De ouders van Maeve runnen een supermarkt in een Iers dorp. Haar oudste broer Frank en haar zus Geraldine helpen mee in de zaak. Maeve zelf houdt zich, net als haar andere broer Connor, afzijdig. Zij leven in hun eigen wereld. Maeve heeft weer eens genoeg van het geharrewar thuis. Bij de eeuwenoude steencirkel slaat ze af naar Cummeengeera, een bar niemandsland dat door bergen omringd is en lang geleden bewoond werd. Op die godverlaten plek ontmoet ze Alex, een architect die al jaren rondzwerft. Hoe onwaarschijnlijk ook, de twee worden vrienden.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Mist, regen, regen, mist…
De vrachtwagen klimt, daalt, kronkelt over natte, smalle weggetjes door veertig tinten groen. Een monstrueuze slak die over een koordje kruipt. Gas geven, schakelen, gas terugnemen, schakelen… Het licht van de koplampen lost direct op in de mist. Voor elke bocht klinkt klaaglijk de claxon, maar op het hele schiereiland is geen tegenligger te bekennen. (8 van 104)

Maeve woont samen met haar ouders en twee oudere broers in een dorpje in Ierland. Haar ouders hebben een kleine supermarkt, maar Maeve vind het vreselijk om in de winkel te helpen. Ze gaat liever in haar eentje de natuur in.

Niemand heeft het over haar andere grote broer, niemand oppert dat hij ook wel eens wat mag doen. Alsof Connor niet bestaat. Net als iedere ochtend heeft Maeve hem vanmorgen langzaam maar zeker wakker gemaakt. Ze heeft ervoor gezorgd dat hij zich langzaam maar zeker doucht en aankleedt. Ze heeft zijn havermoutpap, die hij van jongs af aan ‘s ochtends eet, met veel suiker klaargemaakt. Ze heeft er met zachte drang voor gezorgd dat hij zijn pap langzaam maar zeker oplepelt.
En net als elke dag zit Connor nu in zijn eentje op zijn kamer achter de computer, diep en duister weggedoken in zijn game. Het mitrailleurvuur, de schoten, de ontploffingen en de doodskreten zijn niet van de lucht. Hij speelt het spel van de vroege ochtend tot de late avond. Na een tijdje, als hij het hoogste level heeft bereikt, wil hij een nieuw spel. Meteen, anders gaat hij gillen. Dan gilt hij zo hard dat Maeve haar handen voor haar ogen houdt. Zijn nieuwe spel ligt dan ook al klaar in de kast.
Van tijd tot tijd, als het haar hoog zit, vertelt ze Connor wat ze die dag heeft meegemaakt, zonder dat hij ooit iets terugzegt, maar ook zonder dat hij ooit iets verder vertelt. (10 van 104)

Haar broer Connor leeft in zijn eigen wereldje. Hij lijkt mij geestelijk gehandicapt of zwaar autistisch. In het boek wordt niet verteld wat Connor heeft. Er wordt wel verteld dat computerspelletjes spelen het enige is dat Connor doet. Hij reageert op niets of niemand.

Op een dag ontmoet ze Alex, een man die in zijn eentje op wandelreis is. Er ontstaat een vriendschap tussen hen en ze helpt Alex met het bouwen van een hut.

Steen na steen vormen zich dikke, stevige muren, tegen weer en wind bestand. Steen na steen ontstaat een bouwsel, een binnen tegenover een buiten. Terwijl de man en het meisje zwijgend maar steeds bij elkaar in de buurt aan het werk zijn, wil het verhaal van Cummeengeera in Maeves binnenste steeds dringender naar buiten. Onophoudelijk schieten er flarden door haar heen. Ten slotte kan het niet anders, ze krijgt een dieprode kleur en begint. (50 van 104)

Maeve brengt steeds meer tijd door met Alex. Ze voelt zich veilig bij hem. Hij luistert naar haar, wat haar familie, behalve Connor, niet doet. Ze brengt steeds minder tijd door bij haar zwijgzame broer. Op een dag komt ze vrolijk terug van de middag die ze heeft doorgebracht met Alex. Ze loopt naar de kamer van haar broer, maar daar is Connor niet…

Verbijsterd staart ze naar het zwarte scherm: No input, staat er rood en groen in een kader. Ze weet meteen waar Connor naartoe is gegaan en ze weet het meteen zeker. Ze schiet de deur uit, springt de trap af en vliegt halsoverkop de winkel binnen. Terwijl moeder, die voor het winkelraam naar buiten staat te kijken, zich bliksemsnel naar haar omdraait, roept Maeve: ‘Connor?’
Met wijd opengesperde ogen vol angst stevent moeder tussen de schappen door op Maeve af, panisch en woedend tegelijk. Ze pakt de armen van haar dochter vast alsof ze die nooit meer los zal laten, knijpt zo hard dat het pijn doet en schudt haar door elkaar: ‘Waar is Connor? Zeg op, wat heb je godverdomme met hem gedaan? Wat heb je hem ingefluisterd? Waar heb je hem naartoe gebracht. Maeve… zeg op…. waar is Connor…!’ (98 van 104)

Wat is er met Connor gebeurd? Waar is hij heen? Wat heeft dit met Maeve te maken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het verhaal speelt zich af in Ierland en dat vond ik een mooi land om te bezoeken. Ik was benieuwd waar dit verhaal over zou gaan
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, zielig, geheimzinnig, realistisch
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Dit boek was tijdens de kerstvakantie gratis als e-boek te lezen via de Vakantiebieb-app
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Aan het begin van elk hoofdstuk staan kleine boomblaadjes. Wordt alleen als versiering gebruikt
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vind het leuk dat het er een geheimzinnig sfeer in het verhaal zit
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het einde van het verhaal vond ik wel vreemd, maar past ook wel weer bij het verhaal
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Maeve laat zich door niemand vertellen wat ze moet doen. Ik zou het als jong meisje best eng vinden om hele dagen alleen door de natuur te zwerven
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Ik heb het boek op de iPad gelezen en de bladzijdenummers zijn hierdoor anders dan in het papieren boek. Het papieren boek heeft 128 bladzijden en het e-boek 104. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Ja, bijvoorbeeld gegroefde gezichten, knoestige handen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 14 jaar die het leuk vinden om realistische verhalen te lezen