boekomslag Jan Terlouw - Het hebzuchtgas

Julia, de 18-jarige kleindochter van de president van Tradicië, gaat stage lopen bij Solide, het bedrijf van Alphons G. Bovenwoning. Het bedrijf houdt zich bezig met de winning van olie, gas en kolen. Julia snapt niet dat niemand zich er zorgen maakt over het broeikaseffect, totdat ze ontdekt dat Bovenwoning verslaafd is aan hebzuchtgas. Hij kan alleen nog maar aan geld denken. Ze verzint een list om hem van zijn verslaving af te helpen, zodat hij ook oog krijgt voor het milieu. Maar daar laat ze het niet bij. Ze benadert ook de kinderen van de rijke directeuren van de grote energiebedrijven. Om het milieu te redden, bedenken ze samen een gewaagd plan…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Christiaan (10-12 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Voor school moesten we een literaire mindmap maken en daarvoor koos ik dit boek uit.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, leuk, realistisch, vrolijk
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee, als je de kaft niet meerekend
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het begint met dat een grote delen van de landen Gandrië en Tradicië overstromen. Dit is het gevolg van het jarenlange verbruik van olie, hierdoor wordt het broeikaseffect in gang gezet. Dat mensen zoveel olie gebruiken is de schuld van de rijke directeuren van Olieraffinaderijen en elektriciteitsbedrijven, maar eigenlijk kunnen zij er ook niks aan doen; ze zijn verslaafd aan hebzuchtgas, een gas dat uit stenen komt. het zorgt ervoor dat – als je er maar genoeg van inademt- je alleen nog maar aan geld kunt denken Iedereen ademt het in, maar als je stenen in ijle lucht brengt, komt er veel meer hebzuchtgas vrij, en juist in de bovenste verdiepingen van gebouwen zitten de directiekamers.
Overal en altijd betekent het dat als je veel geld hebt, je ook meteen veel macht hebt, dus niemand kan ze tegenhouden. Julia wil hier iets tegen doen en bedenkt samen met een paar anderen een gewaagd plan om meneer Bovenwoning, de directeur van Solide, een groot oliebedrijf, samen met een paar andere rijke directeuren van hun hebzuchtgas-verslaving af te komen…
Wie is de hoofdpersoon?
Julia, de kleindochter van de eerste president van Tradicië
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, liever niet.
Waar speelt het verhaal zich af?
In de landen Gandrië en Tradicië. Voornamelijk in Tradicië
Wat vind je leuk aan dit boek?
Eigenlijk alles… Ik ben fan van Jan Terlouw en vind het prachtig geschreven.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Niks. Misschien was het handiger geweest om in plaats van een lange beschrijving van de landen te geven een tekening er van te maken. Dat leest (of eigenlijk kijkt) makkelijker. Aan de andere kant is het ook wel leuk om het zelf te bedenken hoe het land eruit zou zien.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?

Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Tieners van 10 tot 15 jaar.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen