Marlies Slegers – Verdrinken (1e recensie)

De zestienjarige Eliza wil met haar vriend Lars en een vriendengroep op vakantie naar Blanes, Spanje. Tien dagen feesten in de zon en op het strand! En daar hoort ook drank bij, vinden haar vrienden. Eliza verliest zich in drankspelletjes, een verliefdheid en stappen aan de Spaanse Costa Brava. Het wordt vast een vakantie om nooit te vergeten! Maar dan loopt het gruwelijk uit de hand en wordt er een lichaam gevonden… Wie spreekt de waarheid? Wie kan wie nog vertrouwen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Dagenlang is het heter dat dertig graden geweest, en in de nachten koelt het nauwelijks af. De hitte is overal in geslopen. De tegels die naar het zwembad leiden, voelen warm en glad aan onder zijn blote voeten. De dageraad breekt aan. Straks zal de zeldzame stilte die nu over camping BlaNui hangt, doorbroken worden door gelach, gejoel, geruzie, muziek en het blikkerige geluid van de omroepberichten van het animatieteam over de speakers.
Antonio loopt naar het zwembad. Hij bukt en raapt een lege drankfles op, die naast het pad ligt. Wodka van een Russisch merk. Goedkope troep, weet hij, zoals alle drank hier op de camping goedkoop is. Hij pakt ook nog een lege chipszak van het pad, laat de rotzooi in de dichtstbijzijnde prullenbak vallen en loopt dan in de richting van het onderhoudsgebouw. Daar zal hij zijn schepnet en een emmer pakken en de zwembaden gaan schoonscheppen bladeren, insecten die er ‘s nachts in verdronken zijn, soms een stuk zwemkleding. Daarna zal hij de pomp aanzetten om het water te filteren en te vermengen met chloor. (blz. 6)

Even later wordt er een lijk gevonden op het strand. Het is een jong iemand met een bandje van camping Costazur. Wat zal er gebeurd zijn? Het verhaal gaat een aantal maanden terug in de tijd. De vrienden Emma, Inti, Lars, Stijn, Nina, Eliza en Izaac gaan vanavond naar een hockeyfeest. Maar eerst gaan ze bij Izaac thuis indrinken. Zijn ouders zijn niet thuis. Op het hockeyfeest mag niet gedronken worden. Iedereen neemt alcohol mee, maar omdat ze nog geen 18 jaar zijn is het lastig om aan drank te kopen.

Het park ligt naast onze school. Bij de vijver staan bankjes en daar zit Gino altijd. Er lopen een paar jongeren lachend het park uit; ze hebben een plastic tas in hun hand. Gino doet altijd goede zaken als er ergens een hockeyfeest is. Op die feesten mag niet gedronken worden, dus haalt iedereen van tevoren zijn drank bij hem. De afspraak is dat we niet in het park blijven hangen – Gino wil niet de aandacht van de politie op zich vestigen. Iedereen haalt gewoon zijn drank op, geeft Gino het geld en loopt meteen weer verder.
‘Had jij nog iets besteld?’ Inti kijkt me aan.
‘Nee, ik had nog een fles liggen.’
We hoeven alleen maar op het geluid af te gaan om Gino te vinden. Groepjes jongeren lopen af en aan, pratend en lachend.
Gino zit op de rugleuning van een van de bankjes. Het puntje van zijn sigaret gloeit in het donker op als een vuurvliegje. Naast hem staat Hamza, die hem vaak helpt. Gino is al twintig en voor hem is het geen probleem om aan drank te komen. Hij zet de flessen achter in zijn auto en pakt je bestelling eruit zodra je hebt betaald.
Inti stapt van haar fiets af en zoekt in haar broekzak. Ze haalt er wat geld uit en loopt op Gino af.
‘Hai. Ik had een bestelling. Nummer 165.’ (blz. 28)

Tijdens het indrinken bij Izaac maken ze plannen voor hun zomervakantie. Ze willen met z’n zevenen naar camping Costazur in Blanes (Spanje). Lars is daar vorig jaar met zijn ouders geweest en vond het er geweldig. Dit jaar huren zijn ouders een huisje in de buurt. De komende dagen zal iedereen zijn/haar ouders om toestemming vragen. Daarna doen ze drinkspelletjes en iedereen raakt aangeschoten. Tijd om naar het hockeyfeest te gaan…

Het is megadruk op het hockeyfeest. En warm. Ik ben Stijn en Lars al kwijt en sta bij een meisje dat ik van school ken, Maud. De muziek is hard. Er mag hier geen drank geschonken worden, maar ik heb toch al veel te veel op. Eliza had gelijk, maar ik erger me dood aan haar. Ze moet niet denken dat ze mij de les kan lezen. Bovendien is er iets met haar. Het zit me niet lekker dat we niets van haar weten. Opeens voel ik een golf eten omhoogkomen en ik slik het weg. Shit, zo kan ik straks niet naar huis. Mijn vader vermoort me. Ik mag helemaal niet drinken.
Iemand duwt tegen me aan en ik val bijna. ‘Doe effe normaal, eikel!’ roep i, maar de ander is al doorgelopen. Eigenlijk voel ik me helemaal niet goed. Misschien moet ik even naar buiten, de frisse lucht in. Ik wring me door de menigte heen. Bij de uitgang staat een beveiliger. Hij houdt me tegen en kijkt me aan.
‘Je mag niet naar buiten, tenzij je niet meer naar binnen hoeft. Eenmaal buiten is niet meer naar binnen.’
‘Maar ik voel me niet zo lekker,’ mompel ik. ‘Ik moet echt even naar buiten…’ Het zweet breekt me uit.
‘Shit,’ vloekt de man. ‘Kunnen jullie nooit eens een leuke avond hebben zonder lam te worden? Ilse! Kom even hierheen!’
Ik leun tegen de deurpost aan. Mijn benen trillen. Er komt een jonge vrouw op me af.
‘Ilse, dit meisje is niet lekker. Ze wil even naar buiten. Loop jij mee?’
De vrouw knikt en pakt kordaat mijn arm. (blz. 43)

Nina is dronken en zodra ze buiten is moet ze kotsen. Ilse, de vrouw die met haar mee naar buiten is gegaan, belt haar ouders. Die zijn ontzettend boos dat ze gedronken heeft. Als straf mag ze daardoor niet mee op vakantie naar Spanje. Gaat de rest van de vriendengroep wel? Zal Nina minder gaan drinken?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, realistisch, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn meerdere hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op school in Nederland en op een camping in Spanje
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het verhaal gaat onder andere over de gevaren van teveel alcohol
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik verwachtte een verhaal over alcoholmisbruik, maar het was vooral een spannend verhaal over een vriendengroep op vakantie. Verder vond ik het vervelend dat alle jongeren uit de vriendengroep wel een probleem hadden, zoals gescheiden ouders, pesten, niet durven vertellen dat je homo bent, alcoholverslaving. Dat vond ik te veel van het goede. Voor het verhaal was dit ook niet nodig…
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen