boekomslag Edward van de Vendel - Een verhaal met een tong

Dimmi maakt met zijn vader en opa een reis door Egypte. Alledrie hebben ze een nare ervaring met een vrouw achter de rug. Tijdens de reis heeft iedereen tijd nodig om die te verwerken.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Er zat een propeller in mijn hoofd. Het maalde daarboven, want ik had vijf blikjes Red Bull op en dan wil het dus wel wieken.
Kuba’s zomerfeest was al uren aan de gang. Eddison speelde voor dj en hij draaide alleen maar van die slinger-r&b. Ik haat die muziek: gejodel is het, gezongen door kronkelvrouwen die hun stem niet recht kunnen houden.
Ik hing op een sullig krukje en keek op de klok. Vijf voor, ik had nog twintig minuten. Ik moest van mijn vader om elf uur thuis zijn, maar ik had hard en helder gezegd dat ik veertien was en toen mocht ik tot kwart over elf.
O, wat was het heet, de mouwen van mijn shirt plakten van onder en boven aan mijn armen. Ik rook even – gelukkig, deo, nog steeds.
Het was even voor elf toen Eddinson eindelijk een normale cd pakte.
En toen deed ik het dus.
Ik stond op.
Ik had de hele avond al naar Lizja gekeken omdat ik het hele jaar al naar haar kijk. Ik liep naar haar toe en vroeg: ‘Wil je?’ (blz. 5)

Dimmie zoent met Lizja, maar daarna loopt ze weg. Het lijkt alsof ze hem alleen maar heeft gezoend voor een weddenschap. Daar baalt hij van. Als dan zijn opa vraagt of hij mee naar Egypte gaat zegt hij ‘ja.’. Zijn opa wil naar Egypte, omdat zijn vrouw daar altijd heel graag heen wilde. Ze is nu dood en hij wil alsnog deze reis doen. De vader van Dimmie wil niet mee. Hij is boos op iedereen, omdat zijn vrouw hem heeft verlaten. Dimmie gaat dus alleen met zijn opa op reis.

We lopen naar de gate. We moeten nog zeker een halfuur wachten en dus pak ik mijn gameboy. En dan een boek. En daarna denk ik: zitten we dan, jongen op Schipholstoel met opa. Waarom ben ik hier? Goedbeschouwd heb ik me gewoon mee laten slepen, ik lijk wel een badeendje. Waarom zijn we hier? Opa Marius is helemaal geen vakantievierder. Hij houdt van vaste ritmes, van zijn cafévrienden, van zijn tekentafel, van wandelen met oma. Ze waren op de ochtend voor oma’s longembolie nog naar het Naarderbos geweest.
Hou op, denk ik, terugdenken is ongezond, opa en papa en mama en ik zijn gewoon doorgeklikt naar een volgend level. Moeten we aan wennen. Moeten we niet de hele dag over praten. (blz. 13)

In Egypte blijken ze een leuke Nederlandse vrouwelijke gids te hebben. Dimmie wordt verliefd op haar. Na een paar dagen komt de vader van Dimmie toch naar Egypte. Zal het een leuke vakantie worden?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is leuk om mee te lezen met Dimmi, een jongen van 14, die op reis naar Egypte gaat met zijn opa
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Er wordt veel geruzied in het verhaal. Dat is voor Dimmie niet leuk
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Dimmi wel ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal past goed bij mijn zomerlezen-thema ‘reizen/vakantie’
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 12 jaar