boekomslag Wendy Stroobant - Koorddansen

Wendy Stroobant – Koorddansen (1e recensie)

boekomslag Wendy Stroobant - Koorddansen

Joren werkt als tuinman bij de Woestenborgs, een wat vreemde familie met een strenge oma, een oom die dieren opzet en de tweeling Edith en Edward. Hij valt voor de charmes van Edith, maar waarom verlaat zij zelden het huis? En waarom heeft tante Anna haar eigen kamer terwijl ze allang overleden is? Of die stuntelige Edward. Zijn familie spoort hem aan zich wat stoerder te gedragen, meer ‘mannelijk’. Maar is Edward wel een echte jongen?

Boekinformatie
Schrijver: Wendy Stroobant
Titel: Koorddansen
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2019
Bladzijden: 276
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, De thema’s (familiegeheimen, transgender), spraken me aan.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, lang, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Joren neemt om “de bodemloze put” die Ronny, zijn vader, bij Joren, zijn moeder en zijn twee zusjes heeft achtergelaten, een baantje aan als tuinman bij de familie Woestenborg. Die familie bestaat uit een grootmoeder, twee inwonende ooms, en de tweeling Edith en Edward. Maar het is een geheimzinnige familie: Wat zit er achter de deur waarop “verboden toegang, ook voor jou!” staat gekrabbeld, en die wordt “bewaakt” door een opgezette zwarte mamba? (Oom Fred is taxidermist: hij is een dierenopzetter) En waarom verlaat Edith bijna nooit het huis, en loopt zij rond in kleding uit de jaren ’30 van de vorige eeuw? Joren wil haar heel graag beter leren kennen.
Wie is de hoofdpersoon?
Edith
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
Waar speelt het verhaal zich af?
Ergens in een gebied waar Nederlands de voertaal is. Verder wordt er in het verhaal hierover niks gezegd. In een stadsomgeving, dat wel. Joren en zijn vrienden Hassan en Marco gaan op onbewaakte nachtelijke momenten graag aan de slag met grafitti, trouwens, en zijn er behoorlijk goed in.
Wat vind je leuk aan dit boek?
“Koorddansen” is flink spannend en geheimzinnig, en Stroobants vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat ik steeds wilde verlezen, omdat de personages onderling in omgang met elkaar, heel goed werden uitgewerkt.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ditverhaal verliest gaandeweg helaas opweg naar het einde flink wat geloofwaardigheid, en het boek verandert in een draaikolk waarvan ik nog steeds niet weet waarom dat nodig is geweest. Alles komt uiteindelijk bij elkaar, maar ik geloofde er niks meer van, en had meermaals de neiging tot zuchten: “ja hoor, prop dat er ook nog maar bij. Dat “Koorddansen” daardoor niet alleen maar focust op het transgender thema, pleit echter een beetje voor dit boek.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is evenwel jammer dat transgenders worden opgevoerd als vreemd. Misschien had dit boek die keuze niet moeten maken.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Maar voor wie houdt van spannende, geheimzinnige verhalen is “Koorddansen” heel geschikt. Transgenders komen er in dit boek helaas vrij bekaaid vanaf. (Niet dat het personage in dit boek er niet “staat”, dat is zeker niet het geval, maar ik vraag me af hoe de uitwerking van dit personage kan bijdragen tot een meer open blik naar transgenders).
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen