boekomslag Amy Tintera - Reboot

De zeventienjarige Wren Connolly werd vijf jaar geleden neergeschoten. Na 178 minuten kwam ze weer tot leven – als Reboot. Reboots zijn ongekend sterk, snel en onkwetsbaar, maar hoe langer ze dood zijn geweest hoe minder menselijk ze terugkeren. Wren is met haar 178 minuten de dodelijkste Reboot die er is. Callum Tweeëntwintig daarentegen is nog praktisch menselijk. Wren moet hem opleiden tot soldaat, maar Callum is langzaam, stelt te veel vragen en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De training verloopt moeizaam, maar Callum maakt iets in haar los. Als ze in zijn buurt is, voelt ze zich menselijker dan ooit. Wren heeft nog nooit een bevel genegeerd, maar wanneer ze het bevel krijgt om Callum te elimineren besluit ze alles op alles te zetten om hem te redden.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ze schreeuwden altijd.
Mijn doelwit gleed jammerend uit in de modder en draaide haar hoofd met een ruk om, omdat ze wilde zien of ik haar inhaalde.
Dat was zo.
Haar voeten kregen grip op de vaste bestrating en ze zette het op een lopen. Mijn voeten raakten de grond amper tijdens de achtervolging en mijn korte benen haalden haar paniekerige poging om te rennen met gemak in.
Ik gaf een ruk aan haar arm. Ze viel op de grond. Het geluid dat uit haar mond kwam, was eerder dierlijk dan menselijk en ze probeerde wanhopig om op te staan.
Ik had een hekel aan het geschreeuw.
Ik pakte twee sets boeien van mijn riem en maakte ze vast om haar polsen en voeten.
‘Nee, nee, nee, nee,’ stootte ze verstikt uit toen ik de riem aan de handboeien haakte. ‘Ik heb het niet gedaan.’
Ik wikkelde de riem om mijn hand, trok haar zonder aandacht te schenken aan haar gesputter overeind en sleurde haar langs de vervallen houten huizen mee door de straat.
‘Ik heb het niet gedaan! Ik heb niemand vermoord! Haar bewegingen waren wild, bijna krampachtig, en ik draaide me om, zodat ik haar woedend kon aankijken. (blz. 7)

Wren is een rebooter. Dat betekent dat ze dood was, maar weer levend werd. Ze was 178 minuten lang dood. Het langste wat ooit iemand heeft overleefd. En nu is ze een Reboot. Rebooters zijn veel sterker en sneller dan gewone mensen. Daarom worden ze door de regering gebruikt als soldaten. Rebooters worden bij hun familie weggehaald en wonen in een groot gebouw. Iedereen deelt een kamer met een andere rebooter. Wren woont samen met Ever.

Ever en ik aten niet samen. Zodra we ons eten hadden opgehaald, liep zij met haar dienblad naar de tafel voor de Onder-de-zestigers en ging ik zitten aan de tafel voor de Honderdtwintigers-en-hoger. De enige die een beetje in de buurt kwam van mijn nummer was Hugo Honderdvijftig.
Marie Honderdvijfendertig knikte naar me toen ik ging zitten, evenals een paar anderen, maar Reboots die langer dan 120 minuten dood waren geweest, stonden niet bekend om hun sociale vaardigheden. Er werd zelden veel gezegd. De rest van de ruimte was wel rumoerig; het geklets van de Reboots vulde de hele kantine. Toen ik in een stuk bacon beet, gingen de rode deuren aan het einde van de ruimte open en beende een bewaker naar binnen met de groentjes. Ik telde er veertien. Ik had het gerucht opgevangen dat de mensen aan een vaccin werkten dat rebooten moest voorkomen. Zo te zien hadden ze het nog niet gevonden.
Er zaten geen volwassen tussen. Reboots die ouder dan twintig waren, werden gedood zodra ze rebootten. Als ze al rebootten. Het kwam niet vaak voor. (blz. 15)

Voor de rebooters is het leuk als er nieuwe mensen bijkomen. Die moeten zij opleiden tot soldaten. Wren mag als eerste kiezen, omdat zij het hoogste nummer heeft. Normaal gesproken kiest ze voor de nieuweling met het hoogste nummer. Maar vandaag kiest ze anders… Ze kiest voor de nieuweling met het laagste nummer. Iedereen is verbaasd, inclusief zijzelf. Waarom heeft ze voor deze jongen gekozen? Zal het haar lukken om een goeie Reboot van hem te maken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over jongeren die dood gingen en daarna weer tot leven zijn gekomen.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het verhaal is een beetje voorspelbaar: tienermeisje komt leuke jongen tegen, wordt verliefd en kijkt daardoor anders aan tegen haar leven
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar