boekomslag Buddy Tegenbosch - Pokerface

Sem de Wit speelt al heel zijn leven ijshockey. Als hij gevraagd wordt voor het eerste team, bedenkt hij zich geen moment en grijpt zijn kans. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te bewijzen, maar merkt al snel dat het niet meevalt. Gelukkig is er een speler die vriendschap met hem sluit. Dave helpt Sem een hoger niveau te bereiken op het ijs, en hij introduceert hem in de wereld van het pokeren. Sem lijkt aanleg te hebben en neemt steeds grotere risico’s in het spel. Totdat het op een avond gruwelijk uit de hand loopt.

Boekinformatie
Schrijver: Buddy Tegenbosch
Titel: Pokerface
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2012
Bladzijden: 256
Genre: sport
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Er zijn goede mensen en er zijn slechte mensen.
Mensen die stelen, liegen en bedriegen zijn slechte mensen.
Goede mensen liegen en bedriegen niet.
Goede mensen stelen niet.
Ik ben een goed mens.
Sem is mijn naam; ik steel, lieg en bedrieg. (blz. 9)

Sem is de hoofdpersoon van dit verhaal. Blijkbaar gaat het niet goed met hem: hij steelt, liegt en bedriegt. Wat zou er aan de hand zijn met hem? Je leest dat Sem een auto gaat stelen.

In het restaurant loop ik direct op het tafeltje van de vrouw af. Nu moet alles snel gebeuren, zonder twijfel. Bij haar aangekomen struikel ik, bots tegen de rugleuning van haar stoel aan en laat mijn sleutels op de grond vallen. De vrouw schrikt op. Ik steek mijn handen verontschuldigend in de lucht en zeg: ‘Mijn sleutels, ze moeten hier ergens liggen.’ Ik buk me en onttrek zo de handtas aan het zicht. De rits staat open. Ik steek mijn hand in de tas en voel bijna meteen een sleutelbos. Ik pak hem en gris met mijn andere hand mijn eigen sleutels van de grond, die ik de vrouw laat zien. ‘Ik heb ze al, nogmaals sorry,’ mompel ik en ik loop naar de uitgang. De hele actie heeft nog geen tien seconden geduurd.
Even later draai ik in de donkerblauwe Polo de parkeerplaats af. Een onverwacht gevoel van triomf trekt door mijn lichaam. Het maakt me misselijk. (blz. 11)

Daarna gaat het verhaal terug in de tijd. Sem en zijn beste vriend Sander doen aan ijshockey. Op een dag komt de coach van het eerste team bij een wedstrijd van hen kijken. Na de wedstrijd vertelt hij Sem en Sander dat ze allebei twee weken mogen mee trainen met het eerste team om te kijken of ze geschikt zijn om bij dat team te gaan horen. De eerste training valt zwaar tegen. Sem is na een paar minuten al doodop. Hij vraagt zich af hoe hij dat twee weken gaat volhouden.

‘Ik heb iets voor je.’ Dave graaft in zijn ijshockeytas en haalt een doosje tevoorschijn. We zitten in de kleedkamer. Over vijf minuten begint mijn tweede training met het eerste team.
‘Wat is dat?’ vraag ik verbaasd.
Dave trekt iets uit het doosje en geeft het me. ‘Je moet het op je neus plakken, dan krijg je meer lucht.’
Ik neem het smalle stukje papier aan en bekijk het van alle kanten. Het is een pleister.
‘Het kan geen kwaad, hoor,’ zegt Dave. ‘Het zorgt ervoor dat je neus opengaat, zodat je beter kunt ademen. Ik gebruik het als ik verkouden ben.’
‘Ik hou niet zo van hulpmiddeltjes,’ zeg ik en ik wil Dave de pleister teruggeven.
‘Plak hem nu maar op. Dadelijk hang je weer als een theedoek over de boarding uit te hijgen.’
Ik schrik van Dave’s toon, maar hij heeft gelijk. De vorige training was ik al na vijf minuten doodop. Misschien helpt het en het kan in ieder geval geen kwaad. Snel plak ik de pleister op. Een scherpe geur van keelpastilles trekt door mijn neus als ik inadem. Het is alsof er een raam is opengezet in mijn hoofd. (blz. 22)

Dave is een van de spelers uit het eerste team. Hij houdt Sem in de gaten en sluit vriendschap met hem. Op een avond neemt Dave hem mee naar het Hok, een soort kantine waar een aantal ijshockeyers aan het pokeren zijn. Sem doet ook mee en het gaat ontzettend goed. Hij wint geld en gaat met een goed gevoel naar huis.

Ik wil naar de ingang van de ijshal lopen, maar Dave legt een hand op mijn schouder. ‘Vanavond is ronde twee,’ zegt hij. ‘Na de training gaan we meteen door.’
‘Ik niet,’ zeg ik. ‘Eén keer was genoeg.’
‘Dat kan niet.’
Ik schrik van Dave’s kille toon. ‘Waarom niet?’ vraag ik.
‘Je moet Randy en Victor de mogelijkheid geven hun geld terug te winnen. Die kans zou jij ook krijgen als jij verloren had. Je moet komen.’
‘Maar vanavond kan ik niet,’ probeer ik. ‘Ik heb al afgesproken.’
Dave pakt me bij mijn arm. ‘Jij bent gisteren uitgenodigd. Die eer is niet voor iedereen weggelegd. Daarbij horen ook verplichtingen. Dus vanavond na de training gaan we naar het Hok.’
Dave verslapt zijn greep. ‘Luister, je kent Victor nog niet goed, maar geloof mij, je moet niet met hem sollen. Dat wil je niet meemaken.’ (blz. 84)

Sem kan niet weigeren en gaat ‘s avonds weer naar het Hok. Het pokeren gaat een stuk slechter en hij verliest geld. Geld dat hij eigenlijk niet heeft. Dave zegt hem dat hij hem zal helpen.
Met trainen gaat het een stuk beter. De twee weken vliegen om. Voor de laatste training heeft Sem een kort gesprek met de trainer.

‘Het enige wat ik van jou wil zien, Sem is dat je ervoor gaat. Talent heb je genoeg, daar ligt het niet aan. Maar ik wil weten of je er alles voor overhebt. Je hebt nog één kans om dat te laten zien. It’s up to you, kid.’
De deur van de kleedkamer gaat open en de spelers komen naar buiten. Het is tijd om het ijs op te gaan. Stoner draait zich om en loopt met hen mee.
In verwarring blijf ik achter. Stoner gelooft in me. Ik hoef niet eens goed te spelen, alleen maar te laten zien dat ik het wil. Dat ik het écht wil. Sander komt naar buiten en deze keer vang ik wel zijn blik. Meteen schiet me zijn advies te binnen. Een advies dat me tot nu toe alleen maar geholpen heeft: niet nadenken, maar doen.
Tegen de stroom in wurm ik me terug naar binnen. Dave wil net opstaan, maar ik houd hem tegen. ‘Wacht even,’ zeg ik met schorre stem.
Dave’s blik is er een van begrip, niet van verbazing.
‘Doorspoelen met veel water,’ zegt hij als iedereen weg is. ‘Over een kwartiertje zul je het merken.’ (blz. 95)

Door het slikken van dit pilletje heeft Sem de beste training van zijn leven. Hij wordt uitgekozen om bij het eerste team te blijven. Sander heeft het helaas niet gehaald. Sem vindt het aan de ene kant wel jammer dat Sander niet meegaat, maar aan de andere kant hebben ze elkaar de laatste paar weken weinig gezien. Het lijkt wel alsof ze elkaar niet meer begrijpen. Sem blijft pokeren, maar verliest veel geld. Hij heeft geen geld om zijn tegenstanders te betalen. Hij kan het zijn ouders niet vertellen.

Een geheim hebben kan spannend zijn, opwindend. Je kunt het wel vertellen, maar je doet het niet. Julia en ik hadden vroeger vaak geheimen. Het stelde meestal niet veel voor, maar dat maakte niet uit. Dat we van tevoren afspraken om ‘s avonds precies om half tien, als we in bed lagen, aan hetzelfde te denken, bijvoorbeeld. Of dat alleen wij wisten waar in de schuur een pakje lucifers verstopt lag. Dat we niemand vertelden dat we ons niet gehouden hadden aan het voornemen van de hele klas om een week niet te snoepen, omdat we na drie dagen de dropsleutels van de snackbar niet langer konden weerstaan. Dat soort dingen. Wij wisten iets wat niemand anders wist. Het was iets van ons tweeën. Van ons tweeën alleen. We waren vrienden.
Een geheim met je meedragen omdat je niemand erover kunt vertellen, is een last. Een zware last. Wanneer ik loop, is mijn geheim als lood in de zolen van mijn schoenen, ik kom nauwelijks vooruit. Als ik in bed lig, is het een vlieg die om mijn hoofd zoemt en me uit mijn slaap houdt, en nu ik zit te eten, zorgt het ervoor dat de friet naar karton smaakt. Goed, gelukkig weet Dave er ook van en gaat hij me helpen, maar ik zou het liever met andere mensen delen. Met Julia. Of Sander. Tibo, voor min part, of zelfs mijn ouders (blz. 122)

Waarom heeft Sem een auto gestolen? Zal de vriendschap tussen Sem en Sander echt over zijn?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Dit boek is een van de kerntitels voor Jonge Jury 2014. Ik wil ze proberen allemaal te lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, zielig, fascinerend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend boek met een verrassend einde. 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Sem is in het begin erg naïef en wil graag indruk maken op zijn nieuwe teamgenoten. Later is hij degene die dapper en moedig en het voortouw neemt om een einde aan het probleem te maken Deze snelle omslag van Sem is wel wat ongeloofwaardig. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf een jaar of 12