Marita de Sterck – Demonen (1e recensie)

Over het verhaal

Ik was vijf toen mijn vader me vertelde hoe de pekduivels een meisje dat zich te dicht bij de oever van de rivier had gewaagd, meesleurden en opvraten. Keer op keer wou ik dat gruwelijke waarschuwingsverhaal horen. De pekduivels, die in de diepe duisternis van de rivier woonden, waren intrigerende creaturen: afzichtelijk, sluw, meedogenloos, wreed, van top tot teen uitgerust om te verslinden. Het verhaal was gemaakt om de daver op het lijf te jagen en het ‘werkte’. Van de veelbelovende openingsscène tot het bittere einde was de spanning te snijden.
Vertellend anticiperen op levensgevaarlijke situaties is een universeel overlevingsmechanisme. Als antropoloog heb ik bij diverse cultuurgroepen een bonte stoet aan beklijvende waarschuwingsverhalen, ‘Cautionary Monster Stories’, ontmoet.
De wilde vrouw van het woud, een klassieker die tot op de dag van vandaag in de verhalen, maskers en totempalen van de First Nations in Canada voorkomt, ontvoert kinderen die zich in het donker buiten wagen. Ze giet pek in hun ogen om ze blind te maken, stopt ze in haar draagmand en neemt ze mee naar haar huis in de bergen om ze op te vreten. Haar venijnige kuren doen denken aan de pekduivels en andere kinderschrikfiguren uit mijn jeugd, maar de wilde vrouw van het woud is anderzijds ook stevig geworteld in haar biotoop in British Columbia.
Overal ter wereld worden bloedstollende verhalen over schrikwekkende creaturen bedacht om jong en ouder te behoeden, maar naast nuttige gebruiksmogelijkheden biedt angst ook boeiende literaire perspectieven: angst voedt de spanningsboog en creëert een intens lees- en luisterplezier. Bij een huiveringwekkend verhaal hangen we aan de lippen van de verteller.
Het is dus geen wonder dat in het kielzog van de vorige bundels (Bloei, Beest in bed, Vuil vel en Wreed schoon) een nieuwe collectie groeide, met volksverhalen over onze angst voor het kwaad. 57 volksverhalen uit 45 cultuurgroepen voeren ons naar de bronnen van de angst, een intrigerende verkenningstocht en een uitnodiging om te spelen: zoek de verschillen én de gelijkenissen. (blz. 9)

In de inleiding legt Marita de Sterck uit waarom ze deze bundel met volksverhalen heeft gemaakt. Ze geeft aan dat mensen graag griezelige verhalen willen horen. Het eerste verhaal begint zo…

In een klein dorp in Armenië leefde eens een moeder die drie zonen had, maar geen dochter.
Haar jongens groeiden voorspoedig op. Toen ze volwassen waren, vertrokken ze naar het buitenland om daar de kost te verdienen.
Elk jaar keerden ze terug naar huis om hun moeder te bezoeken, maar het waren altijd korte bezoekjes. En daarna vertrokken ze weer.

De moeder was erg ongelukkig en eenzaam. Ze jammerde: ‘Waarom heb ik toch geen dochter? Een dochter zou bij me blijven en voor me zorgen.’
Toen richtte ze haar klacht tot God: ‘Waarom heb je me alleen jongens gegeven en geen meisje? Geef me nog een dochter.’
De moeder sprak op eisende toon, zonder de gepaste eer te betonen en zonder een woord van dank voor wat ze wel had gekregen.

God hoorde de smeekbede van de vrouw. Hij schonk haar een dochter, maar het kind dat uit haar schoot kwam was geen menselijk wezen, maar een slang. (blz. 21)

Wat gaat deze slang doen? Wordt de moeder gestraft?

Dit boek bevat verhalen over verschillende soorten monsters en demonen, opgedeeld in hoofdstukken. Er zijn verhalen over kannibalen, over djinns, ghouls en andere demonen, over duivels, over boze geesten, bosgeesten en andere kwelgeesten, over weerwolven, vampieren en heksen, en over monsters.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, mooi, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Jonas Thys. Deze illustraties laten de verschillende monsters zien. De illustraties zorgen voor een extra monsterlijke sfeer bij de verhalen

illustratie uit Marita de Sterck - Demonen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is een verhalenbundel vol korte verhalen over demonen en monsters
Wie is de hoofdpersoon?
er zijn meerdere hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
de verhalen spelen zich overal ter wereld af
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat het een verzameling spannende en griezelige verhalen is
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Door de vele korte verhalen is het lastiger om het boek te lezen. Je wilt tussendoor even wat anders lezen. Daarom heb ik steeds een hoofdstuk met verhalen gelezen, en dan de volgende dag weer verder
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Deze bundel met volksverhalen kan volgens mij ook goed in het onderwijs gebruikt worden. Bijvoorbeeld een paar verhalen als inleiding om met tieners over monsters en demonen te praten.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 15 die houdt van sprookjes en andere verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen

Meer informatie over dit boek