boekomslag Irmgard Smits - Blijf lachen, Irmgard

Een boek van een twaalfjarig meisje is een zeldzaamheid. Zo’n zeldzaamheid is ‘Blijf lachen, Irmgard’. Als patiëntje in een sanatorium krabbelde Neerlands jongste schrijfster een heleboel bloknootvelletjes vol met de dingen die ze samen met de andere kinderen in ‘haar’ paviljoen beleefde. Een hele poos later, toen ze allang weer thuis was, ging ze er, natuurlijk hier en daar wel een beetje geholpen door haar moeder, één groot verhaal van maken. In dat verhaal vertelde ze leuke en niet-zo-leuke dingen. Van de reuze-lol die ze hadden met het plastic geraamte dat ze in het donker – heerlijk spannend – stiekem weghaalden uit de kamer van de dokter, en waarmee ze eens wilden kijken of de jongens werkelijk wel zo dapper waren als ze zich voordeden. Maar ook van het verdriet dat ze allemaal hadden toen een ander patiëntje, Josje, plotseling heel erg ziek werd en stierf. En dat verhaal is uiteindelijk dit boek geworden. Zelf zegt Irma ervan: “Alle personen in het boek zijn echt, en ik heb ze met name genoemd. Ook ‘Zuster Zuurbier’, die ons altijd vroeg naar bed stuurde.”

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van anoniem (15-18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
ik pakte gewoon een boek uit de kast en toen kwam dit boek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, interessant, saai
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
er staan eigenlijk geen illustraties in het boek
Waar gaat het verhaal over?
het verhaal gaat over een meisje (Irmgard) die de diagnose krijgt dat ze TBC( Tuberculose) heeft. Hierdoor komt Irmgard in een sanatorium terecht waar ze een jaar moet blijven om te herstellen. In het sanatorium maakt zij ook heel veel dingen mee.
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Irmgard Smits
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja ik denk dat ik Irmgard zelf zou willen ontmoeten, zodat ze meer kan vertellen over wat TBC voor haar betekende en wat het precies inhoud als je TBC hebt.
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in het sanatorium Hornerheide af in Horn
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het leuke aan dit boek vind ik dat het hele verhaal echt is gebeurd en je kunt lezen wat er precies in het hoofd van Irmgard speelde en wat zij allemaal meemaakte.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Wat ik minder leuk aan het boek vind is dat het een heel oud boek is, waardoor er ook oudere woorden in voorkomen. Hierdoor was het soms een beetje moeilijk door te lezen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee ik heb eigenlijk niet echt iets meer te vertellen over het boek.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
dit boek is in principe voor kinderen van alle leeftijden
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen