boekomslag Edward van de Vendel - Oliver

Oliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf. Hoe blijf je overeind alles in je leven plotseling op zijn kop staat? Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt? En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

Boekinformatie
Schrijver: Edward van de Vendel
Titel: Oliver
Uitgeverij: Querido
Jaartal: 2015
Bladzijden: 208
Genre: geen
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

Ik keek opzij. Oliver lag naast me op ons bed. Hij had alleen een boxer aan en hij las. Zijn haar was nat, we hadden samen gedoucht.
‘Tycho,’ zei Oliver, ‘ik studeer. Dat gaat niet als je kijkt.’
Ik draaide me op mijn rug.
Het koelde maar niet af op onze zolder. De dakramen stonden open, maar het enige wat er naar binnen woei was het zingen van late studenten in de winkelstraat. We waren die middag naar mijn ouders geweest, Oliver en ik, en nu was het een stille avond, hier, op onze kamer in Groningen, waar hij uit Noorwegen naartoe verhuisd was en ik uit Rotterdam.
‘Het is gek,’ zei ik na een tijdje, ‘al die kleine dingen van mijn vader en moeder waar ik me aan erger. Dat ik er minder last van heb als jij erbij bent.’
Oliver liet het boek op zijn buik zakken. ‘Zoals?’
‘Nou ja, niks groots. Hoe ze doorvragen soms. En dat lachje van mijn moeder.’
Oliver knikte. Hij pakte zijn boek weer op. (blz. 5)

Tycho en Oliver wonen inmiddels een aantal maanden samen. Tycho realiseert zich dat hij eigenlijk weinig weet over de familie van Oliver. Hij vraagt ernaar en na enige bedenktijd vertelt Oliver zijn verhaal. Oliver vertelt over een zomervakantie… Hij had een voetbalwedstrijd en had zijn debuut gemaakt in het eerste elftal van Gjøvik FC. Hij had een perfecte wedstrijd gespeeld. Eenmaal thuisgekomen wil hij dit dolgraag aan zijn ouders vertellen, maar er is niemand thuis. Er ligt ook geen briefje, dus hij besluit om dan maar pizza te gaan halen. Tijdens het eten kijkt hij EK atletiek op tv. Hij gaat douchen, trekt schone kleren aan en gaat op weg naar Bendik, zijn neef, want ze gaan naar een feest vanavond.

Maar in de bijkeuken staat een doos. Op de vrieskist. Hij is er daarstraks dus al drie keer langsgelopen, zonder dat hij ernaar gekeken heeft. En nu miauwt de doos.
Wát?
Oliver blijft staan, vraagt zich af of hij het goed gehoord heeft, loopt door en loopt toch weer terug. De doos is slordig dichtgevouwen. Oliver slaat een van de flapen weg. In de doos ligt een handdoek, daarop een in elkaar duikend katje. Twee ogen kijken naar hem op. Het diertje kan nauwelijks drie maanden oud zijn. Het is bijna helemaal wit en het staart zo schuldig omhoog, schuldig aan zo’n kleine misdaad – krabbelend aan het karton – dat Oliver ‘Uffff’ zegt, hardop, twee keer.
Waar komt dit poesje vandaan? Waarom staat het hier en niet in de kamer? En waar is iedereen dan toch? Oliver kijkt naar de keukendeur. Hij heeft zijn mobiel op tafel laten liggen. Moet hij zijn vader bellen? Zijn moeder? Ja. Nee.
Hij vouwt de kattendoos dicht, al wil het poesje opgepakt worden, door hem. Dat kan niet, hij heeft haast. (blz. 20)

Oliver heeft een gevoel dat er iets niet klopt. Op het feest besluit hij nog eens naar zijn moeder te bellen. Ze neemt op, maar hij hoort dat ze huilt en dat ze dat probeert te verbergen. Zijn moeder zegt dat er niets aan de hand is en wenst hem veel plezier op het feest. Oliver is bang dat er iets met zijn vader is en hij gaat snel naar huis. Daar vertelt zijn moeder, na enig aandringen, dat zijn vader vreemd is gegaan en dat hun relatie voorbij is. Oliver schrikt zich rot… Hij gaat terug naar het feest, drinkt veel alcohol en valt in de tuin van het feest in slaap.

Oliver had zich verheugd op een zomer zoals anders, een zomer waarin de families van Oliver en Bendik veel tijd doorbrengen in hun huisje aan het meer. Waarin ze gaan vissen, zwemmen en lekker eten. Hoe zal de zomer nu worden? Zal de relatie met zijn ouders veranderen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, dit boek won de Gouden Lijst 2016
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, ontroerend, saai
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het boek vertelt het verhaal van Oliver, over zijn jeugd in Noorwegen. Het is interessant om in zijn hoofd mee te kijken
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het verhaal saai, omdat het alleen over de Oliver van vroeger vertelt. Hij vertelt over een niet zo leuke periode uit zijn jeugd en daardoor leest het verhaal niet lekker weg
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek hoort bij de boeken “De dagen van de bluegrassliefde” en “Ons derde lichaam”. Dit verhaal speelt zich af voor deze twee boeken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar