Jan Terlouw – Oorlogswinter (6e recensie)

boekomslag Jan Terlouw - Oorlogswinter

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Michiel moet als een volwassen man zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Alie (12-15 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
het was een opdracht van juf
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, eng, geheimzinnig, interessant, lang, ontroerend, realistisch, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Als cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is spannend en realistisch, want zo ging het wel in de Tweede Wereldoorlog. Je gaat zelf nadenken over de situatie. Bijvoorbeeld: Zou ik dat ook als Michiel gedaan hebben of zou ik het anders gedaan hebben?
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Sommige stukjes waren saai en soms was het heel moeilijk geschreven. Dan snapte ik het niet.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Niet echt, maar als ik iemand zou moeten kiezen zou het Jack of Dirk zijn. Ik zou Jack vragen hoe het is als piloot om te vechten tegen de Duitsers, en aan Dirk zou ik vragen hoe het is om in het verzet te zitten.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boeiendste stukje was van de barones. De barones wou niet mee met de Duitsers. Ze verzette zich heftig. Uiteindelijk hebben de Duitsers toch gewonnen. Maar als het aan de barones lag, had zij gewonnen en aan haar vastberaden gezicht zag je dat de Duitsers het snel zouden verliezen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen die 11 jaar zijn of hoger. Het boek is voor jongens en voor meisjes.