boekomslag Jonathan Stroud - De schreeuwende wenteltrap

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn… Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle. De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Over de eerste keren dat ik met Lockwood & Co op geestenjacht ging wil ik niet veel kwijt, deels om de identiteit van de slachtoffers te beschermen en deels omdat het zulke gruwelijke incidenten waren, maar in de eerste plaats omdat we er, op allerlei vernuftige manier, in zijn geslaagd om van al die zaken een bende te maken. Zo, ik heb het toegegeven! Niet één van die eerste zaken hebben we zo netjes afgerond als we hadden gewild. Ja, de Gruwel van Mortlake is verdreven, maar niet verder dan Richmond Park, waar de geest tot op de dag van vandaag rondwaart tussen de stille bomen. Ja, zowel het Grijze Spook van Aldgate en de entiteit die Rammelende Botjes werd genoemd zijn vernietigd, maar daar zijn wel nog diverse (en, denk ik nu, onnodige) sterfgevallen aan voorafgegaan. En wat betreft de sluipende schaduw die de jonge Mrs Andrews achtervolgde, en haar geestelijke gezondheid en roklengte in gevaar bracht, waar ze nu ook rondzwerft op deze wereld, het arme ding, daar volgt de schaduw ook. Wij, Lockwood en ik, liepen op die mistige herfstmiddag dan ook zeker niet met een onbesmette reputatie over het pad naar Sheen Road 62. (blz. 9)

Lucy werkt sinds kort bij Lockwood & Co. Dit is een kleine detectivebureau dat voor opdrachtgevers op zoek gaat naar spoken en geesten, Bezoekers genoemd, en ervoor zorgt dat ze worden vernietigd of opgesloten. Alleen mensen onder de 18 jaar kunnen deze Bezoekers zien. Als ze op jacht gaan naar een Bezoeker hebben ze van alles

Als je op jacht gaat naar kwade geesten zijn de simpele dingen het belangrijkst. De verzilverde punt van je rapier die flitst in het donker; het ijzervijlsel op de vloer; de verzegelde patronen met Grieks Vuur om als laatste redmiddel te gebruiken… Maar simpele theezakjes, bruin en vers en in overvloed, bij voorkeur afkomstig van de Pitkin Brothers in Bond Street, zijn misschien wel het beste.
Oké, ze kunnen niet je leven redden, zoals de punt van een zwaard of een cirkel van ijzer, en ze hebben niet de beschermende werking van een onverwachte muur van vuur. Maar ze bieden iets wat net zo belangrijk is: ze voorkomen dat je gek wordt. (blz. 18)

Zoals Lucy in het begin van het boek verteld gaat het niet altijd goed met de opdrachten die Lockwood & Co uitvoert. Zo hadden ze pas een opdracht waarbij een deel van het huis waarin deze Bezoeker woonde afbrandde. De eigenaren van het huis willen hier een schadevergoeding voor, maar daar heeft Lockwood & Co geen geld voor. Zouden ze nu met hun werk moeten stoppen? Gelukkig krijgen ze een grote opdracht. Van een rijke fabrikant krijgen ze de opdracht om zijn buitenhuis geestvrij te maken. Hij vertelt dat er meerdere spoken en geesten in zijn huis wonen.

‘Bent u er geweest?’ vroeg Lockwood.
‘Ik heb alleen naar binnen gegluurd. Overdag, dat spreekt vanzelf.’
‘En de atmosfeer…’
‘Geladen, meneer Lockwood. Het kwaad is haast tastbaar.’ Het oude hoofd werd geheven, en Fairfax keek ons van boven zijn grote haakneus aan. ‘En ik heb goede redenen om in de krachten van deze kamer te geloven, dat zal ik u aanstonds vertellen. Dan is er nog de Schreeuwende Trap. Persoonlijk vind ik dit verhaal mysterieuzer. De trap voert met een aantal bochten van de lange galerij op de benedenverdieping naar de overloop op de eerste verdieping. Hij is van steen en heel erg oud. Ik heb zelf nooit een akelig gevoel ervaren op deze trap , en ik ken niemand die wel iets heeft gemerkt. Er wordt gezegd dat de trap in het verre verleden getuige is geweest van een gruweldaad, en dat de zielen van de slachtoffers gevangenzitten in de treden. Er zijn momenten, misschien als kracht van deze Bezoekers op een hoogtepunt is, misschien als ze de aanwezigheid van een nieuw slachtoffer voelen, dat er een bloedstollend gehuil hoorbaar is. Het komt uit de trap zelf.’ (blz. 207)

Lockwood & Co neemt de opdracht aan en een paar dagen later reizen ze naar dit spookhuis. Een team van een ander bureau heeft dit huis al eens bezocht en niet iedereen van dit team overleefde het. Lockwood, Lucy en George zijn ontzettend zenuwachtig, maar ze bereiden zich goed voor. Ze willen deze opdracht graag tot een goed einde brengen. Zal het ze lukken om de geesten en spoken te verjagen? Kan Lockwood & Co blijven bestaan?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal gaat over spokenjagers. Het is een spannend, maar niet griezelig verhaal.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Lockwood & Co ontmoeten, en ik wil wel een keertje mee terwijl ze op spokenjacht gaan
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie. Ik wil graag meer lezen over Lockwood & Co
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
miasma, ectoplasma, martiale, boender. Achterin het boek staat een woordenlijst waarin deze woorden uitgelegd worden
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar, die houden van spannende fantasyboeken