boekomslag Anke de Vries - Littekens

De jonge Française Clara brengt de vakantie bij haar grootmoeder door – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is. Paul is uit Nederland komen fietsen en laat een jaar vol ziekte en revalidatie achter zich. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar dan blijkt dat monsieur Martin kort na Pauls vertrek is omgekomen. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ze zag de jongen te laat. Hij zat bij de driesprong en leunde met zijn rug tegen een boomstam. Enkele meters van hem vandaan lag een fiets in de berm.
Clara hield haar pas in en stond in tweestrijd. Teruggaan was opvallender dan gewoon voorbijlopen. Ze stak de weg over, zodat de afstand tussen hen groter zou zijn als ze hem passeerde.
De stem van Stromae zong door. De muziek op haar iPod had haar zo in beslag genomen dat ze niet op de omgeving had gelet en nu zat daar opeens die jongen, leunend tegen een eik. Waarschijnlijk een toerist die op doortocht was. Ze zou geen notitie van hem nemen en gewoon doorlopen.
Clara duwde de donkere zonnebril vaster op haar neus. De zon brandde, het was bloedheet, haar T-shirt plakte op haar huid.
De driesprong naderde, ze versnelde haar pas en bleef star voor zich uitkijken. Stromae begon aan een nieuw lied. De afstand tussen haar en de jongen werd steeds kleiner en ze merkte verschrikt op dat hij wat moeizaam aanstalten maakte om te gaan staan.
Ik negeer hem gewoon, sprak ze zichzelf toef. Vanuit haar ooghoeken zag ze hem staan. Zijn mond bewoog, maar ze verstond hem niet door de muziek. Ook al had ze hem verstaan, dan zou ze nog niet gereageerd hebben.
Ze passeerde de driesprong en liep haastig verder. Het asfalt onder haar voeten was op sommige plaatsen gesmolten door de hitte. (blz. 5)

Clara logeert bij haar oma. Ze wandelt veel in haar eentje door de omgeving. Ze heeft geen zin om met andere mensen te praten. Daarom stopte ze niet bij de jongen met de fiets. Deze jongen, Paul, is vanuit Nederland naar Frankrijk komen fietsen. Hij gaat op bezoek bij zijn tante. Hij is er bijna, maar weet niet welke kant hij nu op moet. Dat wilde hij aan Clara vragen. Paul fietst verder en komt al snel bij het huis van zijn tante uit.

Die avond kon Paul niet in slaap komen. De indrukken van de afgelopen dagen tolden door zijn hoofd. De fietstocht was zwaarder en eenzamer geweest dan hij zich had voorgesteld. Als hij ‘s avonds een camping opzocht was hij dikwijls te moe geweest om een gesprek aan te knopen en had hij zich afgezonderd. De nachten waren dikwijls onrustig en vaak werd hij opgeschrikt door onbekende geluiden of harde stemmen. De storm in Crest stond nog vers in zijn geheugen; de omgewaaide bomen, afgewaaide dakpannen en luiken… Maar vooral de avond bij monsieur Martin; een oude, onopvallende man in een Frans provinciestadje, aan wie hij zich had blootgegeven.
Paul ging op zijn rug liggen. Nu zat hij hier in Hauteroche bij Martine en Pierre. Martine mocht hij graag. Ze was de jongste zus van zijn moeder. Zes jaar geleden was ze met Pierre getrouwd. (blz. 10)

Een paar dagen later staat er een politieauto bij de tante van Paul voor de deur. Ze willen wat vragen stellen aan Paul. Tijdens de storm in Crest heeft hij bij monsieur Martin mogen slapen. Die is dood in zijn huis gevonden en  Paul lijkt de laatste persoon te zijn die hem levend heeft gezien. De politie denkt dat hij misschien iets met zijn dood te maken heeft. Hoe kan hij bewijzen dat hij hier niets mee te maken heeft?

Ondertussen zijn Paul en Clara elkaar weer tegen gekomen. Paul vindt haar een leuk meisje, maar ze houdt hem op een afstandje. Langzaam maar zeker ontstaat er een vriendschap tussen hen. Maar er is iets waar Clara niet over wil praten. Wat is haar geheim? Waarom wil ze zoveel alleen zijn?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, romantisch, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend en realistisch verhaal over twee jongeren die elkaar tijdens de zomervakantie in Frankrijk ontmoeten
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van realistische verhalen