boekomslag Marita de Sterck - Mirakel

Ruben is geïntrigeerd door Nuri, de geheimzinnige studente die bij zijn grootvader Emiel komt inwonen. Het klikt tussen Nuri en de oude man, die sukkelt met zijn geheugen. Ze vechten allebei met de nacht, en met oud zeer waarover ze niet kunnen spreken. Als Emiel samen met Ruben het bedevaartsoord bezoekt waar hij lang geleden zijn vrouw leerde kennen, duiken er verontrustende herinneringen op. Ook Nuri wordt teruggeworpen in de tijd, en naar de plaats die ze koste wat het kost wil ontvluchten. Drie mensen met een geheime pijnplek, op zoek naar een mirakel.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, ontroerend, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Waar gaat het verhaal over?
Nuri, een studente, komt bij Ruben, de kleinzoon van de 85jarige Emiel, “solliciteren” om voor de oude man te zorgen. Hij woont alleen, maar dat begint gevaarlijk te worden. Soms blijft het vuur aan staan of blijven kaarsen branden. Emiel is zijn vrouw Lea verloren, en Ruben “vergeet” gemakshalve aan Nuri te vertellen dat Emiel vooral ‘s nachts nog met haar praat. Maar het schrikt Nuri niet af, en ze heeft een dak boven haar hoofd nodig. Ook als Ruben haar duidelijk maakt dat Emiel geen bezoek bij hem thuis wil. Alleen Ruben en zijn ouders komen bij hem over de vloer. Nuri zal Emiel ook moeten helpen om zijn huis op te ruimen, maar dat is iets wat erg pijnlijk wordt. “Mirakel” is een verhaal over opruimen, en over drie mensen met geheimen.
Wie is de hoofdpersoon?
Nuri, Ruben en Emiel zijn de hoofdpersonages in dit boek. Vanuit hun wisselende ik-perspectieven, wordt het verhaal verteld. Afgewisseld met Lea, die heel goed weet dat ze gemist wordt. Je komt heel wat over haar en haar leven met Emiel, te weten.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Emiel wil ondanks alles wat er gebeurd is, op bedevaart, samen met Ruben. Ook al weet hij dat op deze plek heel veel pijn zal komen bovendrijven. We kijken ernaar als zijn we op die plek, als lezers van “Mirakel”, figuranten die Emiel nauwelijks opmerken. Ook niet als hij verdwenen lijkt te zijn.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af bij Emiel thuis, bij Ruben die in een atelier woont waar hij oude meubels opknapt, en waar ook zijn verleden hem achtervolgt, waardoor hij moeilijk mensen dichterbij laat komen, tot Nuri in zijn leven verschijnt. Of het speelt zich af tussen de levenden en de doden, dat ook.
Wat vind je leuk aan dit boek?
“Mirakel” is zo’n goeie ouwe Marita De Sterck: kwalitatief, met massa’s mooie zinnen, knap verteld en met ondanks alle zware thematieken nooit té zwaar. De Sterck schrijft altijd over (grote) menselijkheden, onvolkomenheden, en hoe haar personages met dat alles omgaan. Dat doet ze ook nu vaak in de ge en gij vorm waardoor dit verhaal een grote naturel heeft. Sommige Nederlandse lezers zullen het daarom misschien te Vlaams vinden. Al hoop ik van niet, want Mirakel verdient heel veel lezers, ook in Nederland.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het boek bevat veel thema’s, maar is nooit overladen. Alles past precies, en ook dat maakt “Mirakel” tot een boek dat echt helemaal af is.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee, alles is verteld.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die al eerder werk van Marita De Sterck lazen, is dit boek een warm terugkomen. Mensen die nog nooit wat van haar lazen, zou ik aanraden om eerst “Splinters”, een ouder boek over twee jongeren, Jutta en Anton, die elkaar leren kennen, aanraden. Om daarna haar ander werk tot aan “Mirakel”, haar tot nu toe laatste boek, te gaan lezen. Lezers van de boeken voor jongeren door Marita De Sterck, hebben best al wat leeservaring, en zijn minstens 14.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen