boekomslag Mel Wallis de Vries - Shock

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets en haar bebloede jas worden gevonden. Je wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? Pas na maanden lukt het je om je leven weer op te pakken. Maar dan keert de moordenaar terug. En dit keer komt hij voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat? De waarheid blijkt nog gruwelijker dan je had gevreesd.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik droom. Ik lig op de vloer van een koude, donkere ruimte. Het is er vochtig en bedompt, alsof er nooit frisse lucht komt. Iets in me zegt dat ik moet opstaan en maken dat ik hier wegkom, maar mijn lichaam gehoorzaamt niet. Mijn armen en benen doen zo’n pijn, alsof alles vanbinnen kapot is.
Hulpeloos blijf ik liggen. Ik weet niet wat ik moet doen. Mijn gedachten plakken als lijm aan elkaar vast. Misschien houdt deze nachtmerrie op als ik mijn ogen dichtdoe, en word ik wakker in een andere droom. Een prettige droom.
Mijn oogleden vallen dicht. Ik hoor mijn hart tegen de stenen vloer bonzen, steeds langzamer, langzamer, langzamer. Ik zweef weg van mezelf, weg van de pijn, onbereikbaar ver weg. (blz. 8)

Emma is verdwenen. Zomaar, na een schoolfeest in december. Haar beste vriendinnen Lilly, Anouk, Mabel en Bo zijn hier ontzettend van geschrokken. De politie heeft haar niet kunnen vinden. Inmiddels is het alweer maanden later. De zomervakantie is begonnen en de meiden hadden plannen om met hun vijfen naar Frankrijk te gaan. De vier overgebleven vriendinnen hebben besloten om toch te gaan. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het gezichtspunt van Emma, Lilly, Anouk, Mabel, Bo en de ontvoerder

Seconden, minuten, misschien zelfs uren later schieten mijn ogen weer open. Alles is wazig en troebel, alsof ik oogdruppels heb gekregen. Ik knipper een paar keer met mijn ogen. De waas verdwijnt. Een snelweg flitst naast me voorbij. Wat… Hoe? Ik probeer te begrijpen waar ik ben. Heel langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar.
Ik zit in de bus.
Naar de camping in Frankrijk.
Samen met Mabel, Bo en Lilly.
Er is niks aan de hand. Het was gewoon een enge droom. (blz. 32)

Op de camping blijkt steeds meer dat de vriendinnen uit elkaar gegroeid zijn. Ze ergeren zich aan elkaar en maken ruzie. Het is niet de gezellige vakantie die ze voor ogen hadden.

Wat een trut. Altijd als het gezellig is, weet zij het weer te verpesten met een of andere suffe opmerking. Van mij had Lilly thuis mogen blijven. Maar sinds Emma’s verdwijning zijn we best friends forever geworden. Soms voelt het als een toneelstuk: Het hechte vriendinnengroepje van Emma Timmers. En het ergste is dat ik mijn rol het overtuigendst moet zien te spelen. Ik kan me geen fouten permitteren. (blz. 47)

Op een dag gaan ze gezellig met de bus naar het strand. Heerlijk de hele dag in het water hangen en bijkleuren op het strand. Maar dan blijkt dat ze de laatste bus gemist hebben naar de camping. Bo zegt dat ze wel weet hoe ze moeten lopen. Ze gaan op weg, maar ze moeten door een donker bos en er komt onweer aan. Eenmaal in het bos begint het keihard te regenen en ze zien bijna niets meer.

‘Lilly is weg.’ Op het moment dat ik het zeg, hoor ik mijn eigen angst.
‘Hoe bedoel je, “Lilly is weg”?’
‘Ik… ik weet het niet.’
Bo staart me met samengeknepen ogen aan. Het is alsof ze met kleren aan heeft gezwommen. Haar T-shirt kleeft aan haar natte huid.
‘Waar blijven jullie nou?’ Mabel duikt achter Bo op. ‘Ik denk dat we nu toch wel een beetje moeten gaan opschieten.’
‘Lilly is weg,’ zegt Bo scherp.
‘Hoezo?’
‘Weet ik veel, Dat zegt Anouk.’
De hemel licht wit op. In de verte klinkt een dof gerommel.
‘Shit, het gaat echt onweren. We moeten hier zo snel mogelijk weg.’ Bo begint te lopen.
‘Maar Lilly dan?; roep ik.
‘Lilly redt zich wel.’ Bo loopt door.
Ik kijk verbluft naar haar rug, die in de regen verdwijnt. ‘Doe niet zo idioot!’
Eindelijk blijft Bo staan. Ze draait zich langzaam om. Heel even lijkt het alsof ik ean glimp van een glimlach zie. ‘Dan ga je haar toch lekker zelf zoeken?’
Wit licht. In de flits van een seconde staren we elkaar aan. Ik zie aan haar blik dat ze geen grapje maakt. Woede vlamt door mijn angst heen. (blz. 102)

Gelukkig vinden ze Lilly weer terug. Ze heeft een bloedende hoofdwond, want ze is tegen een tak aangelopen. Uiteindelijk komen ze doorweekt en doodmoe bij de camping. De volgende ochtend voelt Lilly zich ellendig, maar Bo doet alsof er niets aan de hand is. Maar de volgende dagen gebeuren er rare dingen. Lilly ziet in Bo’s tas een t-shirt dat van Emma was, de meiden krijgen een pakketje waar de ring van Emma in zit. En dan wordt Anouk ‘s nachts wakker…

Dan zie ik iets vanuit mijn ooghoek. Iets wat niet klopt. Het lijkt op zo’n plaatje met ‘zoek de verschillen’. Je weet dat er dingen missen, maar je bent er nog niet achter wat.
En dan ineens zie ik het.
De slaapzakken van Lilly en Bo zijn leeg! Als twee lege hulzen liggen ze naast me.
Een afschuwelijke, kille angst komt opzetten. Ik voel hem zo sterk dat het lijkt alsof hij bezit neemt van mijn hele lichaam: mijn armen, handen, vingertoppen, alles wordt koud en gevoelloos. Ik heb dit gevoel een keer eerder gehad: de avond dat Emma verdween. (blz. 191)

Waar zijn Lilly en Bo gebleven? Komen de vriendinnen erachter wie hun de ring van Emma heeft gestuurd?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van uitgeverij De Fontein om een recensie over dit boek te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een heel spannend boek en tot aan het einde heb je geen flauw idee wat er met Emma is gebeurd. Het einde is verrassend.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die houdt van spannende verhalen