Olivier Willemsen – Roza (1e recensie)
Roza is gebaseerd op het waargebeurde, nooit opgeloste incident op de Djatlovpas in het Oeralgebergte. In 1959 werden daar de negen lichamen van een groep jonge studenten aangetroffen. Ruim een halve eeuw later blikt Roza Andreja Onilova terug op haar ontmoeting met de studenten, enkele dagen voor hun dood, en op haar merkwaardige vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. Is haar fantasie op hol geslagen of weet Roza daadwerkelijk wat er die winternacht in 1959 op de Djatlovpas is gebeurd?
Over het verhaal
De zon is net onder als negen studenten zich op de oostflank van de Cholattsjachl installeren voor de laatste nacht van hun leven. Donkere wolken stapeln zich van alle kanten opeen en een ijzige wind zet gemeen krachtig op. Een waarschuwing ide hoog in de bergen serieus moet worden genomen. bij het uitwerpen van hun tentdoek over een zelfgebouwd geraamte van stokken dwarslatten, jaagt stekelige sneeuw in ieders gezicht. Er is haast geboden. De temperatuur zakt nu snel tot onder de min twintig. De groep slaagt erin de tent op te zetten en een voor een zoeken de zeven mannen en twee vrouwen de beschutting op. De volgende ochtend zouden ze verder reizen naar hun eindbestemming, de top van de Otorten. (blz. 9)
Deze negen studenten zijn in het Oeralgebergte in Rusland. Ze zijn op weg naar de top van de Otorten. Onderweg zijn ze ook door het dorp gekomen waar Roza woont, met haar broertje Oleg en haar ouders. Toen ze op een ochtend bij school kwam lagen de studenten in de gymzaal te slapen.
Die ochtend kon ik mijn gedachten niet bij de les houden. En natuurlijk was ik niet de enige. Iedereen was van slag door de groep die zo verrassend op school was opgedoken. Mijn dromerigheid bereikte een hoogtepunt toen het hoofd van de school, dat zich maar zelden vertoonde, onze klas binnenstapte en ons toesprak.
‘Jullie hebben zojuist allemaal kunnen zien dat we bezoek hebben gekregen,’ zei hij. ‘Het zijn studenten van de universiteiten in Sverdlovsk. Na de middagpauze zullen zij uitleggen wat ze hier in ons mooie Serov komen doen. En speciaal voor jullie gaan ze vertellen wat ze van plan zijn wanneer ze hun weg vervolgen. Natuurlijk mag iedereen vragen stellen.’ Ik kon nauwelijks wachten tot het middag was. Veel gebeurde er niet in ons stadje, dus de aanwezigheid van de geheimzinnige groep studenten hield ons allemaal bezig. (blz. 29)
De studenten komen in de klas vertellen over hun reis en wat ze gaan doen. De kinderen luisteren ademloos. Roza zou graag met ze meewillen. De volgende dag gaan de studenten verder en ze worden door alle schoolkinderen zingend naar het station gebracht.
‘De beren!’ schreeuwde Oleg die de keuken binnenstormde. ‘Ze zijn allemaal verslonden door de beren!’
Hij zag lijkbleek, alsof hij er zojuist zelf door een achterna was gezeten. Hij drukte zich tegen moeders borst en hoewel Oleg daar toch echt te groot voor was, nam ze hem op schoot en aaide zacht over zijn bol.
‘Rustig maar, mijn lieve Oleg. Wie zijn er verslonden door de beren?’
‘Ze zijn aangevallen! Door de klauwen van de shatuns aan flarden gescheurd. Daarna zijn ze opgegeten, krakend, met bot en al!’
Langzaam kalmeerde Oleg en hij begon te vertellen. Een oudere jongen beneden op het ijs, die bij de regionale ijshockeyselectie in Sverdlovsk trainde en in de weekenden naar huis kwam, had het nieuws gebracht. Iedereen in het zuiden praatte erover. De Djatlovgroep was niet meer teruggekeerd. Zina en de anderen waren vermist. Oleg had opgevangen dat ze de gevaarlijke shatunberen tegen het lijf waren gelopen – de beren die geen winterslaap houden en in tijden van voedseltekort zo agressief naar eten zoeken dat ze op een winternacht op het kerkhof van Serov eens de lijken hadden opgegraven.
Ik zag het opgloeien van vaders waarschuwende ogen weer voor me en kraakte een walnoot zo hard ik kon in tweeën. Ik zweeg tegen moeder en Oleg, zoals ik hem had beloofd.
‘Iedereen is ze aan het zoeken,’ ging Oleg verder, ‘met sleden, helikopters en lijksnuivers.’ (blz. 60)
De studenten zijn dood! Er gaan allerlei geruchten over wat er gebeurd is, maar niemand wat er is gebeurd. Sommige mensen hebben lichtflitsen gezien hoog in de bergen. Roza denkt terug aan het gesprek van haar vader met een onbekende man. Ze had zich verstopt onder het huis en hoorde hun gesprek. Het leek over de studenten te gaan… Heeft haar vader iets te maken met de dood van de studenten? Wat is er met de studenten gebeurd? Waarom zijn ze dood?
Voorleesfragment
Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek was genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2019
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Roza
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten, maar ik ben wel benieuwd naar het dorp waar Roza woont. Dat klinkt zo ver van de bewoonde wereld…
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in een dorp in het Oeralgebergte in Rusland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een traag, maar ontzettend fascinerend verhaal met onverwachte wendingen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
het is niet leuk dat de studenten dood zijn gevonden in het Oeralgebergte
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Er was pas een documentary op Discovery over deze studenten. Heel bijzonder om te zien.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar die houden van een mysterieus en soms traag verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen