boekomslag Margje Woodrow - Snitch

De jarenlange vriendschap tussen Roos en Quinty staat ernstig onder druk wanneer Fenna bij hen in de klas komt. Quinty kiest voor Fenna en haar vrienden. Roos voelt zich afgedankt. Ze reageert heftig, iets wat haar omgeving als een probleem ziet. Er wordt zelfs ritalin voorgeschreven, maar Roos weigert. Steeds vaker lijkt Roos betrokken bij ongelukken van haar klasgenoten. Ze heeft de schijn tegen en iedereen verdenkt haar. Maar dan ontdekt Roos wat er daadwerkelijk speelt. Geloven ze haar of is er sprake van verraad?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Wat doe jij nou?’ Fenna’s stem galmt door de kleedkamer.
Niet weer, denk ik. Alsjeblieft niet weer! Ik prop mijn spullen in mijn gymtas. Waar ze ook mee komt, niet happen, zeg ik tegen mezelf.
Maar als ik weg wil lopen, staat Fenna al voor me met haar armen over elkaar. ‘Geef Quinty’s shirt eens terug.’
‘Heb je het tegen mij?’
Ze slaakt een dramatische zucht. ‘Dat weet jij heel goed. Hoezo jat jij spullen van Quinty?’ Ze wijst naar mijn witte Levi’s-shirt.
Ik schud mijn hoofd. ‘Deze is van mij. Gisteren nog gekocht.’
‘Tuurlijk,’ hoont ze. ‘Geloof je het zelf?’
Smekend kijk ik naar Quinty. ‘Jij hebt deze toch in het rood?’
Quinty zegt niks en staat als een zoutzak naast Fenna. Alsof het haar niks interesseert. Voor haar ben ik sinds een paar maanden voltooid verleden tijd.
Charissa en Bo staan als hofdames achter Fenna. Gniffelend. Ze moedigen Fenna nog net niet aan, maar hun blikken zeggen genoeg.
In mijn hoofd begint het te bruisen. Ik duw mijn wijsvinger op mijn duim. Soms helpt het. Nu niet. Want voor ik er erg in heb, zet ik dreigend een stap naar voren. ‘Stoppen, Fenna. Anders…’ Ik zoek naar de juiste woorden.
‘Ga je weer flippen zeker. Oe-hoe, zie je me bibberen?’ Ze wappert met haar handen vlak voor mijn ogen.
Om me heen wordt gegiecheld. Klasgenoten kijken toe alsof het een grappig toneelstuk is. Met Fenna en mij in de hoofdrol.
Nog steeds zegt Quinty geen woord. Ze weet toch dat dit niet haar shirt is? Zelfs nu komt ze niet voor me op. Niet meer.
Mijn ademhaling klinkt hard en gejaagd. Ik moet weglopen, denk ik. Tot tien tellen, twintig misschien. Als een rotje kan ik zijn. Steek me aan en ik ontplof. (blz. 2)

Roos was de beste vriendin van Quinty, maar sinds Fenna bij hen in de klas is gekomen is deze vriendschap voorbij. Roos wordt gepest en buitengesloten door Fenna. Quinty vindt het vervelend dat Fenna zo onaardig doet tegen Roos, maar ze durft er ook niets van te zeggen. Ze vindt het best fijn dat ze bij de populaire leerlingen hoort.

Waarom doet Fenna dit? Om er nog een schepje bovenop te doen? Roos en ik zijn geen vriendinnen meer, maar dit is niet oké. En dat ga ik Fenna duidelijk maken ook. Hoe precies weet ik niet. Want ik kom er steeds meer achter dat Fenna geen kritiek duldt. Ik ken haar nu zeven maanden. Ze kwam nieuw bij ons in de klas en ging meteen de eerste dag naast mij zitten. Ze vroeg het niet. Ze deelde het mee. Ja, naast jou wil ik zitten. Perfecte sneakers heb je trouwens. En ik voelde me zo vereerd dat ik Roos compleet vergat. Als Roos niet zo heftig had gedaan, dan was er misschien niks aan de hand geweest. Hoewel… Fenna maakte ook vrij snel duidelijk dat ik moest kiezen: of bij haar horen, of bij Roos. Ik koos voor het eerste. Fenna is net als Red Bull. Je weet dat het slecht is, maar toch is het lekker.
Ik schrik van de bel. Dat zal Oscar zijn. Mijn onderbuik kriebelt. Ik duw een pluk haar achter mijn oor en tover een glimlach op mijn gezicht.
‘Hoi,’ zeg ik als ik de deur open. ‘Je bent de eerste.’
Hij glimlacht en geeft me een kus. ‘Weet ik. Tijn en Fenna zijn iets later. O ja, deze tas moest ik alvast aan jou geven. Dan wist jij genoeg, zei Fenna.’
Ik neem de Michael Kors-tas van hem aan. ‘Eh, ja.’
‘Zwaar, trouwens. Wat zit er allemaal in?’
Ik haal mijn schouders op. ‘Logeerspullen,’ jok ik, omdat ik niet zeker weet of hij op de hoogte is van Fenna’s handel. ‘Maar vanavond blijft ze niet slapen, hoor.’
Oscar grijnst. ‘Liever niet, nee.’ Hij trekt me naar zich toe. ‘Want dat ben ik al van plan.’
Ik voel me blij en zenuwachtig tegelijk met zijn armen om me heen. Met de Michael Kors-tas ben ik minder blij. (blz. 10)

Voor school moet de klas van Roos en Quinty een opdracht in tweetallen maken op een muziekfestival. Roos moet een opdracht maken met Sanne, maar die is hier niet blij mee…

‘Wil je links of rechts slapen?’ vraag ik aan Sanne die mopperend haar tas uitpakt. ‘Mij maakt het niet uit.’ Ik veeg met mijn handen het gras en zand uit de tent. Het doek ruikt naar schimmel en er vliegen nu al muggen rond. Al een halfuur ben ik gekoppeld aan Sanne en nog steeds zegt ze amper een woord tegen me. Ze straalt een en al chagrijn uit. Op zich snap ik het wel, maar ik heb al tien keer sorry gezegd en begrip getoond. Kan ik er wat aan doen dat Kooistra duo’s wil? Hallo, ze krijgt zelfs een punt extra om met mij samen te werken. ‘En?’ vraag ik, omdat ze niet antwoordt. ‘Doe maar links,’ snauwt ze. ‘Je snurkt toch niet, hè? Want dat haat ik.’
‘Nee,’ mompel ik, wrijvend over mijn voorhoofd. Wat een broeierige tent is dit.
Charissa’s hoofd verschijnt in de opening. Haar zoete luchtje verspreidt zich in de tent. ‘Hoe gaat het, Sanne? Al een beetje bekomen van de schrik?’ Ze trekt er een gezicht bij alsof Sanne besmet is met een enge ziekte.
‘Totaal niet,’ antwoordt Sanne.
‘Kom anders lekker voor onze tent een drankje doen met Bo, Fenna, Quinty en mij. Is dat wat?’ Charissa doet alsof ik lucht ben.
Sanne knikt. ‘Ik kom er zo aan.’
Ik blader in het programmaboekje. ‘Kijk,’ zeg ik. ‘Om twee uur treedt deze singer-songwriter op. Zullen we hem gaan filmen?’ Ik wijs op de plattegrond het kleine podium aan. ‘Volgens mij is hij wel goed.’
Sanne knijpt haar ogen samen. ‘Luister, Roos, ik ga helemaal niks met jou doen. Ja, misschien in deze rottent slapen. Maar voor de rest heb ik heel andere plannen en die laat ik niet verpesten.’ Ze kruipt naar buiten en loopt naar de tent waar Fenna, Bo, Charissa en Quinty al in een kringetje voor zitten.
Ik hou mezelf bezig door met een takje in het zand te tekenen. Erger uitgekotst dan dit, kan bijna niet. (blz. 21)

Sanne wil blijkbaar niet samenwerken, dus besluit Roos in haar eentje over het muziekfestival rond te lopen. Ze ontmoet een leuke jongen waar ze de rest van de avond mee doorbrengt. Als ze ‘s nachts op de camping naar de wc gaat hoort ze in het hokje naast zich een meisje dat blijkbaar ziek is. Het is Sanne. Roos belt een ambulance en zorgt ervoor dat Sanne hulp krijgt.

Ik heb vannacht geen oog dichtgedaan. Continu spookte Sanne door mijn hoofd. Wat zou er toch gebeurd zijn? Toch Fenna’s pillen geslikt? Liegt Fenna?
Nu staan we allemaal bij Kooistra’s tent. Hij probeert kalm te blijven, maar zelfs de spiertjes in zijn kaak trillen.
Hij schraapt zijn keel. ‘Goed, jongens en meisjes, sorry dat ik jullie al om zeven uur gewekt heb. Maar zoals jullie weten is Sanne vannacht met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege hartfalen. Haar vader heeft me net gebeld. Gelukkig is ze buiten levensgevaar, hoewel ze op de intensive care aan de hartbewaking ligt.’
Klasgenoten reageren geschokt.
Ik schrik ook. Intensive care klinkt zo heftig.
Roos leunt stilletjes tegen een boom en kijkt strak voor zich uit.
Fenna zit naast me en verbergt haar gezicht in haar handen. ‘Wat afschuwelijk,’ snift ze. ‘Die arme Sanne. Hoe kan dit nou?’
Verbaasd staar ik haar aan. Waarom is zíj ineens zo van slag? Of wil ze aandacht? En vannacht dan? Ik kan het niet opbrengen om een arm om haar heen te slaan. Het is niet nodig. Charissa en Bo zwermen als bijen op haar af.
‘Ja, Fenna,’ zegt Kooistra begripvol. ‘Ik begrijp dat dit nieuws je van streek maakt. Ik ben ook vreselijk geschrokken en bezorgd. Daarom wil ik graag precies in kaart brengen wat er is gebeurd. Wie is er, net als Roos, gisteren met Sanne opgetrokken? En wat hebben jullie dan gedaan? Hoe erg je denkt dat het ook is, vertel het toch. Alles kan helpen bij Sannes herstel.’
Fenna steekt bibberig haar vinger op. ‘H… hoe bedoelt u dat, meneer?’
Hij geeft een geruststellend knikje. ‘Dat zal ik uitleggen. Uit Sannes eerste bloeduitslagen blijkt dat er alcohol in het spel geweest is. Daar wil ik per se duidelijkheid over krijgen. Wie heeft Sanne zien drinken? Of wie heeft met Sanne gedronken? Het is echt in Sannes belang dat daar duidelijkheid over komt. Dus… Vertel…’ (blz. 37)

Quinty is bang dat Fenna iets te maken heeft met het ziek worden van Sanne, maar ze durft Fenna niets te vragen. Ondertussen krijgt Roos van de politie allemaal vragen over Sanne.

Hartfalen… Zeurde die rechercheur daarom zo door op mijn doosje ritalin? Denkt hij dat ik ermee rotzooi? Meteen denk ik aan Fenna. Ze doet wel heel erg haar best om de pijlen op mij te richten. Ineens word ik stiknerveus. En bang. Het blikje in mijn kamer! Waar minstens tweehonderdvijftig pillen in zitten! In drie maanden tijd opgespaard. Om mijn ouders te misleiden. Waarom heb ik die pillen niet op een onbewaakt ogenblik door de plee gespoeld?
Ineens heb ik vreselijke haast. Want het beeld van mama die mijn kamer doorzoekt flitst door mijn hoofd. Ik moet naar huis. Nu.
Ik buig me over mijn fiets om het slot te openen als ik zijn stem hoor. (blz. 66)

Wat is er met Sanne gebeurd? Heeft Fenna hier iets mee te maken? Of is het de schuld van Roos? Komt het weer goed met Sanne?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Roos
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Roos ontmoeten en gezellig kletsen
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Roos woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat Roos gepest wordt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2019
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 12 jaar die houdt van een spannend en verrassend verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen