David weet al zijn hele leven dat hij een meisje wil worden. Maar alleen zijn twee beste vrienden delen zijn geheim – zelfs zijn ouders hebben geen idee. Leo zit dit jaar voor het eerst op dezelfde school als David. Van zijn vorige school moest hij vertrekken om redenen waarover hij liever niet praat. Wel is duidelijk dat hij zich maar beter koest kan houden, omdat het anders ook op deze school mis zal gaan. En dat gaat het al snel… Leo timmert een jongen tegen de grond die David pest, en wordt bijna van school gestuurd. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap tussen twee jongens die ieder een geheim herbergen en erachter komen dat ze bij elkaar zichzelf kunnen zijn.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Toen ik acht was, moest de hele klas op een middag een opstel maken over wat we later wilden worden. Mevrouw Box liep door het lokaal en vroeg ons om de beurt op te staan en voor te lezen wat we hadden geschreven. Zachary Olsen wilde voetballen in de eredivisie. Lexi Taylor wilde actrice worden. Harry Beaumont was van plan het tot premier te schoppen. Simon Allen wilde Harry Potter zijn, zo graag zelfs dat hij het seizoen daarvoor met een hobbyschaar een bliksemschicht in zijn voorhoofd had gekerfd.
Voor mij hoefde dat allemaal niet.
Wat ik had opgeschreven was dit:
Ik wil een meisje worden. (blz. 5)

Deze uitspraak van David zorgde er voor dat hij vanaf dat moment gepest werd door Zachary Olsen, en zijn vrienden. Vandaag is David jarig…

De feestgasten zingen ‘Lang zal-ie leven’ voor me. Het klinkt niet best.
Mijn zusje Livvy doet nauwelijks mee. Ze is pas elf, en nu al heeft ze geconcludeerd dat familieverjaardagen van een gênante sneuheid zijn, dus ze laat het aan papa en mama over het liedje verder uit te tetteren. Mama’s schrille sopraan vloekt met papa’s doffe bas. Het is zo erg dat onze hond Phil zich halverwege overeind hijst uit zijn mand en met lichte weerzin wegsluipt. Ik kan het hem niet kwalijk nemen ook; het hele feest is nogal deprimerend. Zelfs de blauwe ballonnen de papa de hele ochtend heeft zitten opblazen zien er flets en treurig uit, zeker die waar met zwarte viltstift ‘Vandaag veertien!’ op is gekrabbeld. Eigenlijk betwijfel ik of je de weinig meeslepende gebeurtenissen die zich voor me ontvouwen wel als feest kunt betitelen.
‘Doe een wens!’ zegt mama. Ze heeft de taart zo gekanteld dat ik niet zal merken hoe scheef hij is. Er staat in bloedrood glazuur ‘Van harte gefeliciteerd, David!’ op, het ‘citeerd’ van ‘gefeliciteerd’ helemaal in elkaar gepropt doordat ze aan het eind ruimte tekortkwam. Op de rand vormen veertien blauwe kaarsjes een cirkel; de was druipt in de botercrème. (blz. 6)

David wil nog steeds dolgraag een meisje zijn, maar de enige twee mensen die dat weten zijn zijn beste vrienden Felix en Essie. David heeft het nooit aangedurfd om het tegen zijn ouders te vertellen. Ze denken dat hij homo is en dat vinden ze al vervelend genoeg. Op een dag komt er een nieuwe jongen bij hen in de klas. Hij heet Leo, en komt van een school uit een minder goede buurt van de stad. Er gaan allemaal geruchten over hem… David is nieuwsgierig naar hem. Hij probeert met Leo te praten, maar Leo wil met niemand contact. Dat verandert op een dag als Zachary een notitieboek uit Davids tas ziet vallen. Zachary raapt het op en begint er uit voor te lezen..

Er stijgt bulderend gelach op. Ik krijs de longen uit mijn lijf, in de hoop dat ik Harry zo kan overschreeuwen. Ergens meen ik iemand te horen zeggen dat hij moet stoppen, maar door het kabaal weet ik het niet zeker.
‘Houophouophouop!’ roep ik met dichtgeknepen ogen. Als ik niet kijk kan ik mezelf misschien wijsmaken dat dit gewoon een nare droom is, dat Zachary Olsen niet op een meter afstand staat te luisteren hoe Harry de wisselende formaten van mijn penis opsomt. Ik voel tranen opwekken, ze dreigen onder mijn gesloten oogleden door te stromen. Maar ik mag niet huilen waar iedereen bij is. Dat weiger ik.
Bij de dreun verstomt al het lawaai.
Het klinkt onwerkelijk, als een geluidseffect in een actiefilm. Ik doe mijn ogen open. Harry ligt op de grond, er gust bloed uit zijn neus, hij kijkt compleet verbijsterd. Even denk ik dat ik misschien op de een of andere manier ben uitgetreden en dat ik dit op mijn geweten heb. Maar dan besef ik dat Tom me nog steeds vastheeft. Ik volg Harry’s blik. Leo, de jongen van Cloverdale, staat naast hem naar zijn vuist te staren alsof die niet van hem is. (blz. 61)

Leo heeft hem gered. De volgende dag wil Leo wel met David praten. Worden ze vrienden? Waarom is Leo van school veranderd? Zal David zijn ouders vertellen over zijn geheim?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, realistisch, romantisch, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat David zulke goede vrienden heeft, en dat hij Leo ontmoet
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat David gepest wordt
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil David en Leo ontmoeten. En dan wil ik het lege zwembad wel zien
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind het leuk om mee te leven met David. David ziet er uit als een jongen, maar vanbinnen is hij een meisje. Hij durft het alleen aan bijna niemand te vertellen. Hij is bang om gepest te worden.
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf 12 jaar