boekomslag Natasza Tardio - Moordvrienden

Finn Kimmel schiet een leraar en drie leerlingen op zijn school dood en pleegt daarna zelfmoord. Zijn beste vriend, Milo Bauers, is erbij, maar het lijkt erop dat hij er niets mee te maken heeft. Toch wordt hij opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Langzaam maar zeker komen er steeds meer gruwelijke feiten aan het licht. Heeft Finn ook iets te maken met een eerder gepleegde moord op een kleuter? En hoe kan het dat een normale jongen als Milo bevriend raakte met Finn? Lukt het de politie om alle feiten boven tafel te krijgen of wordt er iets verzwegen?

Boekinformatie
Schrijver: Natasza Tardio
Titel: Moordvrienden
Uitgeverij: Pimento
Jaartal: 2012
Bladzijden: 224
Genre: thriller
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Finn, we moeten hem laten gaan!’
‘Hou je bek, Milo!’
‘Finn…’
Woest draait Finn zich om. ‘Ik zei: “Hou je bek.”’
Zijn ogen staan kil, en zenuwachtig kijk ik om me heen, bijna opgelucht dat hij zijn aandacht weer richt op dat zielige hoopje mens dat op de grond voor hem ligt. Alles in me schreeuwt dat ik moet wegrennen, omdat ik ervoor moet zorgen zo snel mogelijk hiervandaan te komen, maar Finn is groter, sterker en vooral sneller. Ik weet waar hij toe in staat is. En als ik dat nog niet wist, dan weet ik het nu wel. (blz. 7)

Milo werd jaren gepest door mensen uit zijn klas. Het begon al op de basisschool en ging door op de middelbare school. Dan komt er een nieuwe jongen bij hem in de klas en die komt naast hem te zitten. Finn is van meerdere scholen gestuurd en heeft op deze school een laatste kans. Ze worden vrienden, en het pesten stopt. Finn slaat namelijk hard terug… Maar Milo is niet altijd blij met Finn als vriend. In zijn gezelschap voelt hij zich een zwakkeling.

‘Waarom ben je langsgekomen, Finn?’ Ik probeer mijn stem krachtig en zeker te laten klinken. Dat is noodzakelijk, elke zwakheid kan tegen me werken.
Even kijkt hij me onderzoekend aan. ‘Dat heb ik je toch al verteld?’
Zonder blikken of blozen staar ik hem aan. ‘Ik weet wat je daarstraks zei, maar wat is de echte reden?’
‘Weet je, Milo, na de afgelopen week moest ik denken aan al die keren dat we hebben gepraat over wraak nemen op die klojo’s van school.’
Even houd ik mijn adem in. Wat bedoelt hij? Wraak? Mijn hart begint harder te bonzen.
‘Ik wil je iets laten zien.’ Finn rommelt in de binnenzak van zijn jas. Mijn hart bonkt nog harder. Met een grote zwaai haalt hij iets tevoorschijn, maar ik kan niet goed zien wat het is. Tot Finn het op de keukentafel legt en een groot, zwart pistool me aanstaart. Zomaar uit het niets ligt daar opeens een wapen, een echt wapen. (blz. 16)

Na de gebeurtenis aan het begin van het verhaal en het moment dat Finn het pistool liet zien, besluit Milo dat hij Finn niet meer als vriend wil. Helaas begint het pesten hiermee direct weer. Zodra Milo op het schoolplein loopt zonder Finn komen de pestkoppen naar hem toe. Ze slaan hem in elkaar en Milo kan er niets tegen doen. Opeens is Finn er.

Finn is losgeslagen en er is geen weg terug. Op het moment dat Finn zijn wapen richt, zie ik hoe Darrell nog een pas naar achteren doet en zich half omdraait. Te laat, twee knallen vlak achter elkaar laten hem als een strooien mannetje in elkaar zakken. Weg is alle bravoure van eerder, binnen een paar minuten zijn twee van mijn pestkoppen onschadelijk gemaakt. Vermoord en afgemaakt door mijn beste vriend. (blz. 25)

Na de schietpartij waarbij Finn zelfmoord heeft gepleegd, wordt Milo als verdachte opgepakt. Zijn moeder zorgt dat hij een goede advocaat krijgt. De media is erg geïnteresseerd in deze zaak. Er komt naar buiten dat Milo jarenlang gepest is door een groepje leerlingen uit zijn klas. Er was zelfs een website met filmpjes waarin het pesten te zien is.

Als ik naar de website ga, probeer ik niet te kijken naar de foto’s en de stukjes die erop staan. Ik kon toch niet weten dat die jongens gestoord waren en door zouden slaan? Het is allemaal onschuldig bedoeld. Gewoon wat pesterijtjes, niets meer en niets minder. Maar ergens weet ik heel goed dat het een stuk verder ging dan kleine pesterijtjes. Al vanaf de brugklas was Milo de pispaal van de klas. Als ik de website offline zet, kijk ik naar het computerscherm. Een foto van een huilende Milo Bauers kijkt me aan, ik sta naast hem en gooi een glas melk over hem heen. Stel dat het wel onze schuld is? Stel dat we hem niet hadden gepest? Stel dat ik hem niet had gepest? (blz. 83)

Op een gegeven moment komt Milo voor de rechter. Wat zal het oordeel van de rechter worden? Hoe zal de toekomst van Milo eruit zien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het is een van de vijf genomineerde boeken voor de Jonge Jury. Ik wilde graag alle genomineerde boeken lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, zielig, fascinerend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van verschillende personen: Milo, zijn moeder, zijn advocate, een journalist, Cindy (een pestkop). Dat maakt het interessant om het verhaal te lezen. Stukjes bij beetjes krijg je meer over Milo te weten 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek doet me denken aan ‘Vernon God little‘ van D.B.C. Pierre. Dat boek gaat ook over een jongen die betrokken raakt bij een schietpartij op school.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf een jaar of 12 die houden van spannende boeken