Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Iemand had de avond met een flinke pets op het achterste in een hogere versnelling gezet. De grote kinderen sprongen tegen elkaar op, sloegen hun hoofden omhoog en omlaag in een soort oerdans. Naast Hilmar zat de leerling met het rode haar en het oorbelletje geconcentreerd te luisteren. Uit de muur van lijven voor hem verscheen Tanneke. Het moedervlekje op haar wang was in het halfdonker nauwelijks zichtbaar, toch zocht en vond zijn vinger het in een vertrouwde aanraking.
Zo abrupt als de muziek begonnen was stopte ze ook. De zanger lichtte even zijn zonnebril op, stak zijn duim op naar het publiek en zette het volgende nummer in. Hij zong, de ogen gesloten, dit keer zonder grunts. Hilmar was als altijd ontroerd.
Verder ging het, harder weer. Niemand zat nu meer. De jongens zonder vriendin bonkten met de borstkas tegen elkaar en zelfs de brugklassers in de zitkuil voor het podium waren gaan meedansen. En toen gebeurde het.’ (blz. 8)

Hilmar woont in een caravan, alleen met zijn hond. Twintig jaar geleden is hij bij zijn vrouw Tanneke en hun gezin weggegaan. De enige met wie hij via brieven nog in contact is gebleven is Max. En deze Max komt vandaag op bezoek. Hilmar heeft geen idee waarom.

‘Ook de gedachten van Max zijn blijkbaar naar zijn dochters uitgegaan. ‘Het gaat uitstekend met Lea,’ zegt hij. ‘We hebben elkaar kortgeleden nog ontmoet in een kroeg waar zij koffie zat te drinken met haar twee oudste dochters.’ Hij lijkt naar woorden te zoeken. ‘Ze is een week of vier, vijf geleden bevallen van een jongetje.’
Hilmar aait Knurft, die wat zurig begint te ruiken. ‘O ja?’ zegt hij. Een jongetje. Twee oudste dochters. Hij weet van Max dat Lea een buitensporig groot gezin heeft, toch brengt de concrete verwijzing naar twee meisjes en een baby hem uit evenwicht.
‘Ja,’ zegt Max. ‘Dat is de reden waarom ik hier ben.’
‘Niet-begrijpend fronst Hilmar. ‘Sorry dat mijn hond zo stinkt,’ zegt hij.
Knurft kijkt schuldbewust van de een naar de ander, staat zuchtend op en scharrelt naar een plekje tussen de stokrozen. Dan begint Max weer te praten, luider nu: ‘Ze geeft een kraamfeest over anderhalve week. Lea. Ze nodigde me daarvoor uit. Met introducé.’ Hilmar zwijgt.
Max zucht. ‘U bent niet heel vlot van begrip, meneer Ouwenaer,’ zegt hij. ‘Ik wil dat u met me meegaat. Naar dat feest. Bij Lea.'(blz. 22)

Hilmar wil niet naar het feest. Waarom zou hij zijn gezin terug moeten zien? Hij had een goede reden om hen twintig jaar geleden te verlaten. Max probeert hem te overtuigen. Dat lukt niet. Totdat Max opeens vertelt dat zijn vrouw Tanneke een nieuwe vriend heeft. Hilmar heeft altijd gedacht dat Tanneke alelen zou blijven, net als hij dat is.

‘Hilmar is gaan geloven dat er niets fundamenteel veranderd is sinds zijn vertrek. Ja, natuurlijk, Adelien is gepromoveerd en Lea is de matriarch van een groot gezin geworden, maar dat zijn allemaal dingen die bij de natuurlijke loop van de geschiedenis horen. De komst van een onbekend element zoals de nieuwe man van Tanneke is dat niet, die verstoort het evenwicht, brengt de lijn van het verhaal in disbalans, die moet, kortom, wegwezen. Hilmar wordt meer een buitenstaander doordat de onbekende een binnenstaander is geworden. Die situatie dwingt opnieuw tot handelen, hij moet een keuze maken wil hij niet voor de zoveelste keer doorgetrokken worden.’ (blz. 22)

Zal Hilmar naar het feest bij zijn dochter Lea gaan? Hoe gaat het met zijn kinderen en zijn vrouw?

Adelien, zijn oudste dochter, woont samen met Wobbe. Op een avond zien ze in de berging van hun flatgebouw een zwerver.

‘De berg mompelt. Dan worden de contouren van een man zichtbaar.
Gefascineerd kijkt Adelien ernaar, naar de verkreukelde tronie die, nog half verstopt in een capuchon, met de neus haar kant op komt. De man drukt zich omhoog, kijkt haar nu recht aan en fronst. Ze ziet verrassing in twee grote ogen die ergens in haar hersenen een lampje op rood zetten. De man ziet bleek. Rond zijn ogen heeft hij donkere kringen en diepe groeven. Zijn gezicht heeft dezelfde vorm als dat van de man op het schilderij De schreeuw van Edvard Munch. Hij laat zijn mond openhangen. Adelien ziet de muren van de stalling vloeibaar worden, op haar af rollen en weer terugwijken.
‘Wij kennen elkaar,’ zegt hij.’ (blz. 76)

De zwerver blijkt haar broer Johannes te zijn. Ze hebben elkaar al twintig jaar niet gezien. Hoe is hij in deze kelder beland? Ze neemt hem mee naar huis en even later zit hij frisgedoucht op de bank. Als Johannes over het feest van Lea hoort wil hij ook mee. Wordt het een vrolijke familiereünie op het feest van Lea? Waarom zijn zowel Hilmar als Johannes twintig jaar geleden verdwenen?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Ambo|Anthos
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Het verhaal wordt vanuit het gezichtspunt van 5 gezinsleden. Er zijn dus 5 hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik denk dat ik Lea zou willen ontmoeten. Ik zou willen vragen of ze tevreden is met haar leven
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het verhaal wordt verteld vanuit de 5 gezinsleden. Hierdoor komen de personages tot leven. Het zorgt er ook voor dat je pas aan het einde van het boek het hele verhaal weet
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Sommige personages zijn minder sympathiek. Ik heb me wel geergerd aan Johannes en zijn egoïsme
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen die houdt van realistische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen