Esther Walraven – Daan & Nadia (2e recensie)

boekomslag Esther Walraven - Daan & Nadia

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het verhaal

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik werk een leeslijstje af.
3. Waar gaat het verhaal over?
Dit is het verhaal van Daan & Nadia. Daan is 17 en komt in het ziekenhuis terecht nadat hij na een optreden met zijn band niet meer op zijn benen kan staan. Men denkt aan een alcoholvergiftiging, maar het blijkt veel ernstiger te zijn… Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis ontmoet hij de raadselachtige Nadia. Ze is 15, en opgenomen na zelfverminking.
4. Wie is de hoofdpersoon?
Daan & Nadia
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil gewoon samen met Daan & Nadia de wereld in. Al is hun wereld samen dan misschien steeds kleiner, ondanks alle pijn blijft hij wel ongelofelijk mooi en optimistisch.
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
Tijdens één winter, zomer en lente in het “nu”.
7. Waar speelt het verhaal zich af?
Nederland
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Dit boek gaat over twee mensen die met ziekte en zware problemen moeten omgaan. Ze doen dat beiden op hun eigen manier, maar meestal samen.
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Hoewel ik “Daan & Nadia” ongelofelijk graag gelezen heb, lijkt het mij dat Nadia iets tekort werd gedaan. Haar redenen tot zelfverminking komen niet uit de lucht gevallen, en Walraven trapt niet in de val om, omdat ze nu eenmaal twee mensen met problemen opvoert, dan maar met goedkoop sentiment aan te komen zetten. Toch blijft Daan op de voorgrond, terwijl Nadia evenveel tijd in het boek verdient. Haar problemen worden mij wat te oppervlakkig uitgewerkt, en de “oplossing” is ronduit spelen op goedkoop sentiment en veel te snel. “Of ze het aan iemand zal vertellen” komt wat te laat aan de orde, haar twijfels daarover zouden wat meer uitgesponnen mogen worden, het is ook niet niks, waar zij doorheen moet.
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Weet ik nog niet