boekomslag Jonathan Stroud - De fluisterende schedel

Griezels en geesten pas op! Lockwood & Co is terug! Dankzij hun spectaculaire succes met de Schreeuwende Wenteltrap is Lockwood & Co nu een van de meest gevraagde bureaus voor paranormaal onderzoek in Londen. Hun nieuwe zaak begint op een geplaagd kerkhof, waar de ijzeren grafkist van een sinistere arts wordt opgegraven. Zoals gewoonlijk is Lockwood vol vertrouwen over de afloop. En zoals gewoonlijk gaat alles fout: er komt een huiveringwekkende geest vrij en er wordt een raadselachtig, magisch voorwerp uit de kist gestolen. Anthony, George en Lucy moeten het object terugvinden voor de verwoestende krachten ervan worden ontketend. Het is een race tegen de klok waarbij ze op de hielen worden gezeten door hun gehate rivalen van Bureau Fittes. Lukt het ze het complot te onthullen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Niet kijken,’ zei Lockwoord. ‘Het zijn er twee.’
Pijlsnel keek ik om en ik zag dat hij gelijk had. Niet zo ver bij ons vandaan, aan de andere kant van de open plek, was een twééde geest uit de aarde verrezen. Net als de eerste was het een bleek gordijn van mist in de vorm van een man, dat boven het natte, donkere gras zweefde. Het hoofd hing heel raar opzij, alsof de nek gebroken was.
Ik keek ernaar, eerder geërgerd dan bang. Twaalf maanden werkte ik nu als junior veldmedewerker voor Lockwood & Co, en ik tackelde geestverschijningen in alle gruwelijke soorten en maten. Ik vond een gebroken net niet meer zo erg als in het begin. ‘Wat gezellig,’ zei ik. ‘Waar komt die opeens vandaan?
Klittenband raspte toen Lockwood het rapier van zijn gordel trok. ‘Het maakt niets uit. Ik hou hem in de gaten. Blijf jij maar op de jouwe letten.’ (blz. 9)

Het is middernacht en Lockwood, Lucy en George zijn bezig met een klus. Ze zien twee geesten. Ze komen steeds dichterbij. Deze geesten zijn lastig weg te jagen en ze besluiten lichtkogels te gebruiken.

Mijn geest kwam intussen ook weer dichterbij. Dat is het probleem met Gedrochten: ze zijn hongerig, ze zijn kwaadaardig, en ze zijn zo koppig als de pest.
‘Oké, Luce,’ verzuchtte Lockwood, ‘lichtkogels. Jij doet de jouwe, ik de mijne, en dan gaan we naar huis.’
Ik knikte grimmig. ‘Zo mag ik het horen.’
Het is altijd heel bevredigend om Grieks Vuur te gebruiken in de buitenlucht. Je kunt dingen opblazen zonder dat je bang hoeft te zijn voor repercussies. En aangezien Gedrochten zulke weerzinwekkende Bezoekers zijn (hoewel Pierlala’s en de exemplaren zonder ledematen met stip op de tweede plaats komen), schenkt het extra genoegen om op deze manier met ze af te rekenen. Ik trok een metalen huls uit mijn gordel, en smeet die met volle kracht naast mijn geest op de grond. Het glazen zegel brak, en gedurende een witheet moment lichten de bomen op in een lading ijzer, zout en magnesium. Even later was de nacht terug. Het Gedrocht was weg, vervangen door wolken van snel verdwijnende rook, vreemde bloemen die stierven op de donkere open plek. Op het gras gloeiden her en der nog kleine magnesiumvuurtjes.
‘Goed zo.’ Lockwood haalde het patroon uit zijn eigen gordel. ‘Daar zijn we af. Nu deze nog… Wat is er, George?’ (blz. 15)

Wat ziet George? Wat is er met de fluisterende schedel uit de titel? Welke spannende zaken komen Lockwood & Co nog tegen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal gaat over jongeren die op geesten jagen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het verhaal is best traag. Het verhaal vond ik minder interessant dan dat uit het vorige boek.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de jongeren van Lockwood & Co ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel in een serie over Lockwood & Co, een bedrijfje dat op spoken en geesten jaagt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
meent, pinkend tegen het licht
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van spannende en soms enge verhalen