boekomslag Natasza Tardio - Meedogenloos

Wanneer de 15-jarige Isra plotseling spoorloos verdwijnt, laat ze haar familie en beste vrienden Lieke en Lukas verbijsterd achter. Lieke denkt dat Isra is ontvoerd door haar vriend Mo, maar de politie is daar niet zo zeker van. Zij ontdekken namelijk dat Isra samen met Mo op het vliegtuig is gestapt om vanuit Düsseldorf richting Hatay te vliegen: een bekende route voor Syrië-gangers die zich willen aansluiten bij de terreurbeweging ISIS. Wat is er gebeurd? Heeft Mo iets te maken met Isra’s verdwijning of is ze toch vrijwillig naar Syrië vertrokken? En kunnen Lieke en Lukas haar met behulp van misdaadjournalist Simon van der Pol opsporen en terugbrengen naar Nederland? Zullen zij hun vriendin ooit nog terugzien?

Boekinformatie
Schrijver: Natasza Tardio
Titel: Meedogenloos
Uitgeverij: Kluitman
Jaartal: 2015
Bladzijden: 190
Genre: thriller
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Mo! Moooo!’ Telkens voel ik hoe mensen tegen me aan botsen. Een elleboog verdwijnt diep in mijn ribben en met moeite blijf ik overeind. Ik moet doorgaan, kan nu niet stoppen, en ik duw mensen die in de weg staan opzij. Ik negeer de boze en verbaasde blikken en met mijn hand in mijn zij ren ik verder. Waar gaat hij heen? Dit is niet wat we hadden afgesproken? Waarom doet hij dit?
Dan zie ik hem eindelijk in de verte stilstaan en opgelucht haal ik adem. Het is nog niet te laat. Ik kan hem nog ompraten, zorgen dat hij zich aan de afspraken houdt. Want daar gaat het om. Je houden aan je afspraken en nakomen wat je hebt beloofd. Iets anders is er niet. Ik hem hem dat nu al duizend keer gezegd, maar sinds ons vertrek uit Nederland lijkt het wel of hij is veranderd. Elke dag een beetje meer. Van de sterke, betrouwbare die ik leerde kennen in iemand die ik niet meer ken. Iemand die ik ook niet wil kennen. Een onbetrouwbare loser.
Wanneer ik dichterbij kom ziet Mo me staan. Een wijde jas om zijn magere lichaam. Handen in zijn zakken. Het gevaar verhullend. Ik weet wat hij verbergt, en het jaagt me angst aan. Dit is nooit de bedoeling geweest. We hadden zulke mooie toekomstplannen. (blz. 7)

Isra is verdwenen. Haar vrienden Lieke en Lukas hebben geen idee waar ze is. De politie denkt dat ze naar Syrië is afgereisd. Ook Mo, een vriend van Isra, blijkt verdwenen te zijn.

Nerveus draai ik rondjes op mijn bureaustoel. Eigenlijk moet ik huiswerk maken, maar ik kan me er niet op concentreren. Steeds opnieuw dwalen mijn gedachten af naar Isra. Waar is ze En vooral: leeft ze nog? Zo zelfverzekerd als ik was tegenover mijn moeder, zo onzeker voel ik me vanbinnen. Misschien heeft Mo haar wel vermoord en is ze helemaal niet weggelopen. Maar waarom stelt de politie dan al die vragen over Syrië en Isra’s interesse in de islam en zo? Dat doen ze toch niet zomaar? Aan de andere kant heeft de politie het ook heel vaak fout. Soms zitten mensen zelfs onschuldig in de gevangenis. (blz. 21)

Lieke gelooft er niets van dat Isra naar Syrië is gegaan, en zeker niet uit vrije wil. Samen met Lukas vraagt ze Simon, een journalist die voor een televisieprogramma mensen opspoort, of hij kan uitzoeken waar Isra is. Dat wil hij wel. Hij komt er achter dat Isra, samen met Mo, in de buurt van Düsseldorf was.

En nu is het stil in huis. Of Fahoud er nog is weet ik eigenlijk niet, want Mo heeft me verboden de slaapkamer te verlaten. We logeren bij zijn neef in Neuss, vlak bij Düsseldorf, en hij wil hem absoluut niet tot last zijn. Dan had hij zich eerder op de avond beter een beetje in kunnen houden.
‘Het is niet de bedoeling dat we hem in de weg lopen, Isra. Bovendien is het beter dat we hem niet te veel vertellen.’ Mo’s fronsende blik had geen tegenspraak geduld. Heel anders dan toen ik hem drie maanden geleden ontmoette. Toen was hij bijna verlegen. Lief, vol passe, vooral over de islam. Sinds we uit Nederland zijn vertrokken is dat veranderd. Alsof hij een totaal andere persoon is. En nu is het waarschijnlijk te laat. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn? Mo leek de ideale jongen. (blz. 35)

Zal Simon er achter komen waar Isra nu is?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, verrassend, zielig, realistisch
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend en actueel verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een spannend en actueel verhaal. Ik denk dat dit een goed boek is voor middelbare scholieren om te lezen en er daarna een groepsgesprek over te hebben.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar die graag een spannend en realistisch verhaal lezen