boekomslag Allen Zadoff – Boy Nobody (Boy nobody 1)

Sinds het verdachte overlijden van zijn ouders zit Boy Nobody bij Het Programma, een schimmige overheidsorganisatie die kinderen opleidt en hersenspoelt om hen in te zetten voor spionageactiviteiten en het liquideren van staatsgevaarlijke personen. Boy Nobody duikt op in een nieuwe stad, op een nieuwe school, onder een nieuwe naam. Hij blijft nooit lang en telkens sterft er een familielid van een van zijn nieuwe vrienden, een zogenaamd natuurlijke dood … Boy Nobody is ijskoud en gevoelloos als het op het afmaken van zijn opdracht aankomt, maar ergens diep in hem zit nog de jongen die hij ooit was, toen zijn ouders nog leefden. Zijn nieuwe missie brengt hem naar New York. De duur en het verloop van deze opdracht zijn ongewoon, net als het contact met de New Yorkse burgemeester en zijn fascinerende dochter Sam.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik pak een honkbalknuppel. Het is een 32 ounce Rawlings composiet. Ik verdeel het gewicht over beide handen. Door een deuk aan de bovenkant is hij ietwat uit balans.
Ik pak de knuppel aan beide kanten vast en rek me na de wedstrijd op het parkeerterrein uit. Natick tegen Wellesley. Mijn ploegmaten van Natick staan om me heen, middelbareschooljongens die doen wat ze na een overwinning altijd doen. Het vieren. Uitgebreid.
Ik doe mee.
Ik moet dit voor ogenhouden: ik ben een van jullie. Ik ben jong. Ik ben een winnaar.
Ik glimlach en rek me uit.
Dan breng ik mijn gewicht naar achteren en haal flink uit. Op dat moment nadert Jack Wu me van achteren. De honkbalknuppel mist op een haar na zijn hoofd.
Een forse kerel in een zwart pak die in de buurt staat, verstrakt. Hij verstrakt, maar doet verder niets.
Hij is Jacks lijfwacht en chauffeur, een schaduw die hem altijd en overal volgt, waarheen hij ook gaat. Jacks vader is rijk. Rijk en zenuwachtig.
Jack heeft een pesthekel aan de lijfwacht. Dat heeft hij me vaak genoeg verteld. Jack en ik zijn vrienden, daarom vertelt hij me dat. (15 van 919)

Zach is bevriend met Jack. Tenminste, dat denkt Jack. Eigenlijk is Zach een spion en heeft hij nu als opdracht om de vader van Jack te vermoorden. Hij weet niet waarom, maar dat hoeft hij ook niet te weten om zijn opdracht goed te kunnen uitvoeren. Hij heeft zich bij Jack voorgedaan als een jongen die pas in de buurt is komen wonen. Ze zijn vrienden geworden. Maar nu is het moment gekomen om zijn opdracht af te ronden…

Jacks vader wankelt en ik vang hem op en leg hem naast de keukentafel op de grond. Ik laat hem niet vallen, want ik wil niet dat Jack naar beneden komt rennen om te zien waar dat lawaai vandaan kwam. Ik wil niet dat iemand anders naar binnen rent. Nog niet.
Ik heb vijftien seconden nodig.
Zes seconden om hem neer te leggen, en in zo’n positie – met zijn armen en benen wijd – dat het lijkt alsof hij gevallen is. Ik gebruik mijn elleboog om het blik bier naast hem om te stoten. Het schuim sist.
Vijf seconden om mijn pen en notitieblokje weg te steken, de rugzak dicht te ritsen die aan de rugleuning van een stoel hangt.
Nog vier seconden om het middel in het lichaam van meneer Wu zijn werk te laten doen, waarna reanimatie niet meer baat.
Vijftien seconden.
Klaar. (35 van 919)

Zach heeft zijn opdracht afgerond. Hij krijgt een nieuwe opdracht. Hij moet naar New York en hij moet de burgemeester vermoorden. Om dicht bij de burgemeester te komen legt hij contact met zijn dochter. Hij merkt dat hij de burgemeester een aardige man vindt. Hij snapt eigenlijk niet waarom hij vermoord moet worden.

De details gaan me niet aan. Dat zijn mijn zaken niet.
Het zijn mijn zaken om met iemand aan te pappen, de klus te klaren en er weer vandoor te gaan. Op naar de volgende zaak.
Deze zaak is aan mij toegewezen.Ik moet niet denken. Ik moet doen.
Het enige wat ik nodig heb, is het algemene verhaal, en het ware verhaal van Jacks vader is dat hij iets aan het doen was wat hij niet had moeten doen. Iets waardoor hij gevaarlijk werd, misschien zelfs een verrader.
Daarom werd ik hierheen gestuurd. Om hem tegen te houden.
Dat is mijn specialiteit. Ik krijg een opdracht en die voer ik uit.
Volgens Het Programma, de organisatie waarvoor ik werk, ben ik een patriot, maar patriotten hebben een keus. Ik niet. (82 van 919)

Zal Zach ook deze opdracht goed afronden? Hoe zal het daarna verder gaan met Zach?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Dit was een van de e-boeken die je tijdens de kerstvakantie in de Vakantiebieb (app van de bibliotheken) kon lezen. Het leek mij een leuk boek
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Dit boek was tijdens de kerstvakantie te lezen via Vakantiebieb
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een spannend spionnenverhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Zach is eigenlijk een gewone tiener, met 1 verschil. Hij is eigenlijk een spion. Hij doet alsof hij vrienden is met iemand om zijn opdracht te kunnen uitvoeren. Tot nu toe was dat nooit een probleem, maar hij beseft dat hij niet altijd zonder vragen een opdracht wil uitvoeren. Hij komt in opstand
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Ik heb het boek gelezen op mijn telefoon. Het boek had hier 919 bladzijden en de citaten verwijzen dus naar deze bladzijde-indeling. Het papieren boek heeft 303 bladzijden. 
Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal in het volgende deel verder zal gaan.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien, maar ik wil zeker het volgende deel lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 12 jaar die op zoek is naar een spannend verhaal over een jonge spion