boekomslag Jenna Evans Welch - Liefde & gelato

Een zomer in Italië verandert in een zoektocht naar een onbekende vader in dit sprankelende Young Adult-debuut vol grappige en sfeervolle beschrijvingen, mysterieuze dagboekfragmenten en vooral heel veel romantische verwikkelingen. Het lijkt heerlijk, de zomer doorbrengen in Toscane, maar aanvankelijk is Lina niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze haar vader zou leren kennen. Maar wanneer ze het geheime dagboek van haar moeder in handen krijgt, verandert alles.

Boekinformatie
Schrijver: Jenna Evans Welch
Titel: Liefde & gelato
Uitgeverij: HarperCollins YA
Jaartal: 2016
Bladzijden: 318
Vertaler: Irene Paridaans
Genre: humor, romantisch verhaal
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Jij hebt toch ook wel eens van die rotdagen gehad? Van die dagen waarop je wekker niet afgaat, je geroosterd brood zowat in de fik vliegt en je veel te laat bedenkt dat al je kleren kletsnat in de trommel van de wasmachine zitten? Dan kom je een kwartier te laat je school binnengedenderd, in de hoop dat niemand ziet dat je haar lijkt op dat van de vrouw van het Monster van Frankenstein, en hoor je net als je achter je tafeltje schuift je leraar zeggen: ‘Zijn we weer te laat vandaag, juffrouw Emerson?’, waarna iedereen naar je kijkt en je in de gaten heeft.
Ik weet zeker dat jij ook van die dagen hebt. Die hebben we allemaal. Maar hoe zit het met de échte rotdagen? Dagen die zo waardeloos en verschrikkelijk zijn dat ze alles opslurpen wat je lief is, alleen maar om het daarna weer in je gezicht te spugen?
De dag waarop mama me vertelde over Howard viel overduidelijk in de categorie ‘echt rot’. Maar op dat moment had ik wel iets anders om me druk over te maken. (blz. 1)

De moeder van Lina heeft net te horen gekregen dat ze ernstig ziek is en dat het niet te genezen is. Ze rijden naar huis en haar moeder begint opeens te vertellen over een vriend van vroeger, Howard. En de dagen erna praat ze ook veel over hem. Op een dag vertelt ze Lina dat ze naar Howard in Italië moet gaan als zij er niet meer is. Dat wil Lina niet. Ze wil er niet eens over nadenken dat haar moeder zal overlijden.  Maar een paar maanden na haar overlijden zit Lina in een vliegtuig naar Italië. Ze gaat met tegenzin, maar haar oma zegt dat het belangrijk voor haar is. Op het vliegveld wordt ze opgehaald door Howard. Ze rijden naar zijn huis…

In de verte doemde het licht van het huis op, als een vuurtoren in een zee van grafstenen. Maar dit kon zijn huis toch zeker niet zijn? Dit was vast een of andere Italiaanse gewoonte. Altijd met nieuwelingen over een begraafplaats rijden. Op die manier maken ze kennis met de lokale cultuur. Ja, zoiets moest het wel wezen.
Ik verstrengelde mijn vingers op mijn schoot en toen het huis dichterbij kwam draaide mijn maag zich om. Het leek wel of je Jaws tevoorschijn zag komen uit de diepte van de oceaan. Maar dit was geen film. Dit was echt. En we hoefden nog maar één afslag. Geen paniek. Dit kan het niet zijn. Mama zou je heus niet niet naar een begraafplaats sturen. Ze zou je gewaarschuwd hebben. Ze zou –
Hij zette zijn richtingaanwijzer aan en alle lucht ontsnapte uit mijn longen. Ze heeft het gewoon niet verteld. (blz. 6)

Howard woont op een begraafplaats en hij is daar de beheerder. Dat heeft haar moeder niet verteld. En er blijken meer dingen te zijn die haar moeder niet heeft verteld.

We keken elkaar aan, en opeens wilde ik met alles wat ik in me had dat ik in rook kon opgaan, zoals de damp die nog steeds van mijn pizza opsteeg.
Ik schoof mijn stoel achteruit. ‘Ik… ik moet even naar de wc.’ Ik rende het restaurant door, en nauwelijks was ik in de wc of de tranen rolden over mijn gezicht.
Het was afschuwelijk om hier te zijn. Tot nu toe wist ik precies wie mijn moeder was, en ze was in elk geval niet de vrouw die van viooltjes hield, haar dochter geheimzinnige dagboeken stuurde of was vergeten de vader van haar kind te vertellen dat … O, trouwens je hebt een dochter!
Het duurde de volle drie minuten waarin Here Comes the Sun klonk voordat ik mezelf onder controle kreeg – vooral diep ademhalen – en toen ik eindelijk de deur weer opendeed zag ik Howard nog altijd met hangende schouders aan het tafeltje zitten. Ik keek een ogenblik naar hem en ik voelde een boosheid over me heen komen als een lepel Parmezaanse strooikaas.
Mijn moeder had ons zestien jaar lang uit elkaar gehouden. Waarom waren we dan nu wel samen? (blz. 67)

Langzaam maar zeker komen Lina en Howard meer over elkaar te weten. Verder maakt Lina al snel kennis met een leuke Amerikaans-Italiaanse jongen die vlakbij woont. Hij introduceert haar bij zijn vrienden van de internationale school. Dezelfde school waar Lina na de zomervakantie heen moet gaan. Maar ze heeft nog niemand verteld, behalve haar beste vriendin in Amerika, dat ze van plan is om alleen maar de zomer te blijven. Zal ze na de zomervakantie weer naar huis gaan? Hoe zal het verder gaan tussen Lina en Howard? Hoe vindt Lina de jongeren van de internationale school?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, het was het boek van de maand augustus voor de Bored to Death YA Book Club
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, romantisch, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat ijsjes een rol spelen. Ik las dit boek tijdens een paar hete zomerdagen en lustte best wel een ijsje tijdens het lezen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Sommige dingen zijn wel erg toevallig, zoals dat ze op haar eerste dag in een dorpje in Italië een Amerikaanse jongen ontmoet die ook op de internationale school zit en haar voorstelt aan alle andere leerlingen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een echt zomerboek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf 14 jaar die houden van romantische verhalen