Is het toeval of het lot dat mensen bij elkaar brengt? Natasha zal aan het eind van de dag met haar familie uitgezet worden naar Jamaica, maar ontmoet op haar laatste dag in New York de dromerige Koreaanse Daniel. Samen zijn ze getuige van diefstal in een platenzaak, en vanaf dat moment brengen ze deze allesbepalende dag grotendeels samen door. Terwijl Natasha via een advocaat wanhopig probeert haar uitzetting te voorkomen, filosoferen ze over het leven en de toekomst, en beseffen ze dat ze elkaars grote liefde zijn. Maar heeft het zin om te geloven in dromen als je weet dat die nooit uit zullen komen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Tiener aanvaardt lot, besluit dokter te worden.
Het is Charlies schuld dat mijn leven al de hele zomer (en nu herfst) één grote absurde krantenkop is. Charles Jae Won Bae, alias Charlie, mijn grote broer, oudste zoon van een oudste zoon, verraste mijn ouders (en al hun kennissen, en de hele roddelende Koreaanse gemeenschap in Flushing, New York) door zich van Harvard te laten schoppen (beste school, zie mijn moeder toen de brief kwam waarin stond dat hij was aangenomen). Nu is hij dus van beste school getrapt, en mijn moeder loopt met een frons in haar voorhoofd en gelooft het niet helemaal en begrijpt het niet helemaal.
Waarom heb jij zulke slechte cijfers? Zij sturen jou weg? Waarom sturen zij jou weg? Waarom niet blijven en harder studeren?
Niet wegsturen. Verzoeken te vertrekken. Iets anders dan wegsturen, zegt mijn vader.
Charlie mompelt: Het is maar tijdelijk, voor twee semesters.
Bij deze huiveringwekkende tsunami van ouderlijk onbegrip en schaamte en teleurstelling krijg ik bijna medelijden met Charlie. Bijna. (blz. 8)

Daniel komt uit een Zuid-Koreaans gezin en merkt de druk van het moeten presteren en voldoen aan de standaarden van zijn ouders. Nu zijn broer hun ouders teleurgesteld heeft wordt van hem verwacht dat hij de eer van de familie hoog zal houden. Vandaag heeft hij daarom een belangrijk gesprek met een alumnus van Yale, om zich voor te bereiden op zijn aanmelding bij de universiteit. Met een opleiding aan een goede universiteit zal hij aan een goede toekomst bouwen.

Ondertussen heeft Natasha, uit een Jamaicaans gezin, andere problemen. Zij en haar familie zullen vanavond het land uitgezet worden, omdat ze illegaal in Amerika zijn. Natasha wil nog proberen om dit te voorkomen door met een advocaat te gaan praten die gespecialiseerd is in het voorkomen van dit soort uitzettingen Haar familie vindt dat het zinloos is waar ze mee bezig is.

Mijn moeder zegt dat ik het nu maar eens moet opgeven en dat het zinloos is wat ik doe. Ze is boos, dus haar accent is zwaarder dan normaal en elke bewering wordt een vraag.
‘Denk jij niet dat dit tijd is om op te geven, Tasha? Denk jij niet dat dit zinloos is wat jij doet?’
Ze houdt de eerste lettergreep van zinloos iets te lang aan. Mijn vader zegt niets. Hij zwijgt uit woede of onmacht. Dat weet ik nooit precies. Zijn frons is zo diep en zo totaal dat ik me zijn gezicht moeilijk met en andere uitdrukking kan voorstellen. Nog maar een paar maanden geleden zou het me verdrietig hebben gemaakt om hem zo te zien, maar nu interesseert het me geen bal. Deze hele zooi is zijn schuld.
Peter, mijn broertje van negen, is de enige die wel blij is met de recente ontwikkelingen. Op dit moment pakt hij zijn koffers en draait hij ‘No Woman, No Cry’ van Bob Marley. ‘Oldskool inpakmuziek,’ noemt hij dat.
Hoewel hij hier in Amerika is geboren, zegt Peter dat hij in Jamaica wil wonen. Hij is altijd nogal verlegen geweest en maakt moeilijk vrienden. Ik denk dat hij denkt dat Jamaica een hof van Eden is waar het leven op de een of andere manier makkelijker voor hem zal zijn. (blz. 9)

Daniel en Natasha kennen elkaar niet. Toch ontmoeten ze elkaar vandaag in een winkel waar Daniel Natasha beschermt tegen een ex-vriendje van haar. Ze gaan ergens wat drinken…

‘Daniel.’
‘Niet verliefd op me worden, Daniel.’
En verdomd als het niet waar is, hij proest zijn koffie over de tafel. ‘Wie zegt dat ik verliefd op je word?’
‘Dat zwarte boekje waarin ik je zag schrijven, en je gezicht. Dat grote open, ik-kan-niemand-voor-de-gek-houden-gezicht.’
Hij wordt weer rood, want zijn hele leven bestaat uit rood worden. ‘En waarom mag dat niet?’ vraagt hij.
‘Omdat ik niet verliefd ga worden op jou.’
‘Hoe weet je dat?’
‘Ik geloof niet in de liefde.’
‘Het is geen religie,’ zegt hij. ‘Het maakt niet uit of je erin gelooft, het bestaat gewoon.’
‘O ja? Kun je dat bewijzen?’
‘Liefdesliedjes Poëzie. Het huwelijk.’
‘Kom op zeg. Woorden op papier. Kun je het wetenschappelijk benaderen? Kun je het observeren, meten, kun je ermee experimenteren, die experimenten herhalen? Dat kun je niet. Kun je het in plakjes snijden en kleuren en door een microscoop bekijken? Dat kun je niet. Kun je het kweken in een petrischaal of er een genenkaart van maken?’
‘Dat kun je niet,’ zegt hij lachend en op dezelfde toon als ik.
Zonder het te willen schiet ik ook in de lach. Soms neem ik mezelf een beetje te serieus.
Hij schept een laagje schuim van zijn koffie en stopt het in zijn mond. ‘Jij zegt dat het alleen maar woorden op papier zijn, maar je moet toegeven dat al die mensen iets voelen.’ (blz. 78)

Daniel beweert dat hij een manier weet om de liefde wetenschappelijk te bewijzen. Hij heeft een vragenlijst waarvan ze allebei een aantal vragen moeten beantwoorden. Natasha wordt nieuwsgierig. De rest van de dag reizen ze door de stad, op weg naar de afspraak van Daniel en naar de afspraak van Natasha. Zal Daniel de liefde wetenschappelijk kunnen bewijzen? Heeft Daniel een goed voorbereidingsgesprek voor Yale? Kan Natasha de advocaat ervan overtuigen dat hun uitzetting voorkomen moet worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, romantisch, verrassend, zielig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond haar vorige boek geweldig (5 sterren) en was erg benieuwd of dit boek ook zo goud zou zijn
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Daniel en Natasha
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Daniel en Natasha ontmoeten, want ze lijken me aardig
In welke periode speelt het verhaal zich af?
In het heden
Waar speelt het verhaal zich af?
In New York
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een lief en romantisch verhaal over twee jongeren die elkaar onverwacht ontmoeten en verliefd worden. Maar het zal waarschijnlijk hun laatste dag samen zijn want zij is illegaal in het land en wordt ‘s avonds het land uitgezet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Weet ik nog niet