boekomslag Mel Wallis de Vries - Vals

Abby, Kim, Pippa en Feline kennen elkaar van school en zijn al jaren vriendinnen. In de kerstvakantie gaan ze naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim naar het dorp is gelopen. Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Alles is wit. Lichtgevend wit. Ik knipper een paar keer met mijn ogen. Het wit blijft. Wat is er gebeurd? Ben ik dood? Ik weet het niet. Maar ik ben niet bang. Het wit is zo mooi. Ik kan het zelfs voelen. Het is zacht, als donsveertjes.
Achter me is nog meer wit. Maar het ziet er anders uit. Doffer. Met grijze barstjes. Het lijkt wel of daar iets op me wacht. Iets wat ik eerst moet loslaten. Beelden flitsen door mijn gedachten. Een auto. Lachende meisjes. Een ruzie. Een donkere gang. De loop van een geweer. Ik kan het niet plaatsen. Het is alsof ik naar een film staar waar ik halverwege in ben gevallen.
Plotseling hoor ik gefluister.
‘Ik heb op je gewacht.’
De woorden klinken ver weg.
‘De anderen zijn er niet meer.’
Het geluid heeft zich verplaatst. De stem is nu ter hoogte van mijn oor.
‘Je bent helemaal alleen.’
Ik voel iets warms langs mijn voorhoofd strijken. Huid op huid. Iemand gilt. Het klinkt afschuwelijk. Ben ik dat?
Het wit breekt open, wordt vager. Opeens voel ik me zo verdrietig. Mijn handen proberen het wit te vangen. Lucht glipt tussen mijn vingers door, waaiert onder mijn benen vandaan. Ik val, steeds sneller en sneller. De grond komt razendsnel dichterbij. Met een klap kom ik neer. Ik hap naar adem en begin te hoesten. (blz. 5)

Een spannend begin van het boek… Abby, Feline, Kim en Pippa zijn vriendinnen en zijn een paar dagen naar het vakantiehuis van Abbys ouders in de Ardennen. Het is kerstvakantie en de weersvoorspellingen zijn niet best. Als ze bij het huisje zijn duurt het niet lang of het begint te sneeuwen. In het huisje is het warm en gezellig. Ze vermaken zich met spelletjes doen. Ze genieten van een boswandeling door de sneeuw. Daar ontmoeten ze een groepje Nederlandse jongens. Pippa nodigt ze uit om die avond bij hen langs te komen voor een feestje. Het wordt een gezellige avond met veel drank. De volgende ochtend blijkt Kim weg te zijn. De telefoonontvangst is slecht, maar een paar uur later krijgen ze een smsje van haar dat ze met de jongens mee terug is gereden naar Nederland. Dat vinden de andere meiden wel vreemd. Is het echt waar? Waarom is ze zonder iets te zeggen weggegaan? Blijven de andere drie in het vakantiehuisje?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek (als luisterboek via de Luisterbieb)
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, ik was op zoek naar een luisterboek voor tijdens het wandelen. Dit boek heb ik geluisterd via de Luisterbieb (van de bibliotheek)
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn vier hoofdpersonen: Kim, Feline, Abby en Pippa
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in en rond een vakantiehuisje in Ardennen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en verrassend verhaal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen