Elizabeth Wein – Codenaam Verity (1e recensie)
Over het verhaal
Ik wilde heldhaftig zijn en deed alsof ik dat was. Ik ben altijd goed geweest in doen alsof. De eerste twaalf jaar van mijn leven heb ik met mijn vijf grote broers de Slag om Stirling Bridge nagespeeld, en hoewel ik een meisje ben, mocht ik altijd William Wallace spelen, die een voorouder van ons schijnt te zijn, want ik sprak van die mooie ophitsende oorlogstaal. God, ik heb echt mijn best gedaan vorige week. Goden, wat heb ik mijn best gedaan. Maar nu weet ik dat ik een lafaard ben. Na de bespottelijke afspraak die ik met ss-Hauptsturmführer Von Linden gemaakt heb, weet ik dat ik een lafaard ben. En ik zal jullie precies geven waar jullie om vragen, alles wat ik me maar kan herinneren. Jullie zullen het naadje van de kous weten. (blz. 11)
Het boek Codenaam Verity begint gelijk spannend. Verity is een Engelse spion die wordt ondervraagd door de Gestapo. Ze is naar Frankrijk gebracht om een missie uit te voeren, maar ze is opgepakt. Ze heeft een deal gemaakt met de Duitsers om zichzelf te beschermen. Ze moet haar ervaringen als spion opschrijven.
Een van de eerste dingen op de bijzonder lange lijst van onderwerpen die ik geacht word in mijn bekentenis op te nemen is ‘De locatie van Engelse vliegbases voor de invasie van het Europese vasteland’. Fräulein Engel kan bevestigen dat ik in lachen uitbarstte toen ik dat las. Denken jullie nu echt dat ik ook maar een flauw benul heb waar de geallieerden van plan zijn bezet Europa binnen te vallen? Ik werk als geheim agent bij de Special Operations Executive omdat ik Frans en Duits spreek en goed ben in verhalen verzinnen, en ik zit gevangen in het Gestapo-hoofdkwartier in Ormaie omdat ik volstrekt geen richtingsgevoel heb. Onthoud even dat de mensen die mij hebben opgeleid mijn zalige onwetendheid van vliegbases toejuichen omdat ik jullie er dan ook niets over zou kunnen vertellen als jullie me te pakken kregen, én dat ik niet eens te horen kreeg van welk vliegveld we vertrokken toen we hierheen kwamen, en laat me jullie er vervolgens aan herinneren dat ik nog niet eens achtenveertig uur in Frankrijk was toen die vriendelijke politieagent van jullie voorkwam dat ik door een Franse bestelwagen vol Franse kippen werd overreden omdat ik bij het oversteken de verkeerde kant op keek. Wat aantoont hoe geslepen de Gestapo is. ‘De persoon die ik onder de wielen van een wisse dood vandaan heb gehaald, verwachtte dat het verkeer aan de linkerkant van de weg reed. Ze moet derhalve Engels zijn en is waarschijnlijk door de geallieerden aan een parachute boven Frankrijk gedropt. Ik arresteer nu deze spion.’ (blz. 14)
Verity besluit het verhaal op te schrijven van haar vriendin Maddie. Maddie is een piloot, die ook helpt bij het verzet tegen de Duitsers. Zij hebben elkaar ontmoet op het vliegveld van Oakway waar ze allebei als radiotelegrafist werkten. Maddie is een burgerpiloot, en komt door een andere vriendin als piloot te werken. Maddie was een van de piloten voor de missie waarbij Verity naar Frankrijk kwam.
‘Kapitein-vlieger Mottram prijst je de hemel in ,’ zei Maddies sectiehoofd. ‘Hij zegt dat je de scherpste ogen van heel Oakway hebt.’ (Hier rolde het sectiehoofd zelf met haar ogen.) ‘Vast wat overdreven, maar hij zegt dat jij in de lucht altijd als eerste andere vliegtuigen ziet aankomen. Wat denk je van verdere scholing?’
‘Waarin?’
Het sectiehoofd kuchte verontschuldigend. ‘Dat is een beetje geheim. Althans, heel geheim. Als je ja zegt, stuur ik je op cursus.’
‘Ja,’ zei Maddie. (blz. 41)
Verity heeft van de Gestapo twee weken de tijd gekregen om haar verhaal op te schrijven. Daarna zal ze op transport worden gezet naar een concentratiekamp. In het begin van haar gevangenschap is ze gemarteld en daarmee wordt regelmatig gedreigd als de Gestapo denkt dat ze te langzaam schrijft of teveel onzinnige dingen opschrijft.
En wat haatte ik het de afgelopen zeven weken om ‘kapitein Beaufort-Stuart’ te zijn! Zo noemt Hauptsturmführer me meestel, uiterst beleefd en formeel: ‘Wel, kapitein Beaufort-Stuart, u bent zo behulpzaam vandaag, laten we dus, als u tenminste genoeg hebt gedronken, doorgaan met de geheime codes. Wees alstublieft nauwkeurig, kapitein Beaufort-Stuart, niemand wil deze roodgloeiende pook in uw oog hoeven steken. Wil iemand misschien even kapitein Beaufort-Stuarts bevuilde onderbroek uitspoelen voor ze weer naar haar kamer wordt gebracht?’ (blz. 187)
Hoe zal het met Verity aflopen? Wie is Verity eigenlijk? Wat heeft haar verhaal over Maddie te maken met haarzelf? Zal Verity de oorlog overleven?
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Op basis van de korte omschrijving van het boek leek het mij een leuk en spannend boek
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, zielig, fascinerend, interessant, verrassend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Ik heb een leesexemplaar gewonnen via de Facebookpagina van de uitgeverij
Zitten er plaatjes in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een spannend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het is in de ik-persoon geschreven waardoor je goed kunt meeleven met de hoofdpersoon
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Niets
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Je leeft het hele boek mee met Verity, de hoofdpersoon. Ze is een Engelse spion die gearresteerd is door de Duiters toen ze voor een opdracht in Frankrijk was.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Ik heb het boek in 1 dag uitgelezen. Het verhaal is spannend en ik wilde weten hoe het met Verity zou aflopen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee, maar er komen wel wat afkortingen in voor (RAF), die niet worden uitgelegd. Ik weet niet of jongeren voldoende achtergrond over de Tweede Wereldoorlog hebben om dit te weten. Het zou waarschijnlijk handig zijn geweest om een woordenlijst achter in het boek te hebben, waardoor je weet dat RAF ‘royal airforce’ (de Engelse luchtmacht) betekent
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Ik zou het boek aanraden aan jongeren vanaf een jaar of 15