boekomslag Natasza Tardio - Moordgeheim

In Moordgeheim duikt de 17-jarige Cloë voor een schoolopdracht in het verleden van het Drieluik College, waar zes jaar eerder een schietpartij plaatsvond (het verhaal van Moordvrienden). Vanaf dag één ondervindt ze echter tegenwerking van haar omgeving, haar vrienden en de betrokkenen bij de gruwelijke daden. Vastbesloten haar opdracht tot een goed einde te brengen zet Cloë door, maar meer en meer slaan de twijfel en de angst toe. Hebben de getuigen van die vreselijke schietpartij wel allemaal de waarheid verteld en wie is de persoon die Cloë probeert tegen te werken?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

‘Het is de bedoeling dat jullie een recente historische, maar ook maatschappelijke gebeurtenis nemen. Met recent bedoel ik een gebeurtenis die tussen 1985 en 2015 heeft plaatsgevonden.’
Meneer Van Tijn, onze leraar geschiedenis, probeert het geroezemoes in de klas te overstemmen. Zoals gewoonlijk is hij nauwelijks in staat om orde te bewaren. Vandaag is dat niet anders dan andere dagen, maar deze keer erger ik me er enorm aan. Deze opdracht is belangrijk voor me. Mijn cijfers voor geschiedenis en maatschappijleer zijn ronduit slecht. Hopelijk kan ik hiermee beide gemiddeldes weer naar een voldoende opkrikken.
Ik steek mijn vinger op om een vraag te stellen.
‘Cloë.’ Van Tijn kijkt me vragend aan.
‘Mogen we zelf bepalen welke gebeurtenis, zolang het maar tussen 1985 en 2005 gebeurd is?’ Normaal gesproken stel ik geen vragen, maar aangezien mijn ouders vorige week mijn cijfers onder ogen kregen en erachter zijn gekomen hoe slecht ik ervoor sta, heb ik besloten om het roer om te gooien. Ze waren zich rot geschrokken. Vooral mijn moeder. Ik wist niet dat het mogelijk was, maar ze keek tegelijkertijd ongemakkelijk, schuldbewust en boos. Een mix van emoties waar ik zelf ook geen raad mee wist. Daarbij wil ik echt niet zakken en straks als enige het jaar moeten overdoen. Ik moet echt hard aan de slag als ik een kans wil hebben om mijn eindexamen te halen. En dan is er nog geen garantie. Deze opdracht komt dus als geroepen. terwijl al deze gedachten door mijn hoofd schieten, wacht ik op het antwoord van mijn leraar. (blz. 8)

Cloë gaat op zoek naar het perfecte onderwerp. Als ze in de kantine zit en haar oog valt op de herdenkingsvitrine weet ze het. Ze wil deze opdracht doen over de schietpartij die zes jaar geleden op haar school plaatsvond. Zij zat toen nog niet op deze school, maar het was groot nieuws. Finn Kimmel en Milo Bauers waren 15 en 14 jaar oud toen ze op hun medeleerlingen schoten. Finn pleegt zelfmoord en wordt later als enige schuldig bevonden. Volgens de rechter en getuigen heeft Finn de dodelijke schoten gelost. Milo wordt vrijgesproken. Samen met zijn moeder is hij naar het buitenland verhuisd.

Bezweet sla ik de deken van mijn lichaam. Mijn hart bonkt in mijn borstkas. Het is niet de eerste keer dat ik deze nachtmerrie heb. Het begin is een herhaling van wat er is gebeurd, maar het loopt altijd anders af. Plotseling ben ik degene die onder de tafel schuilt. Iemand die geen controle heeft. Iemand die ik niet ben en ook niet wil zijn. Het was een droom, niets anders dan een droom. Maar het stelt me niet gerust.
Hoewel het buiten nog donker is, besluit ik op te staan. Proberen verder te slapen heeft geen zin. Ik ben klaarwakker. Het is lang geleden dat ik dit soort dromen heb gehad. Het is niet de angst die me bijblijft, maar het gebrek aan controle, het gevoel dat iemand anders de touwtjes in handen heeft.
Ik ga op mijn bed zitten en pak mijn mobieltje van het nachtkastje. Het is iets na vijf uur. Veel te vroeg om iets te doen. Ik denk opnieuw aan de nachtmerrie waaruit ik ben ontsnapt. Soms lijkt het verleden zo dichtbij. Cindy, Jeremy, Darrell, Esther, Kai. Waarom kan ik ze niet gewoon vergeten? Ik haat ze nog steeds, zelfs Jeremy en Darrell, terwijl zij al zes jaar diep onder de grond liggen. Maar het meeste haat ik Cindy. Zij was degene die iedereen altijd opstookte. Finn had haar niet neergeschoten, maar de afgelopen heb ik vaak gefantaseerd dat ik haar eigenhandig een kogel door de kop joeg. (blz. 14)

Milo denkt nog vaak aan de schietpartij. Op een dag krijgt hij via zijn advocaat een brief van Cloë. Ze vraagt of ze hem mag interviewen voor haar schoolopdracht. Zal Milo antwoord geven op haar vragen? Komt Cloë erachter wat er allemaal gebeurd is? Haalt Cloë met deze opdracht haar cijfers op?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Chloë
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Chloë woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal én vervolg op een eerder boek van Natasza Tardio, namelijk Moordvrienden
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Je snapt dit verhaal het beste als je eerst Moordvrienden hebt gelezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor jongeren die houden van een spannende thriller
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen