Buddy Tegenbosch – Livestream (1e recensie)

boekomslag Buddy Tegenbosch - Livestream

Hey. Ik ben Rick en ik heb echt de meest bizarre dag achter de rug. In New York. Met Kris. Of eigenlijk: zonder Kris, want ik had haar nog maar net ontmoet of ze was alweer verdwenen. En dan bedoel ik ook echt verdwenen. Vanished. Ik ging haar zoeken. Het werd een absurde zoektocht, een rollercoaster-ride van twintig uur door Manhattan, met een basejump, een drag queen, een camera, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, een goksite, nog meer camera’s, en vooral… met Kris. Want het was Kris die me meesleurde in haar vrije val en ik heb het gevoel dat we de grond nog steeds niet geraakt hebben. En dat is great (en spectacular en insane en niet echt slim, maar… lees mijn verhaal, dan snap je wat ik bedoel).

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het klinkt misschien wat dramatisch, maar mijn leven begon pas toen ik zeventien was. Of om precies te zijn: toen ik zeventien jaar, drie maanden en vier dagen was, in de metro van Newark naar Manhattan zat en in gesprek raakte met Kris.
Maar voordat ik je vertel over Kris, over onze ontmoeting en vooral over wat er de nacht die daarop volgde gebeurde, is het misschien handig om mezelf even voor te stellen.
Ik ben Rick en ik zit in de vierde. Net als vorig jaar, trouwens. En omdat ik niet het idee had dat het dit jaar beter zou gaan, nam ik een besluit.
Het was bijna kerstvakantie en ik had geen idee hoe ik de twee vrije weken door zou moeten komen. Ik zag al aankomen dat het zou gaan zoals ieder jaar: mijn zusje en ik zouden mijn ouders gaan helpen in de zaak. Ze runnen een steakhouse (mijn moeder is half-Amerikaans en mijn vader, tja… die is vegetariër én nogal meegaand) . Oftewel, ik zou elke avond klodders mayonaise en biefstukresten van borden staan wassen.
En dus bedacht ik: Rick, je moest er maar eens tussenuit. (blz. 9)

Een paar weken later zit Rick in New York. Hij kan daar logeren bij een neef, die in Manhattan woont. Vanaf het vliegveld neemt hij de metro naar het centrum.

En dan gebeurt er iets wat het verloop van de komende twintig uur zal bepalen.
Het wordt donker in de metro.
En dat niet alleen, ook de motor valt uit. En de airco. Pas door de afwezigheid van het gezoen, valt het me op. Stilte. We glijden over de rails. Lampen flikkeren en we worden gehuld in een groenig noodlicht. Geruisloos en zonder te remmen, komen we tot stilstand.
k zit nog steeds in mijn niks-aan-de-hand-modus, en knik geruststellend naar niemand in het bijzonder alsof ik wil zeggen: ja mensen, dit gebeurt nu eenmaal wel eens in de metro van New York, maar de andere passagiers kijken juist verwonderd om zich heen. Gek genoeg houdt de Aziatische vrouw nog steeds haar telefoon voor zich uit: de selfie is vast een video. Het meisje naast me is rechtop gaan zitten. Op het scherm van haar iPad staat een lijst met namen. Ik kan alleen de bovenste twee lezen: GALDER en HATTEMERBROEK. Ze komen me bekend voor. Wanneer ik nog wat verder draai, kijk ik recht in haar gezicht.
Ik heb het wel eens in zo’n romantische film gezien. Twee mensen die doen alsof ze door de bliksem getroffen worden als ze elkaar ontmoeten. Verstijfd. Electrified. Onzin, dacht ik altijd. Romantische onzin.
Het is geen onzin. Het gebeurde. In het echt. Daar, in die metro. Met als klein verschil dat ik de enige van ons tweeën was die zo reageerde. (blz. 16)

Het meisje naast hem blijkt uit Nederland te komen. Ze heet Kris en ze woont in New York. Rick moet als eerste uit de metro. Kris geeft hem haar visitekaartje. Als Rick bij het huis van zijn neef komt wordt hij geroepen door een man uit het restaurant in hetzelfde pand. Zijn neef blijkt nog aan het werk te zijn, maar deze man heeft de huissleutel voor hem. Rick brengt zijn spullen op en gaat een hapje eten in het restaurantje. Daarna besluit hij op stap te gaan, op zoek naar het adres waar Kris woont. Hij besluit te gaan lopen. Als hij bij het gebouw komt waar Kris woont realiseert hij zich dat hij niet weet hoe ze verder weet. De portier laat hem dan ook niet binnen. Toevallig komt Kris op dat moment het gebouw uit lopen. Ze is blij hem te zien. Hij gaat met haar mee. Ze is onderweg om vrienden te ontmoeten bij Madison Square Garden. Ze vertelt hem dat ze van een gebouw af gaat springen…

Pas als ze vlakbij is, hoor ik het klapperen van stof in de wind. Hoe lager Kris komt, hoe sneller ze lijkt te gaan. Ze zweeft me voorbij, midden over het wegdek. Ze heeft een geconcentreerde en tegelijkertijd euforische blik in haar ogen, maar het kan zijn dat ik me dat inbeeld, het gebeurt allemaal in een fractie van een seconde.
Het volgende moment is ze verdwenen tussen de taxi’s die voor het stoplicht staan. Ze is een stuk verder gekomen dan we gepland hadden. Veel dichter bij Jason dan bij mij.
Ik sprint de weg op en slalom tussen de auto’s door. Het stuk krijt in mijn ene hand, de vuilniszak in mijn andere. Getoeter. Ik besteed er geen aandacht aan. Mijn taak is eenvoudig: zo snel mogelijk de chute in de zak proppen en de landingsplaats markeren met een groot kruis. Daarna zal in westelijke richting verdwijnen, 34th Street in. Jason zal de gemarkeerde plek op film vastleggen.
Zo hadden we het afgesproken. Dat was het plan.
En dan nu de realiteit. (blz. 43)

Als Rick in de buurt komt van de plek waar Kris is geland ziet hij nog net dat er een busje aan komt rijden. Er stappen twee mannen uit en ze slepen Kris het busje in. Dan rijdt het busje weg. Rick rent er achteraan, maar hij kan ze natuurlijk niet bijhouden. Wat is er gebeurd? Wat moet hij nu doen? Hij gaat terug naar het kruispunt en even later ziet hij Jason. Die heeft gefilmd wat er is gebeurd. Het lijkt alsof Kris ontvoerd is. Moeten ze naar de politie? Of gaan ze zelf op onderzoek uit?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Rick is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Rick wel willen ontmoeten en weer even in New York zijn
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
In New York
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond het einde tegenvallen. De laatste 30 bladzijden vielen me tegen. Het verhaal was meer van hetzelfde en werd voorspelbaar. Het zorgde er voor dat ik mijn score met één ster heb verlaag. Er blijven ook nog veel vragen over bij het einde. Ik vond het wel leuk dat Buddy Tegenbosch met dit boek verwijst naar thema’s en personages uit zijn vorige boeken
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen