boekomslag Jan Terlouw - Het hebzuchtgas

Julia, de 18-jarige kleindochter van de president van Tradicië, gaat stage lopen bij Solide, het bedrijf van Alphons G. Bovenwoning. Het bedrijf houdt zich bezig met de winning van olie, gas en kolen. Julia snapt niet dat niemand zich er zorgen maakt over het broeikaseffect, totdat ze ontdekt dat Bovenwoning verslaafd is aan hebzuchtgas. Hij kan alleen nog maar aan geld denken. Ze verzint een list om hem van zijn verslaving af te helpen, zodat hij ook oog krijgt voor het milieu. Maar daar laat ze het niet bij. Ze benadert ook de kinderen van de rijke directeuren van de grote energiebedrijven. Om het milieu te redden, bedenken ze samen een gewaagd plan…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het water kwam toch nog onverwacht in het land Tradicië, al had de president daar vaak voor gewaarschuwd, evenals de wetenschappers die zich bezighielden met de klimaatverandering.
Dat de zeespiegel steeg, was natuurlijk bekend. Al jaren werden overal in het land de dijken verhoogd, en lagen plannen klaar voor evacuatie van de bevolking, voor als de nood aan de man zou komen.
Tot ergernis van de regering had de president bijna al zijn toespraken geëindigd met de waarschuwing dat er volstrekt onvoldoende werd gedaan om de stijging van de temperatuur van de aarde te stoppen. Maar ja, de president besliste zelf wat hij zei. Dat was vroeger anders geweest, toen Tradicië nog een monarchie was. Toen was de koning de enige persoon in het land die niet mocht zeggen wat hij wilde, wat hij vond. Voordat zijn gedachten naar buiten kwamen, moesten ze worden goedgekeurd door een minister. (blz. 9)

De overstroming in Tradicië begint met een gigantische regenbui. Iedereen gaat op zoek naar een hogergelegen plek om het water te ontlopen. Er verdrinken deze dag veel mensen. Na de overstroming verhuizen mensen naar drogere plekken van het land. Verder wordt er weinig over de overstromingen en het klimaat verteld.

Julia, de kleindochter van de president, studeert aan de universiteit. Ze gaat bij een groot bedrijf een onderzoek doen naar afval. Hiervoor gaat ze bij mensen langs om een vragenlijst af te nemen. Een oude vrouw vertelt haar dat afval niet het grootste probleem is in Tradicië, maar hebzuchtgas. Samen met Stijn, een collega, gaat ze een paar dagen later weer bij deze mevrouw langs om meer te weten te komen over hebzuchtgas.

‘Hebzuchtgas maakt dat mensen alleen nog belangstelling hebben voor geld, niet eens meer voor wat je ervoor zou kunnen kopen of ermee zou kunnen doen,’ zegt Trijn. ‘We ademen het allemaal een beetje in, maar daar boven in die hoge bankgebouwen en gebouwen van de grote oliemaatschappijen, daar krijgen ze zoveel binnen dat ze zowat niet meer van hun verslaving afkomen. Als die mensen dan weer eens beneden zijn, weet je wat er dan gebeurt? Dan klapt de geldlob in hun hersenen dicht. Dan is het echt afgelopen. Dan kunnen ze de rest van hun leven alleen nog aan geld denken, over hoe je nog meer geld kunt krijgen. Ten koste van alles en iedereen. Dat komt nooit meer goed. Dichtgeklapte geldlob. In hun hersens.’
‘Wauw. Hoe weet u dat?’ vraagt Stijn weer.
‘Jongen toch. Denk je nou echt dat je alles in boeken kunt vinden?’ (blz. 61)

Julia bedenkt samen met Stijn een plan om de directeur van hun bedrijf van zijn verslaving aan hebzuchtgas af te helpen. Als dat is gelukt lijkt hij wel een ander persoon geworden. Nu willen ze ook de directeuren van de andere grote energiebedrijven laten afkicken. Maar hoe gaan ze dat doen? Lukt het hen om de directeuren van hun hebzuchtgasverslaving af te helpen? Wordt het land hier beter van?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, saai
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het idee dat mensen last hebben van hebzuchtgas grappig en interessant
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het verhaalidee van het hebzuchtgas is interessant, maar er staat veel te veel informatie in het boek waardoor het verhaal wegvalt. Daardoor is het voor mij onduidelijk voor welke leeftijdsgroep het boek geschikt is. Het lijkt alsof het boek niet kan kiezen tussen leesboek en informatief boek. Het zit elkaar nu in de weg
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar