boekomslag Kirstin VanLierde - Geheugen van steen

Elke zomer gaat Andrea naar Sant Pere de Rodes in Noord-Spanje. Haar grootvader leidt er de restauraties van het klooster. Voor Andrea is Sant Pere intussen een tweede thuis, maar dit jaar is alles anders. Ze leert de Amerikaanse archeoloog Owen Bussy en de burgemeesterszoon Aviano kennen. Andrea helpt Owen bij zijn zoektocht naar sporen van de katharen, die in de dertiende eeuw als ketters vervolgd werden. En ook met Aviano heeft ze algauw een bijzondere band.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek [book-info title=”Geheugen van steen” author=”Kirstin VanLierde”]

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Matilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik hou van het lezen van historische boeken en daarom vond ik “Geheugen van steen” van Kirstin Vanlierde een interessant boek. De katharen zijn met raadselen omhuld en er is niet heel veel over ze bekend. In de dertiende eeuw werden zij door de katholieken als ketters gezien en ze werden door de Spaanse Inquisitie opgejaagd en veroordeeld.
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Ik heb het boek ooit gekocht
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het boek bestaat uit twee verhaallijnen, die regelmatig worden afgewisseld. Door deze verhaallijnen krijg je een inkijkje in het leven in het heden en in het leven van de dertiende eeuw. Hierdoor krijgt het boek meer spanning en ben je als lezer benieuwd naar het geheim van het klooster.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Zijn wel interessant
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Aan de vormgeving van het boek te zien is het een jeugdboek, blijkbaar voor 12+. Volgens mij is de verhaallijn meer geschikt voor 15-plussers. Er zit nogal wat romantiek in wat voor jongere lezers waarschijnlijk niet interessant is. Verder zijn de hoofdpersonen twintigers en dat staat ver weg van de belevingswereld van jonge tieners. Dit neemt niet weg dat dit een leuk verhaal is om te lezen. Door het lezen van dit boek krijg je meer informatie over de katharen en vooral hoe gewone mensen in de dertiende eeuw hier tegen aan keken (althans volgens de schrijfster). Het klooster heeft een iets ander verleden dan de dorpsbewoners weten. Andrea, Owen en Aviano ondervinden dit aan den lijve..
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Jongeren van 15+