boekomslag Jan Terlouw - Oorlogswinter

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Michiel moet als een volwassen man zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik wilde dit boek graag herlezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, realistisch, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Michiel leeft ten tijde van de Tweede wereldoorlog. Het boek vertelt het verhaal van hem en de mensen in zijn omgeving gedurende een aantal jaar. Het zijn barre tijden. Wie kun je vertrouwen en wie niet in tijden van oorlog? Het boek is zeer realistisch en geeft weer wat mensen in Nederland meemaakten tijdens de oorlog.
Wie is de hoofdpersoon?
Michiel
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
De Vlank
Wat vind je leuk aan dit boek?
Leuk is niet echt een passend woord voor dit boek. Het is wel interssant en ook spannend.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?

Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik wilde dit boek graag herlezen. Als kind heeft dit boek grote indruk op me gemaakt. Het verhaal komt overeen met datgene wat mijn ouders tijdens de oorlog hebben meegemaakt. Ik vond het nog steeds een goed boek, maar wel iets minder indrukwekkend dan toen. Ik heb het deze keer samen met mijn zoon gelezen (11 jaar). Hij vindt het ook een goed boek, maar niet zo geweldig als sommige andere boeken.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Mensen vanaf een jaar of 10.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen