boekomslag Carlos Ruiz Zafon - De nevelprins

In een dorp aan de kust ontdekt de 13-jarige Max dat de angstaanjagende standbeelden in een ommuurde tuin alles te maken hebben met de Orpheus, een schip dat 25 jaar eerder in een zware storm verging.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Max zou nooit die verre zomer vergeten toen hij, bijna bij toeval, de magie ontdekte. Het was het jaar 1943 en oorlogsstormen sleurden de wereld onherroepelijk naar de afgrond. (blz. 9)

Max verhuist samen met zijn ouders en twee zussen naar een dorpje aan zee. Zijn ouders denken dat dit een betere plaats om tijdens de oorlog te wonen. Het huis waar ze gaan wonen heeft jaren leeg gestaan. De vorige bewoners zijn verhuisd nadat hun enige kind is overleden. Max verkent de dagen en weken na de verhuizing het huis en de tuin. Hij vindt een afgelegen stuk tuin dat vol staat met beelden. Ze geven hem een eng gevoel. Max heeft het gevoel dat ze hem bekijken. Ook in huis gebeuren er vreemde dingen.

Ze wilde juist de kamer verlaten toen ze plotseling een ijzige bries op haar gezicht voelde, die door de kamer veegde en de deur dichtsloeg. Irina rende naar de deur en worstelde met de klink die ineens vastzat. Terwijl ze hem tevergeefs probeerde te openen, hoorde ze de sleutel in de kastdeur achter zich langzaam draaien, Irina stond tegen de slaapkamerdeur aan, te bang om te kijken. Ze deed haar ogen stijf dicht, haar handen trilden. De stemmen, die uit de diepten van het huis schenen te komen, klonken nu veel dichterbij. En deze keer lachten ze. (blz. 70)

Irina komt in het ziekenhuis terecht en Max en Alicia maken kennis met Roland. Roland is de kleinzoon van de vuurtorenwachter. Max vertelt over de beelden en dat hij het gevoel heeft dat ze kunnen bewegen en hem bespieden. Max, Alicia en Roland denken dat het ongeluk van Irina te maken heeft met de beelden uit de beeldentuin en met de vuurtorenwachter. De vuurtoren is 25 jaar geleden gebouwd nadat er een scheep was vergaan tijdens een storm. De opa van Roland was passagier op dat schip.

Langzamerhand was Roland echter gaan beseffen dat het verhaal van de oude man zo lek was als een mandje. Maar nooit, tot vandaag, had hij tegenover zichzelf willen toegeven dat zijn grootvader tegen hem had gelogen of dat hij hem in elk geval niet de hele waarheid had verteld. Hij twijfelde geen seconde aan dienst integriteit. Eigenlijk had zijn grootvader door de jaren heen stukjes van de puzzel onthuld en de kern daarvan, realiseerde Roland zich nu, werd gevormd door de beeldentuin. (blz. 84)

Zal het verhaal van Rolands opa meer duidelijkheid geven? Wat is er met de beelden aan de hand?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het leek mij een leuk boek en ik vind de boeken die Carlos Ruiz Zafon voor volwassenen heeft geschreven mooi. 
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gekocht bij de bibliotheek voor 1 euro. Het was een afgeschreven bibliotheekboek
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vond je leuk aan het boek?
Het is een heel spannend verhaal waarin dingen gebeuren die alleen met behulp van magie kunnen
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Max is een oplettende jongen. Hij ziet vreemde dingen om zich heen: een stationsklok die de verkeerde kant op gaat, beelden die van houding zijn veranderd. Uit het verhaal komt Max naar voren als een gewone levensechte jongen, die niet zo snel ergens van schrikt. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee, volgens mij niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren die houden van spannende verhalen met magie erin