boekomslag Buddy Tegenbosch - Oog om oog

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik ben niet dik, niet dun, niet lang, niet klein. Ik heb geen knalrood haar, draag geen opvallende kleding en praat niet keihard. Ik ben geen nerd, geen skater en ik ben niet alternatief.
Ik ben een meter tachtig, heb donkerblond haar en blauwe ogen. Ik zou het midden van mainstream kunnen zijn. Een grijze muis.
Ik ben geen grijze muis.
Ze zien mij. Altijd.
Ik ga je vertellen wat er is gebeurd. Niet omdat ik hoop dat je me begrijpt, maar omdat ik hoop dat ik het zelf ga begrijpen.
De zoemer gaat. Twaalf uur. Een harde klik. De deur schuift automatisch open. Bezoekuur.
Of zoals ze hier zeggen: tijd om te luchten. (blz. 9)

Jaap-Jan is zijn hele leven gepest, maar nu hij begint aan een studie psychologie op de hogeschool wil hij het anders gaan aanpakken. Hij heeft een kleine studentenkamer gevonden in de stad waar hij studeert. Op de hogeschool ontmoet hij een jongen die zegt dat hij Scrabble heet. Ze raken in gesprek en ontmoeten elkaar ‘s avonds in een café. Daar ontmoet Jaap-Jan ook de huisgenoten van Scrabble. Een paar dagen later vragen ze of hij op gesprek wil komen bij hun huis, omdat ze een kamer te huur hebben.

Ik neem een slokje van mijn Tia Maria en kijk nog eens om me heen. Ik ben op een vreemde plek met drie mensen die ik nauwelijks ken, en toch voel ik me ook nu weer meteen op mijn gemak. Zouden ze al lang bevriend zijn? Zo gedragen ze zich wel. En waarom wonen ze in een landhuis? Scrabble had het over zijn oude heer. Zou het van zijn vader zijn?
Mi-Lan legt zijn boek aan de kant. De poes rekt zich uit en miauwt klaaglijk. ‘Onze huiskater,’ zegt Mi-Lan, terwijl hij het beest aait. ‘Volgens Scrabble heet hij Hendrik, maar hij zou net zo goed Willem kunnen heten, of Carla voor mijn part, hij luistert toch niet. Wel neemt hij de beste plek van de bank in beslag.’
‘En geheel terecht,’ reageert Scrabble. ‘Hij heeft de oudste rechten.’
‘Goed, genoeg over de kat,’ zegt Mi-Lan tegen mij. ‘Waar kom je eigenlijk vandaan?’
Ik geef antwoord en ik weet niet of het komt doordat ik hier ben om een kamer te bekijken, maar het komende halfuur willen de drie alles van me weten. Waarom ik voor psychologie gekozen heb, hoe ik hier terechtgekomen ben, wat mijn verwachtingen zijn. We hebben het over de meest uiteenlopende onderwerpen: over het onderwijssysteem, over sport, politiek. Ik kan me niet herinneren dat me ooit zo veel vragen gesteld zijn, maar het is niet vervelend en Scrabble, Mi-Lan en Liza lijken oprecht geïnteresseerd. (blz. 44)

Jaap-Jan denkt vaak terug aan zijn basisschooltijd. Ivar, een jongen bij hem in de klas, zorgde voor een negatieve sfeer in de klas. Jaap-Jan merkt dat het veel gezelliger is in de klas als Ivar een weekje afwezig is.

Hoe kan dat toch? Hoe kan het dat Ivar in zijn eentje de sfeer in de klas bepaalt? Hoe kan het dat iedereen zo anders doet als hij er is? Het lijkt wel of de temperatuur in het lokaal een paar graden daalt als hij binnenkomt.
Toch is er iets veranderd. Ík ben veranderd. Een week lang heb ik weer in een normale klas gezeten, een week lang heeft iedereen weer met me gepraat. Een week lang heb ik niet hoeven omkijken als ik met Peper wandelde.
Ik was bijna vergeten hoe dat was. En nu wil ik niet meer doen alsof er niks aan de hand is.
Ik kijk op naar de juf. Zij moet het toch ook merken? Waarom doet ze dan niks? Omdat ze het lef niet heeft. Ze is allang blij als we met zijn allen de dag door komen. Nee, van haar hoef ik geen hulp te verwachten.
Ik zal het zelf moeten doen. (blz. 133)

Dan ziet Jaap-Jan tijdens een feest opeens Ivar. Hij schrikt zich dood en voelt zich verschrikkelijk. Als hij hoort dat Ivar het vriendje is van Liza, zijn huisgenote, weet hij dat hij iets moet doen. Maar wat? En wat is er eigenlijk vroeger met Ivar en Jaap-Jan?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend boek waarbij de spanning wordt opgebouwd in de flashbacks en in het verhaal van nu. Je voelt tijdens het lezen dat er iets kan gaan gebeuren (zowel vroeger als nu)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ja, ik wil het huis wel zien waar Jaap-Jan woont
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een realistisch en verrassend verhaal. Het gaat over pesten en over geaccepteerd worden, over je weg zoeken in het studentenleven
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 15 jaar