boekomslag Carlie van Tongeren - Heerestraat en Rozenlaan

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt. Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
cool, leuk, ontroerend, romantisch, vrolijk, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
De ouders van Nina, 15 jaar, zijn pas gescheiden. Haar moeder woont nu alleen in de Rozenlaan 54. Nina’s vader vormt – kort na de scheiding, een nieuw samengesteld gezin met Anja, haar dochter Lindi van 15 en zoon Mark van 17. Nina baalt als een stekker, en dat is voor Lindi en Mark niet helemaal anders. Maar waar Lindi doorheen het boek almaar vijandiger lijkt te doen tegen Nina, en haar weigert te zien als een zus, groeit er tussen Nina en Mark iets moois. Hoe moet dat, als je weet dat je eigenlijk iets voelt voor je (stief)broer/zus? Tussendoor zien we Nina’s moeder, die het leven zonder haar en haar vader niet makkelijk vindt: Dat uit zich doordat ze zich alleen kleedt in een afschuwelijk nachthemd, en een slobberig vest. De gordijnen blijven dicht…
Wie is de hoofdpersoon?
Nina en Mark
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Hm, misschien Nina en Mark? Ze lijken me echt leuke mensen!
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dat het thema over echtscheiding en hoe iedere betrokkene daarmee moet omgaan, erg zwaar op de hand kan zijn, maar dat van Tongeren er genoeg luchtigheid in laat zitten. Nina kan rekenen op haar twee goede vriendinnen Mara en Iris. Alledrie zijn ze heel verschillend: Iris is lesbisch, Mara gaat naar Bijbelcursussen en woont in een erg gelovig gezin, terwijl Nina zich kan uitleven in voetbal, hoewel dat laatste bij haar als je dit boek leest, niet meteen tot “uitlaatklep” wordt gezien. Dat doet haar telefoon, en haar appen met I & M wel. Hun gesprekken via What’s App worden allemaal weergegeven.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
… en net dat laatste maakt dat ik die gesprekken, net als “De Zo Had Het Moeten Gaan Dialogen”, (DZHHMGD), hoewel ik me, toen ik er toch een paar las, en de rest diagonaal had gelezen, eigenlijk goed kan voorstellen dat een jongere in de leeftijdscategorie van Nina, dat soort dingen in een dagboek noteert. Deze dialogen zijn ook absoluut niet ongeloofwaardig. Dus die vind ik eigenlijk zonder meer dapper. De What’s App gesprekken zal ik dan maar in het kippenhok parkeren! 🙂
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond “Heerestraat en Rozenlaan” licht van toon, hoewel met een zwaar thema. De romantiek in dit boek kwam absoluut niet uit de lucht gevallen, hoewel de gezinsleden in de Heerestraat dat niet kunnen appreciëren. (Maar: verliefd worden, dat kies je niet). Ik heb dit boek erg graag gelezen!
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Ik denk eerlijk gezegd dat vooral meisjes dit boek zullen appreciëren, hoewel de gevoelens van jongens zeker ook goed uit de verf komen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen