In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De uitnodiging kwam drie weken geleden en was overdreven gefrankeerd. Het gewicht van de zegels die op hun beurt weer extra port moesten gekost hebben, stemde me in eerste instantie hoopvol: er zijn nog steeds dingen die elkaar mogelijk maken.
Ik vond de enveloppe boven op de rest van de post, een tiental brieven en flyers, verzameld in twee gelijke hoopjes voor mijn deur. De signatuur van mijn buurman; een stapeltje per wederdienst die nog bewezen zou moeten worden. Onder de overgefrankeerde enveloppe lagen een aanbieding van een Franstalige helderziende en een blaadje van een speelgoedwinkel dat gericht was aan de bovenburen – mijn brievenbus is wel vaker de verdwijnput voor post die kinderen aan het zeuren brengt. Daarnaast bevonden zich de rekeningen en vier folders van een goedkope supermarkt met telkens dezelfde karig opgevulde kalkoen, een mokkastronk, goed geprijsde wijn. Ik had inderdaad nog geen plannen voor oudjaar.
Ik raapte de poging tot barricade op, ging mijn appartement binnen en liep met de post in mijn handen het gewoonlijke rondje waarbij ik elke deur opende, niet wetende wat erger was: een keer een indringer aantreffen of steeds al die lege kamers.
Nadat ik mijn jas en wanten had weggehangen begon ik aan het avondeten. Schilde een aardappel, sneed er de geweien af die in het zonlicht waren gaan groeien. Ik schonk de waterkoker vol, zette het vuur onder de lege kookpot alvast op de hoogste stand, zodat de koker zou weten dat hij zich moest haasten.
Al wachtende boog ik me over de brief.

De brief is afkomstig van Pim. Pim is een van de twee jeugdvrienden van Eva. Eva is opgegroeid in het Vlaamse dorpje Bovenmeer. In het jaar dat zij geboren werd werden er nog twee kinderen geboren, Pim en Laurens. Automatisch trekken ze daardoor veel met elkaar op. Inmiddels is Eva tegen de 30 jaar. Ze woont al jaren niet meer in Bovenmeer. In de brief zit een uitnodiging voor een herdenkingsbijeenkomst voor de dood van Jan, de broer van Pim. Met een groot blok ijs rijdt Eva een paar dagen later richting Bovenmeer. In flashbacks vertelt Eva over haar jeugd, haar familie en vooral over de zomer van 2002. Langzaam maar zeker kom je er achter wat er gebeurd is en waarom Eva een blok ijs bij zich heeft.


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik was op zoek naar een luisterboek voor tijdens het wandelen en Das Mag bracht in de herfst van 2016 elke week een aflevering van dit boek als podcast uit
3. Waar gaat het verhaal over?
Eva komt uit een klein dorpje in Vlaanderen, Bovenmeer. Ze is nu volwassen en ze vertelt in flashbacks over haar jeugd en haar twee beste vrienden. Ze heeft inmiddels al jaren geen contact meer met ze. Maar ze is nu onderweg naar het dorpje, met een blok ijs achterin haar auto
4. Wie is de hoofdpersoon?
Eva
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in 2002 toen Eva een puber was. Een ander deel van het verhaal speelt zich in het nu af. Het verhaal wordt afwisselend in flashbacks en de tegenwoordige tijd vertelt
7. Waar speelt het verhaal zich af?
In het dorpje Bovenmeer in Vlaanderen
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend, zielig en fascinerend verhaal. Na het einde van het verhaal blijft het verhaal nog een tijdje bij je. Het is een heftig verhaal
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik gooide per ongeluk het laatste deel van de podcast weg en die kon ook niet meer via de website van Das Mag gedownload worden. Gelukkig waren ze bij Das Mag zo aardig om mij de laatste aflevering op te sturen. Dank je wel, Yasmin! 
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja