boekomslag Robbert Welagen - Raam, sleutel

Uit hoeveel levens bestaat een mensenleven? Het leven van schrijfster Karlijn Spichter komt plotseling tot stilstand wanneer ze op dezelfde dag Hanna ontmoet, een vrouw voor wie ze direct gevoelens krijgt, maar ook haar vriend verliest bij een ongeluk. Wie vind je terug als je de dag erna wakker wordt, jezelf of een ander? Karlijns omgeving verwacht dat ze rouwt, maar schuldgevoel laat dat niet toe. Haar uitgever hoopt dat ze haar verhaal vertelt, maar ze zwijgt. Wanneer ze Hanna steeds meer gaat zien als een medeplichtige, wordt het tijd om hun verhaal te herschrijven.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het boek

Ze kwamen vroeg, om tien uur in de ochtend. Voordat ik opendeed, bekeek ik in de spiegel een laatste keer mijn make-up en mijn haren. Een ontmoeting met een journalist, had mijn redacteur me ingefluisterd, begint bij de drempel.
Voor de deur stonden twee mannen en een vrouw. De mannen schudden mompelen en vluchtig mijn hand, alsof hun aanwezigheid er niet toe deed. De vrouw keek me met een heldere blik aan en stelde zich voor. Ik wist al dat ze Hanna Verbeek heette. Ik had haar vaak op televisie gezien en een keer aan de telefoon gehad voor een kort voorgesprek. Afgaand op haar televisieverschijning dacht ik dat ze lang zou zijn. In het echt was ze kleiner. Slanker ook. Verfijnder is een beter woord. Terwijl onze handen elkaar raakten, lachten we. Haar ogen waren donkerbruin. Ik streek met mijn hand door mijn haren.
Een filmploeg over de vloer krijgen is een kleine invasie. Statieven, kabels, lampen. De huiskamer werd verbouwd. De twee mannen klapten het kamerscherm in en zetten het tegen de muur. Ze verschoven de bank. In de lege plek die ontstond plaatsten ze twee eettafelstoelen tegenover elkaar. Ik vond het allemaal niet erg. Ik verheugde me op het gesprek. (hoofdstuk 1)

Karlijn Spichter heeft net haar eerste roman uitgebracht. Voor een boekenprogramma op televisie wordt ze hierover geïnterviewd. Het wordt een fijn gesprek en de tijd vliegt voorbij. Terwijl de mannen alles weer opruimen praten Karlijn en Hanna na. Ze hebben het over lievelingsboeken en boeken die ze aan het lezen zijn. Karlijn loopt uiteindelijk nog even mee naar beneden om te helpen dragen. Als het busje weggereden is, loopt Karlijn naar haar appartement. De deur is dicht, dichtgewaaid door het open raam.

Mijn telefoon lag binnen. Mijn sleutels lagen binnen. Alles lag binnen. Een reservesleutel moesten we altijd nog een keer bij de buren afgeven. Had ik dat maar eerder gedaan.
Wat nu? De deur intrappen? Een slotenmaker erbij halen? Ik draaide me om en leunde met twee handen op de ijzeren reling. Ik keek de straat in. De geparkeerde auto’s, het identieke gebouwtje met zes huishoudens aan de overkant, de bomen met lichtgroene blaadjes aan de takken. Ik keek over mijn schouder. De deur was nog steeds dicht. (hoofdstuk 2)

Met de hulp van een buurvrouw kan Karlijn haar vriend Arne bellen. Hij is aardrijkskundeleraar aan de andere kant van de stad. Hij heeft bijna middagpauze. Ze spreken af dat zij zijn richting op komt lopen en dat Arne haar tegemoet komt. Dan kan zij met zijn sleutel weer naar huis. Het is een eind lopen. Op een gegeven moment loopt ze door een winkelstraat. Het is een eenrichtingsweg en er staat een file. Verderop ziet Karlijn een ambulance staan.

Arne is aangereden door een busje. Hij was op slag dood. Karlijn kan het niet geloven.

Ik was nu een nabestaande. Ik bestond na zijn dood. Arnes lot was beslist. Hij was veel te vroeg aan de duisternis overgeleverd. Tussen Arne en mij zou het gat steeds groter worden.
Volgens het jargon van de dood was ik nu in de rouw. Ik zou verdriet hebben, hem missen, boos zijn om het onrecht dat hij en niet een ander.
Het zei me allemaal niets. Wat overheerste waren de vragen. Wat als ik het raam niet had opengezet? Wat als ik niet had helpen tillen omdat ik langer in Hanna’s gezelschap wilde blijven? Wat als ik naar Laura was gewandeld in plaats van naar Arne?
Ik stelde mezelf deze vragen zonder dat ik op zoek was naar antwoorden. Het antwoord op een vraag is niet altijd het doel. Rust zou beter zijn. De gemoedsrust om de vraag niet meer te hoeven stellen. Ik had geen idee hoe ik dat kon bereiken. Ik zou eerst verdriet moeten voelen. Dat of iets anders. (hoofdstuk 5)

Na de dood van Arne gaat het niet goed met Karlijn. Ze voelt zich schuldig aan zijn dood. Ze heeft veel last van hoofdpijn en blijft vooral thuis. Ze heeft geen behoefte aan contact. Haar jongere zus doet boodschappen voor haar. Karlijn gaat wel naar de supermarkt, maar blijft op de parkeerplaats in de auto zitten. Daar voelt ze rust. Op een dag ziet ze Hanna uit de supermarkt komen. Karlijn heeft veel aan haar gedacht. Zal ze de auto uit stappen om Hanna aan te spreken?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik las dit boek voor de collegereeks Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde die ik volg via de Radboud Universiteit (Nijmegen)
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Karlijn is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de stad waar Karlijn woont, vooral in haar huis en het huis van Hanna
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een verhaal over rouw en verliefdheid en hoe iemand hierdoor kan veranderen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor mensen die houden van realistische en psychologische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen