Mel Wallis de Vries – Klem (1e recensie)

boekomslag Mel Wallis de Vries - Klem

Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Een stormachtige noordwestenwind probeert me omver te duwen. Hij voelt koud en herfstachtig aan, terwijl het toch echt eind mei is. Wat een baggerweer. Ik had nu ook in mijn warme bed kunnen liggen. Maar nee hoor, ik sjok door de duinen van Vlieland. In het pikkedonker. Zijn ze stoms vergeten om straatlantaarns op dit stomme eiland neer te zetten? Ik zie geen reet. Gelukkig heb ik een lichtje op mijn iPhone.
Het duinpaadje kronkelt zich omhoog. De hakken van mijn laarzen boren zich diep in het zand. Van die domme vogelkijkhut is nog geen spoor te bekennen. Ik lijk wel gek om hier om twee uur ‘s nachts te lopen. Waarom heb ik me om laten lullen? Het klonk zo mooi. We zouden helemaal alleen zijn. Het was maar een klein eindje fietsen. Blabla. Ik had niet moeten luisteren (blz. 7)

Kiki is met haar klas (5 atheneum) op schoolreisje naar Vlieland. De boottocht was verschrikkelijk, want het begon onderweg te stormen. Gelukkig zijn ze allemaal veilig op Vlieland aangekomen.

Het is warm en benauwd in de bus waarin we zijn gestapt. Het is een openbare bus, maar naast onze groep zitten er geen andere mensen in. Ik leun achterover. Het is vreemd stil. Niemand zegt iets, zelfs Milan en Tony niet, die op school altijd de grootste mond hebben. Het lijkt wel alsof iedereen geschrokken is van de bootreis. Er is een moment geweest waarop ik ook dacht dat we zouden zinken. Het was zo’n harde klap, en het duurde zo lang voordat de boot weer boven water kwam. Ik was bang. Verschrikkelijk bang. Maar niet zo bang als Juno. (blz. 28)

De volgende ochtend wordt Kiki dood gevonden in de duinen van Vlieland. Ze wordt gevonden tijdens een excursie met de boswachter, waar de halve klas aan mee doet. De andere helft van de klas gaat pas ‘s middags. Kiki blijkt gewurgd te zijn.

Ik hoef helemaal niks te doen. Alleen maar daar te staan en verbaasd te kijken. En dat laatste kost me geen enkele moeite. De dood heeft Kiki lelijk gemaakt. Haar glazige ogen staren dof naar het plafond. Uit haar mond steekt het paarse en opgezwollen puntje van haar tong. Met gym was ze altijd de mooiste. Jong, gespierd en vol levenslust. Kiki was net een Arabische volbloed; prachtig om te zien, maar moeilijk te temmen. Ik keek altijd het liefst naar haar. Soms droomde ik ‘s nachts wel eens van haar, zoals ze op de trampoline sprong, met die kleine stevige borsten die door haar T-shirt heen prikten. (blz. 107)

Kiki was een van de populairste meisjes van de klas. Toch zijn er meerdere mensen die zo’n hekel aan haar hadden dat ze haar stiekem dood wensten. Al deze mensen komen na haar dood aan het woord in het boek. Ook de moordenaar komt aan het woord.

Ik heb vannacht amper geslapen, maar toch is het net alsof ik nog droom.
Ik heb Kiki vermoord.
Het is zo onwerkelijk. Zou iemand iets aan me kunnen zien? Ze moeten mijn afwezige blik toch opmerken, het lichte trillen van mijn handen, mijn snelle ademhaling? Maar niemand ziet iets, daarvoor worden ze te zeer in beslag genomen door alles wat er om hen heen gebeurt. Ze hebben zelfs niet het flauwste vermoeden.
Kom ik er echt zo gemakkelijk mee weg? Is het echt zo simpel om iemand te vermoorden? Vannacht velde ik blinde paniek, maar dat gevoel is weg. Ik ben nu eerder moe. En ik voel me leeg. Alsof ik een enorme inspanning heb geleverd.
Moordenaar.
Ik schud mijn hoofd en duw het woord weg. Het dekt de lading niet. Een moordenaar is iemand die gewetenloos iemand van het leven berooft. Kiki’s dood diende een hoger doel. (blz. 117)

Wie is de moordenaar van Kiki? Waarom is Kiki vermoord? Zal de moordenaar gepakt worden door de politie?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek is een van de vijf genomineerde boeken voor Jonge Jury 2014
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personen en ze hebben allemaal een reden om Kiki te haten. Pas aan het einde van het boek weet je wie de moordenaar is. 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die op zoek zijn naar spannend boek