boekomslag Robin Sloan - Het geheim van Penumbra's boekwinkel

Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, reageert hij op een advertentie van Penumbra’s boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt. De winkel heeft weinig klanten, maar die zijn wel fanatiek toegewijd. Alleen blijken ze nooit iets te kopen: ze lenen enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken, en dat allemaal in het kader van een ingewikkelde regeling met de excentrieke eigenaar Penumbra. Clay concludeert dat de winkel een dekmantel voor iets groters is en geleidelijk komt hij erachter dat Penumbra en zijn klanten een oeroud geheim op het spoor zijn. Met de hulp van zijn vrienden, waaronder Kat, een leuk en geniaal meisje dat voor Google werkt, zijn kennis van moderne techniek, en de wijsheid van Penumbra weet Clay het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, te ontraadselen.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

In de schaduw van de kasten val ik bijna van de ladder. Ik ben precies halverwege het plafond. De vloer van de boekwinkel ligt ver onder me – het oppervlak van een planeet waar vandaan ik vertrokken ben. De bovenkanten van de kasten torenen hoog boven me uit. Het is daar donker – de boeken staan dicht op elkaar en er komt geen licht tussendoor. De lucht is hier misschien ijler. Ik geloof dat ik een vleermuis zie.
Uit angst voor een val houd ik me goed vast. Mijn ene hand omklemt de ladder, mijn andere drukt zwaar en met witte knokkels op de rand van een plank. Mijn blik trekt een lijn boven mijn vingers, glijdt langs de ruggen – en daar zie ik het. Dat boek zoek ik.
Maar laat ik bij het begin beginnen. (blz. 9)

Clay is werkloos en woont in San Francisco. Als hij door de stad loopt kijkt hij altijd of er bordjes ‘Personeel gevraagd’ hangen. Zo komt hij bij een boekwinkel uit die 24 uur per dag open is. Hij loopt de winkel in en heeft even later een baantje. Hij werkt ‘s nachts in de boekwinkel. Hij klimt de hoge trap op en af om boeken voor klanten te pakken. Het baantje bevalt Clay wel. Penumbra’s boekwinkel, zoals de winkel heet, bestaat eigenlijk uit twee delen. Voorin heb je de gewone boekwinkel, maar achterin staan heel veel boeken, soms heel oud. Penumbra heeft hem verboden om ooit in één van die boeken te kijken. Als er een klant komt voor een boek dat in dat deel staat, hoeft hij het boek alleen maar te pakken.

Is dit een boekenclub? Hoe worden ze lid? Betalen ze ooit?
Zulke dingen vraag ik me af als ik weer in mijn eentje achter het boek zit zodra Tyndall of Lapin of Fedorov weer vertrokken is. Tyndall is waarschijnlijk de raarste van het stel, maar niet veel raarder dan de rest. Ze hebben allemaal grijs haar, zijn doelgericht en komen blijkbaar uit een andere tijd of plaats. Ze hebben geen iPhone. Ze hebben het nooit over actuele zaken, popmuziek of wat dan ook. Alleen maar over de boeken. Ik zie hen eigenlijk als een club, hoewel uit niets blijkt dat ze elkaar kennen. Ze komen altijd alleen en praten nooit ergens anders over dan hun huidige, extreme fascinatie. (blz. 24)

Clay brengt veel tijd door op internet. Zo volgt hij Grumbles, iemand die een piratenbibliotheek heeft. Hier kunnen illegaal e-boeken gedownload worden. Grumbles is nu bezig met en nieuw project en heeft een landkaart gemaakt met de locaties van alle sciencefictionverhalen die in de twintigste eeuw verschenen zijn. Hij heeft er een driedimensionele bibliotheek van gemaakt. Dit wil Clay ook doen, maar dan met Penumbra’s boekwinkel.

Om te beginnen moest ik de database uit Penumbra’s oude Mac Pus kopiëren naar mijn laptop, en dat was helemaal niet zo eenvoudig, want de Mac Plus gebruikt plastic floppy’s en die krijg je met geen mogelijkheid in een Macbook. Ik moest er op eBay een oude floppydrive met USB voor kopen. Het ding kostte me drie dollar plus vijf voor verzending, en het was raar om het aan te sluiten op mijn laptop.
Maar met al die data bouw ik nu het model van de winkel. Het ziet er een beetje primitief uit – gewoon een hoop met elkaar verbonden grijze blokjes, zoals virtuele LEGO-steentjes – maar maakt toch een vertrouwde indruk. De ruimte lijkt inderdaad op een schoenendoos, en alle planken zijn er. Ik heb er een coördinatensysteem aan gehangen zodat het programma gang 3, plank 13 zelf kan vinden. Gesimuleerd licht door gesimuleerde ramen werpt scherpe schaduwen door de gesimuleerde winkel. Als je dat indrukwekkend vindt klinken, ben je ouder dan dertig. (blz. 49)

Wat gaat Clay met zijn driedimensionele versie van Penumbra’s boekwinkel doen? En Clay wil graag antwoord op zijn vragen: Waarom komen er zo weinig mensen in de boekwinkel?, Wat zijn het voor boeken achter in de boekwinkel? Zal hij hier antwoord op krijgen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Clay
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil meneer Penumbra ontmoeten en natuurlijk zijn boekwinkel bekijken
Waar speelt het verhaal zich af?
in Amerika
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een verrassend verhaal met boeken, geheimen en zoekmachines
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor volwassenen die houden van verrassende verhalen waarin boeken een grote rol spelen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen