De 15-jarige Elena voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Dan leert ze Tim via een chatsite kennen. Ze wordt verliefd op hem en besluit hem te ontmoeten. Niet lang daarna is ze spoorloos… De 17-jarige Job probeert zijn verleden met drugs en drank – en de reden dat hij zo ontspoorde – te vergeten. Zijn dominante vader maakt het hem niet gemakkelijk. Gelukkig kan hij zijn frustraties kwijt op de kickboksschool, waar hij Daan leert kennen. Maar waarom zegt Daan toch dat hij Job kent? Dan doet Job een schokkende ontdekking en Elena heeft al haar moed nodig om niet als prooi te eindigen in de handen van een geslepen jager…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

SVP DELEN! VERMIST: WIE HEEFT ELENA KONINGS GEZIEN?
Onze dochter en zus Elena van vijftien wordt sinds vrijdagmiddag vermist. Elena had na school afgesproken met vriendinnen bij café De Groene, maar is daar nooit aangekomen. Ze werd voor het laatst gezien bij de fietsenstalling. Wie heeft Elena daarna nog gezien of weet waar ze is? Help ons Elena terug te vinden. Wij maken ons grote zorgen!
Elena is 1.60 meter lang. Ze droeg afgelopen vrijdag een wit-blauw gestreept shirtje, een spijkerbroek en witte sneakers. Ze had haar donkerbruine Cowboy-bag bij zich. Elena heeft lang bruin haar en lichtbruine ogen. Er zit een klein moedervlekje onder haar linkeroog. Ze draagt gekleurde armbandjes om haar rechterpols. Elena heeft haar zwarte omafiets bij zich. Haar mobiel lijkt uit te staan.
Als je Elena hebt gezien of belangrijke informatie hebt, bel dan of stuur een privébericht. Deel dit bericht op Facebook en Twitter. Je kunt ook contact met de politie opnemen via nummer 0900-8844.
Help ons alsjeblieft Elena te vinden!
Maaike, Sasha en Pieter (blz. 2)

Met deze oproep op Facebook begint het boek. Elena is vijftien jaar. Ze is verdwenen! Dan gaat het verhaal terug in het verleden, een paar maanden terug. Elena krijgt een vriendschapsverzoek op Facebook van Tim. Ze kent hem niet echt. Zijn naam komt haar bekend voor, maar hij zit niet in haar klas. Als ze zijn profiel bekijkt ziet ze dat hij er leuk uitziet. Opeens weet ze waar ze hem van kent. Hij volgt haar op Instagram en reageert regelmatig op haar foto’s. Ze accepteert het vriendschapsverzoek.

In het boek wordt ook het verhaal vanuit Tim vertelt.

Elena houdt van muziek. Rihanna, Justin Timberlake, Drake, Beyoncé. Dit is nuttige informatie. Ik open een tweede venster en scrol naar de concertagenda. Timberlake komt in december, Beyoncé is net geweest en Rihanna komt in juni. Uitverkocht. Ik noteer de datum op een vel papier. Voorbereiding is zo belangrijk. Dan ga ik terug naar Elena’s profiel.
Ze heeft een hond. Ze houdt van mode en is dol op Zara en Primark. Het is tijd om haar persoonlijk te leren kennen. Ik stuur haar een vriendschapsverzoek.
Ik klik op een ander profiel. Roos. Lang blond haar, blauwe ogen en slank. Zo te zien is ze gek op paarden. Ze heeft zelfs een eigen paard, Mustang. Ik zoek op Twitter, en daar is ze ook op te vinden, alleen is haar profiel afgeschermd. Op Instagram niet. Ik scrol door haar foto’s en like er een paar. Van een aantal vakantiefoto’s maak ik een screenshot, zodat ik ze kan bewaren. Ze gaan naar een speciaal mapje. Project Vijftien. Er zitten al honderden foto’s in. (blz. 9)

Is Tim wie hij zegt te zijn? Heeft Tim met de verdwijning van Elena te maken? Zal Elena weer terugkomen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, verrassend, vervelend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal laat goed zien hoe Elena (15 jaar) via internet wordt benaderd en letterlijk steeds meer van zichzelf laat zien aan Tim. Het is erg realistisch
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat dit soort dingen echt gebeuren. Het verhaal vanuit het gezichtspunt van Tim is niet leuk om te lezen. Hij beschrijft wat hij doet om meisjes te vinden via internet en ervoor te zorgen dat hij ze kan chanteren. Het enge is dat het echt zo gebeurt! Ik kreeg de kriebels van het verhaal van Tim en nu ik deze recensie schrijf vind ik het vreselijk om stukjes vanuit zijn gezichtspunt terug te lezen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is een boek wat volgens mij iedereen moet lezen, zowel jongeren als hun ouders. Het geeft een goed beeld hoe jongeren via internet benaderd kunnen worden. En het is niet alleen voor meisjes, want dit kan ook jongens overkomen…
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 12 jaar