boekomslag Maren Stoffels - Escape room

Vier vrienden geven zich op voor een escape room. In dit spel moeten ze binnen zestig minuten zien te ontsnappen uit een kamer. Maar wat gebeurt er als de persoon die hen opsluit helemaal niet van plan is hen te laten gaan? Een van de jongeren is het doelwit. Maar wie?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Hij is homo, zeker weten.’ Sky zit vlak achter Alissa en mij, op de leuning van het bankje. Alleen wij drieën zijn er nog, verder is het park verlaten.
‘Dat geloof ik niet.’ Alssa haalt haar portemonnee tevoorschijn. ‘Om hoeveel wedden we?’
Ik heb geen idee over wie mijn twee beste vrienden het hebben. Hun gesprekken gaan vaak langs me heen, alsof ik aan de andere kant van een dikke muur sta.
Alissa wappert met een briefje van vijf. Deze weddenschap doet me denken aan de eerste dag van de middelbare school, toen dacht ik ook dat Alissa een weddenschap had gesloten.
Ze kwam die ochtend aan mijn tafel staan en vroeg of de plek naast mij vrij was. Alissa was zo’n meisje dat overal had kunnen gaan zitten, ze was ongelooflijk mooi. Haar ogen hadden de kleur van de Italiaanse kust, waar ik de zomer had doorgebracht. Ik had argwanend achteromgekeken. Waar waren haar giechelende vriendinnen, die mij van een afstandje uitlachten omdat ik erin trapte?
Maar er stond niemand, we waren de enigen in het lokaal.
De stem van Sky haalt me terug naar het nu. ‘We wedden om een pizza,’ zegt hij. ‘Die kan Milas dan mooi komen brengen.’
Het gaat dus om Milas, een collega van de pizzeria waar Sky werkt. Ik heb hem nooit gezien, maar Alissa heeft het weleens over hem gehad. (blz. 7)

Alissa en Sky zijn de beste vrienden van Mint. Ze zitten bij elkaar in de klas. Ze zijn in het park en ze bestellen een pizza. Even later komt Milas de pizza brengen. Sky vraagt of hij homo is en Milas antwoordt dat hij dat niet is. Alissa moet de pizza betalen. Ze is blij om te horen dat hij geen homo is, want ze is verliefd op hem.

Vrijdagmiddag ben ik blij dat ik eindelijk weg kan van school. Ik weet dat ik niet boos kan zijn op Alissa, maar toch ben ik het.
Ze is verliefd op de verkeerde, waarom ziet ze dat niet?
Ik kom de personeelsruimte van de pizzeria in en wil net mijn schort aantrekken als mijn oog op een flyer valt.
Nieuwsgierig lees ik de tekst. (blz. 21)

Sky was niet blij met het antwoord van Milas. Maar wat kan hij er aan doen? Op zijn werk ziet Sky een flyer liggen van een escape room. Dat lijkt hem ontzettend leuk. Hij vraagt of Alissa en Mint zin hebben om mee te gaan. Dat willen ze wel. Ze hebben een vierde persoon nodig en Alissa stelt voor om Milas te vragen. Sinds ze elkaar in het park hebben ontmoet zijn ze samen op een date geweest. Het klikte en ze hebben gepraat over van alles en nog wat.

Voor het eerst sinds paps ziekte heb ik écht gepraat. Milas vroeg naar pap en ik gaf antwoord, zo simpel was het. Waarom hebben Sky en Mint dat nooit geprobeerd.
De hele weg naar huis zit ik in gedachten verzonken op de bank. Ik heb Milas gewoon durven zoenen…
Ik dacht er niet bij na, ik boog me gewoon voorover. Eerst was ik bang dat hij me weg zou duwen, maar toen trok hij me juist tegen zich aan. We zoenden alsof we jaren in te halen hadden.
Alles bij hem gaat vanzelf, ik word een versie van mezelf die ik niet herken, maar die ik heel leuk vind.
Pas gewoon een beetje op, oké?
Waarvoor eigenlijk? Het enige wat eng was, was Milas’ gezicht toen hij het over zijn vader had. Maar wat wil je? Als mijn vader dood zou gaan, zou ik ook gek worden van verdriet. Ik weet niet of ik er ooit normaal over zou kunnen praten, dan kan ik nu al bijna niet over de tijd waarin pap ziek was.
Ik trek de voordeur achter me dicht, alle lichten in huis zijn al uit, iedereen slaapt. Ik loop naar de woonkamer, want ik kan nog lang niet slapen. Ik ben veel te hyper over Milas en onze zoen. Morgen zie ik hem weer, maar het voelt alsof ik eeuwig moet wachten. (blz. 40)

Een week later gaan ze naar de escape room. Ze worden welkom geheten en de spelregels worden uitgelegd. Ze lopen de eerste ruimte in en de deur gaat achter hen op slot. Ze kunnen niet meer terug. Mint is erg enthousiast. Ze zoekt de hele ruimte af voor aanwijzingen. Ze lossen een raadsel op, maar ze komen toch nog niet verder. Ze hebben een hint nodig.

‘Goed, we doen één hint.’ Sky geeft met tegenzin een munt aan mij.
Als ik hem in de gleuf doe, gebeurt er eerst helemaal niets, maar na een tijdje klinkt er gerommel. Er valt een plastic balletje uit de stortkoker, dat ik net op tijd opvang.
Mijn hart bonst als een bezetene. Het lijkt op zo’n ding in een surprise-ei, dat mijn vader weleens voor me kocht toen ik klein was. Ik was altijd dolblij en kreeg het van de opwinding meestal niet open. Pap hielp me nooit meteen, hij liet me eerst vijf minuten zweten. De vreugde was dan extra groot als hij hem na die vijf minuten wél open kreeg.
Ik voel tranen achter mijn ogen branden. Hoe kan zo’n stom balletje zo’n sterke herinnering oproepen?
‘Wat zit erin?’ De stem van Alissa brengt me terug in de Escape Room.
Ik voel dat Mint me nog steeds in de gaten houdt. Waarom staart ze zo naar me? Denkt ze soms dat ik het niet doorheb?
Nerveus draai ik het balletje open en ik lees het briefje hardop voor:
Die doosjes waren een goede zet, maar houd je aan het alfabet.
Ik snap er niets van, maar Mints ogen worden groot.
‘Het alfabet, natuurlijk! Dat spelletje van vroeger. De letter A staat voor de 1, B voor de 2, enzovoort. Diazepam staat dus voor een 4, en de andere medicijnen…’ Mint kijkt naar de doosjes. ‘De code is 6842.’
Volgens mij snapt niemand hoe ze precies aan die code komt, maar als Sky hem invoert, springt het slot inderdaad open.
‘We hebben… dit.’ Sky houdt een hendel omhoog, zo een die normaal gebruikt wordt om een zonnescherm uit te rollen.
‘Wat moeten we daar nou weer mee?’ Alissa zucht. Ze is minder enthousiast dan haar twee vrienden. Ik dacht daarstraks echt dat ze niet naar binnen zou gaan, ik moest haar letterlijk over de drempel trekken.
‘Volgens mij moet die hierin.’ Mint wijst op een gat dat in de wand van de rechterboekenkast zit.
Sky steekt de hendel erin en begint te draaien. Eerst horen we alleen gekraak, maar dan schuift de hele achterwand opzij, inclusief een ingelijst certificaat van een EHBO-cursus. (blz. 65)

Dankzij de hint komen ze in de volgende ruimte. Zal het hen lukken om de raadsels op tijd op te lossen? Waarom vindt Alissa het hier niet leuk?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Mint, Alissa, Sky en Milas
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels af in een escaperoom
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en verrassend verhaal dat zich afspeelt in een escaperoom
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is een van de leestips voor Jonge Jury 2018
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen