boekomslag Cate Tiernan - Boek der schaduwen

Cate Tiernan – Boek der schaduwen (1e recensie)

boekomslag Cate Tiernan - Boek der schaduwen

Er gebeurt iets met me wat ik niet begrijp. Ik zie dingen, voel dingen op een nieuwe manier. Ik kan dingen die normale mensen niet kunnen. Machtige dingen. Magische dingen. Ik vind het eng. De zestienjarige Morgan is niet wie ze dacht dat ze was. Maar wie is ze dan wel?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik droeg een groen gebatikt T-shirt en jeans. Mijn beste vriendin, Bree Warren, verscheen in een boerenblouse en een lange zwarte rok tot op haar paarsgelakte teennagels, en natuurlijk zag ze er weer prachtig en geraffineerd uit.
‘Hoi, derdejaars.’ Ze omhelsde me, ook al had ik haar gisteren nog gezien.
‘Tot zo bij wiskunde,’ zei ik tegen Janice Yutoh, en haalde Bree halverwege de trap voor de school in. ‘Hoi,’ zei ik terug. ‘Wat is het heet. Het hoort fris te zijn op de eerste schooldag.’ Het was nog niet eens halfnegen, maar de lage septemberzon stond al felwit te branden en het was drukkend en windstil. Ondanks het weer voelde ik me opgewonden en verwachtingsvol. Er begon een heel nieuw schooljaar en we waren eindelijk ouderejaars. (blz. 7)

De zomervakantie is weer voorbij. Morgan en Bree zijn nu ouderejaars en daar verheugen ze zich op. Er komt een onbekende jongen het schoolplein oplopen.

Bree wilde zich omdraaien, maar stopte, en haar mond viel open als bij iemand op de toneelschool die ‘verbijstering’ uitbeeldt. Ik draaide me om, volgde haar blik en zag een jongen de trap naar onze school opgaan.
Het was net als in een film, wanneer alles in soft focus overgaat, iedereen stilvalt, en de tijd vertraagt, terwijl jij erachter probeert te komen waar je nou eigenlijk naar kijkt. Precies zo was het, toen we Cal Blaire de brede, uitgesleten treden van Widow’s Vale High op zagen komen.
Natuurlijk wist ik toen niet dat het Cal Blaire was.
Bree draaide zich weer naar mij om en haar ogen stonden wijd opengesperd. ‘Wie is dat?’ vormde ze met haar mond.
Ik schudde mijn hoofd. Onbewust greep ik naar mijn borst om mijn hartslag af te remmen.
De jongen kwam naar ons toe met een rustig soort zelfvertrouwen waar ik hem om benijdde. Ik merkte dat er werd omgekeken. Hij glimlachte naar ons en het was alsof de zon door de wolken brak. ‘Waar vind ik de kamer van de conrector?’ vroeg hij. (blz. 10)

Cal maakt zich al snel bij iedereen geliefd. Op een avond nodigt hij een aantal medeleerlingen uit voor een feestje in de natuur. Meestal zijn feestjes hier bij iemand thuis, maar nooit buiten. Uit nieuwsgierigheid gaan Bree en Morgan er heen. Ze zitten met een groep gezellig om het kampvuur met wat te drinken als Cal zijn verhaal begint te vertellen.

Stilte. Alleen onderbroken door het geknetter van de brandende houtblokken.
Chris was de eerste die iets zei. ‘Nou en, man?’ zei hij met een zenuwachtig lachje. ‘Wil je zeggen dat jij een heks bent?’
‘Ja, eigenlijk wel. Ik beoefen een vorm van Wicca,’ zei Cal.
‘Is dat niet zoiets als duivelsaanbidding? Vroeg Alessandra, met opgetrokken neus.
‘Nee, nee. Helemaal niet,’ antwoordde Cal op een manier die in het geheel niet defensief was. ‘Er komt geen duivel voor bij Wicca. Om je de waarheid te zeggen is het zo ongeveer de minst agressieve en meestomvattende religie die er is. Het draait allemaal om het vieren van de natuur.’
Alessandra keek sceptisch.
‘In ieder geval hoopte ik dus vanavond een paar mensen te vinden die met mij een cirkel willen vormen.’
Stilte. Cal keek rond en nam de verbazing en het onbehagen in zich op dat op bijna ieder gezicht te lezen stond, maar gaf geen blijk van spijt. ‘Luister, het is geen probleem. Een cirkel maken wil niet zeggen dat je bij Wicca bent. Het betekent niet dat je ermee tegen je eigen religie ingaat, of wat dan ook. Als je er geen zin in hebt, dan maakt het niet uit. Ik dacht alleen dat sommige mensen het wel cool zouden vinden.’ (blz. 32)

Morgan raakt geïnteresseerd in wicca en probeert er meer over te weten te komen. In het dorp is een winkeltje waar ze allerlei boeken over wicca verkopen. Morgan heeft het gevoel dat wicca voor haar belangrijk is. Maar dan vinden haar ouders haar boeken en ze zijn ontzettend boos. Volgens hen is wicca duivels en tegen hun eigen godsdienst. Ze verbieden haar om nog meer informatie over wicca te lezen. Morgan brengt al haar boeken stiekem naar Bree en blijft zich verdiepen in alles wat met heksen te maken heeft. Tijdens een excursie van de kerk naar een klooster in de buurt merkt Morgan in de kloostertuin dat ze interesse heeft in de planten en kruiden. Zou dit wicca zijn?

Toen het tijd was om terug te gaan naar de bus, moest ik me losscheuren. Ik wilde in het klooster blijven, door de zalen lopen, de geuren opsnuiven en de gedroogde bladeren van de planten tussen mijn vingers voelen brokkelen. De planten riepen me met de magie van de levenskracht in hun dunne stengeltjes en daar, buiten de poorten van Killburn Abbey, werd het me duidelijk.
In weerwil van de bezwaren van mijn ouders, in weerwil van alles, was het niet voldoende voor me om alleen maar over heksen te leren. Ik wilde er een zijn. (blz. 134)

Hoe zal het verder met Morgan gaan? Voor wie zal Cal kiezen: Bree of Morgan?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
ik heb het boek vorig jaar, samen met deel 2 en 3, gewonnen bij uitgeverij Boekerij
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, romantisch
Hoe kom je aan het boek?
Als cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het interessant dat het over heksen en magie gaat
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het is weer een verhaal waarin een meisje dat nogal onopvallend is verliefd wordt op de ontzettend knappe nieuwe jongen op school, en die wordt dan ook verliefd op haar. Dat vind ik niet zo geloofwaardig! Een andere serie waar dit bijvoorbeeld in voorkomt is de “Twilight”-serie van Stephenie Meyer
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 12 die het leuk vinden om een romantisch verhaal te lezen waarin magie voorkomt