boekomslag Chinouk Thijssen - Je hebt één nieuwe volger

Een groepje vloggers en bloggers gaat naar Turkije voor een promoreis. Althans, dat denken ze. Want wanneer ze in het dorp zijn aangekomen, ontdekken ze al snel dat de organisator een dubbele agenda heeft. Buiten en binnen loopt iemand rond die hen in de gaten houdt, die elke beweging filmt en die dichterbij is dan ze vermoeden. Sterre wil maar één ding: naar huis. Maar dat gaat zomaar niet. Niemand is veilig, tot aan de laatste seconde.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Net voor het zebrapad blijf ik staan om mijn telefoon uit mijn zak te halen. Ik maak een foto van de voorkant van Schiphol, open mijn Instagram Stories en plaats hem met ‘#PROMOREIS’ erbij. Last minute voeg ik er nog een paar emoticons aan toe voordat ik oversteek en naar de draaideur loop. Ik moet naar vertrekhal 3, daar zal ik de anderen ontmoeten.
Ik heb wel een lijstje gekregen met de namen en accounts van de anderen, dus ik zou hen wel herkennen, maar ik heb hen nog niet echt gesproken.
De reis zal zeven dagen duren. Het is mijn eerste promoreis. Ik ben al een tijdje bezig met YouTube en het loopt goed, maar ik ben nog nooit eerder uitgenodigd voor een tripje. Eerlijk gezegd heb ik zelfs nog nooit gevlogen. De enige keren dat ik op Schiphol ben geweest, waren toen ik moest overstappen naar een andere trein.
Ik loop de vertrekhal in en kijk naar de borden, maar er staat zo veel informatie dat ik niet goed kan focussen op waar ik naartoe moet. (blz. 9)

Sterre is uitgenodigd voor een promoreis naar Turkije, samen met een paar andere meiden die vloggen en bloggen. Ze vindt het heel spannend. Nadat ze haar bagage heeft ingecheckt loopt Sterre richting de gate. Daar komt ze de andere meiden tegen: Liz (instagram), Romy (de fotograaf van Liz) en Brenda (blogger).

We zitten al drie kwartier bij de gate, die nog steeds gesloten is. Inmiddels weet ik dat Brenda een vijf jaar oudere zus en sinds een halfjaar ook een nieuwe vriendin heeft. Ze is reisblogger en dit is haar tweede promoreis. Romy heeft een vriend en werkt parttime als fotograaf en daarnaast in een kledingwinkel. Maar ze hoopt fulltime als fotograaf te kunnen gaan werken.
Liz maakt een Story over de vertraging van onze vlucht en kijkt dan naar mij. ‘Moet jij niet ook wat opnemen? Misschien is het wel leuk om in je vlog te vertellen dat je zenuwachtig bent.’
‘Goed idee,’ zeg ik een beetje sloom.
‘Volgens mij doet de Oxazepam al zijn werk,’ lacht Liz. ‘Mooi zo, dan gaan die zenuwen snel weg. Wie weet val je zelfs in slaap voordat we opstijgen.’
‘We zitten nu bij gate G6 en mogen nog niet boarden,’ zeg ik tegen de lens, ‘dus onze vlucht zal vast flink wat vertraging oplopen. Wat niet helpt bij de zenuwen. We… O, de gate gaat nu open.’ Ik stop de opname, klap het schermpje naar beneden en sluit aan in de rij, die uit het niets is ontstaan. (blz. 17)

Sterre heeft vliegangst, maar ze is blij dat ze nu toch aan boord mogen. Het vliegtuig vertrekt, rijdt de taxibaan op en maakt vaart. Opeens remt het vliegtuig hard. Sterre raakt in paniek en wil het vliegtuig uit. Het vliegtuig is inmiddels weer in beweging, dus dat kan niet. Er zit niets anders op dan te blijven zitten…

Vier uur later landen ze veilig in Turkije. Bij het vliegtuig worden ze opgewacht door Semih. Hun bagage wordt in het een busje geladen en ze gaan op weg. Het is nog twee uur rijden naar Oba, een stad in Alanya.

Dichter bij het vakantiehuis blijven we even staan om alles in ons op te nemen. Het is net alsof we in een voor- en na-situatie zijn beland. Dit ziet er niet uit zoals op de foto’s, die echt Instagramwaardig waren. Het huis, de tuin, alles eromheen lijkt wel in vervallen staat te zijn. Het is ook veel kleiner dan het op de afbeeldingen leek. Is dit het überhaupt wel?
‘Ehm, ik wil niet moeilijk doen, hoor,’ begint Liz, ‘maar hoe oud zijn die foto’s precies die je ons hebt gestuurd? Het lijkt er niet eens op.’ Ze slaat haar armen over elkaar en haar heup steekt een beetje naar rechts terwijl ze Semih met opeengeklemde lippen aankijkt. ‘Ik hoop maar dat je ons niet hebt meegenomen naar een of andere murder cave, want dat zou ik echt zó niet tof vinden.’
Semih zet mijn tas op de grond – vermoedelijk heeft hij er inmiddels spijt van dat hij heeft aangeboden om het zware ding voor me te dragen – en kijkt met een spijtig gezicht naar Liz. ‘Ja, dat zal ik even uitleggen. Je hebt gelijk, dit huis komt niet helemaal overeen met de foto’s. Dat waren foto’s van de boerderij waar jullie eigenlijk de hele week zouden verblijven.’ Hij zucht. ‘We hebben een aantal slechte jaren gehad, financieel gezien, en we hebben echt weer toeristen nodig om de boel draaiende te krijgen. Daar hebben we jullie hulp voor nodig. We waren begonnen met renoveren en met de laatste klusjes, tot we een lekkage kregen in de kamer waarin jullie zouden slapen. Dus het zal nog twee dagen duren, denk ik, en dan kunnen we daarnaartoe.’ (blz. 32)

De meiden vertrouwen Semih en besluiten om hier de komende dagen te slapen. De volgende dag gaan ze met Semih de omgeving verkennen, en ze picknicken met uitzicht op de bergen. Het ziet er geweldig uit en Sterre maakt heel wat filmopnamen. ‘s Avonds gaat ze de filmpjes editen zodat ze een eerste vlog over deze promoreis kan uploaden naar YouTube.

Ik begin met het gewone knipwerk en verwijder alle schokkerige beelden en ‘ehms’. Sommige momenten waarop ik niet uit mijn woorden kom, laat ik er wel in zitten. Bloopers zijn altijd leuk. Op mijn Instagram Stories maak ik een boomerang om te laten zien dat ik aan het editen ben en dat er morgen een nieuwe video aankomt. Liz heeft me al een hoop tips gegeven om mijn Instagram meer te gebruiken.
Het eerste stuk is af en ik ga naar het beeld van gistermiddag in de tuin van het vakantiehuis. Ik sta met Liz en Brenda te praten en Semih komt erbij staan.
Even knipper ik met mijn ogen en vergeet ik adem te halen.
Dit klopt niet.
De camera zoomt in en weer uit en ik zie groene blaadjes aan de zijkant. Alsof er gefilmd wordt vanuit de bosjes.
Met een ruk ga ik rechtop zitten en ik draai me langzaam om naar het raam.
Maar er is niks te zien.
Tuurlijk niet, het is midden in de nacht.
Ik bekijk de beelden nog een keer. Wie heeft dit gefilmd? En waarom?
En nog belangrijker: hoe komen deze beelden op mijn laptop?
Mijn armen prikken van het kippenvel dat zich over mijn lichaam verspreidt en ik voel me onrustig worden. Ik scrol naar rechts om te kijken of er nog meer is.
Beelden van het Taurusgebergte en de huisjes van gesteente. Vlogstukjes die ik zelf heb opgenomen.
Het is vast een grap. Dat kan niet anders. Maar meteen denk ik: nee, je houdt jezelf voor de gek. Je voelde al vanaf het moment dat je hier was dat er iets niet klopte.
Ik scrol nog verder naar rechts en zie mezelf vanuit het slaapkamerraam naar buiten kijken voordat ik me omdraai en wegloop. In het volgende shot zie ik Liz in de kamer ernaast hetzelfde doen. Alsof we hetzelfde hebben gezien.
Het rode lichtje in de bosjes.
Stond daar iemand te filmen? (blz. 61)

Sterre maakt in paniek de andere meiden wakker. Maar als ze de beelden op haar laptop wil laten zien zijn de vreemde beelden verdwenen. Alleen haar eigen filmpjes staan op de laptop. De andere meiden geloven haar verhaal niet en gaan weer terug naar bed. Sterre blijft op de bank zitten en opent Instagram. Daar ziet ze in haar Stories op een van de beelden een klein rood lichtje en een zwarte gestalte. Ze heeft het zich dus niet verbeeld. Maar waar komen deze beelden vandaan? Waarom houdt iemand hen in de gaten? Lopen ze gevaar?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek was genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2021
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, realistisch, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersonen zijn xx
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich in Turkije af
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat vier jongeren die elkaar niet kennen op persreis naar Turkije gaan
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het vreemd dat ergens in het boek wordt beschreven dat er bij het eten vers stokbrood is. In Turkije eten ze Turks brood en dat is heel anders dan stokbrood. Sommige stukken van het verhaal, vooral richting het einde, zijn niet zo geloofwaardig, maar de spannende manier waarop het verhaal verteld wordt maakt veel goed
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf een jaar of 14 die houden van spannende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen