan. Hij besluit de man te volgen. Onderweg hoort hij opeens veel lawaai en er komt een trein op hem afrijden.

Ben was op het allerergste voorbereid, maar het scenario waar hij een fractie van een seconde later getuige van was, overtrof zijn voorstellingsvermogen: de dolgedraaide locomotief, gehuld in een tornado van vlammen, dreunde tegen de muur, en veranderde in een spookachtige vlammenmeer. Toen verdween de hele trein in de rode bakstenen muur. De slang van nevel en rook die de trein naliet, loste op in de lucht en nam de gruwelijke kinderkreten en oorverdovende herrie van de locomotief met zich mee. (blz. 84)

Het meisje blijkt zijn tweelingzus te zijn en er zit een geheimzinnige man achter hen aan. Ze lopen gevaar. De jongeren gaan niet zitten afwachten, maar gaan uitzoeken wat er aan de hand is.

Na ongeveer een minuut rust stond ze weer op en nam het station in zich op. Het avondlicht verdween in hoog tempo en spoedig zou de nacht stikdonker zijn. Ze kon maar één ding denken: dat moment wilde ze niet afwachten in Jheeter’s Gate. Nerveus begon ze naar de uitgang te lopen en toen pas merkte ze een spookachtige gestalte op die op haar afliep door de mist. De figuur hief een hand op en Isobel zag de vlammen uit zijn vingers schieten en zijn weg verlichten. Op dat moment besefte ze maar al te goed dat binnenkomen makkelijker was geweest dan wegkomen. (blz. 136)

Vinden de jongeren de geheimzinnige man? Waarom zit hij achter Ben en zijn tweelingzus aan?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het leek mij een spannend verhaal en ik vond het omslag mooi
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, avontuurlijk, verrassend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek in Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een spannend en verrassend verhaal. Er komt magie in voor en toch komt het verhaal geloofwaardig over
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het een moeilijk verhaal om in te komen. Zafon gebruikt veel lange zinnen die veel dingen beschrijven. Toch vond ik het verhaal interessant genoeg om door te lezen
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Het zijn allemaal nieuwsgierige tieners die willen weten wat er nou precies aan de hand is. Ze zien eigenlijk geen gevaar
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Geen idee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Moeilijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 15 jaar