Marlies Slegers – #sweetsixteen (1e recensie)

boekomslag Marlies Slegers - #sweetsixteen

De 16-jarige Meghan Olivera doet het goed als vlogger. Haar volgersaantal groeit met de dag. Megan filmt haar leven, haar familie, haar school, haar bijbaantje. #SweetSixteen is een van de populairste vlogs en Instagram-accounts aan het worden en ze krijgt steeds meer sponsors. Haar leven lijkt een enorm feest! Maar na een verkeersongeluk lijkt er van alles mis te gaan in Meghans omgeving. Ze verliest de regie over haar leven en haar volgers lijken steeds vaker te bepalen wat er gaat gebeuren. Meghan voelt zich opgejaagd, maar stoppen met vloggen is geen optie…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De klap komt uit het niets.
Het meisje kijkt op haar telefoon terwijl ze fietst. ze slingert opeens. Ik kan haar met geen mogelijkheid ontwijken. Ze komt op mijn motorkap terecht en vloekend rem ik zo hard als ik kan.
Ik had me vanochtend verslapen en was wakker geschrokken. Shit! Het was tien uur en ik had op dat tijdsti al bij The House of Coffee moeten zijn, waar ik werk. Diana, mijn baas, zou vast woest zijn. Ik was uit bed gevlogen en in mijn broek en trui geschoten, waarna ik naar beneden was gerend.
‘Mama, mag ik alsjeblieft je auto voor deze ene keer?’
‘Wat? Hoe kom ik dan op de zaak?’ Mijn moeder had gezucht. Ze heeft een eigen galerie, vijftien minuten wandelen vanaf ons huis.
‘Lopend?’ Ik keek haar smekend aan. ‘Toe! Diana gaat me anders echt ontslaan, en jij wilt toch ook dat ik een baan heb?’
‘Leroy, leuk hoor, dat baantje in de horeca, maar maak het dan niet altijd zo laat! Dan verslaap je je en vervolgens moet ik mijn auto missen zodat jij naar je werk kunt. Nou, voor deze ene keer dan! En wees er voorzichtig mee, want hij…’
‘Ja ja, is net nieuw. Ik hou van je. Doei!’ Ik had een appel van de schaal gegrist, de autosleutels gepakt en was vertrokken. Dat was een kwartier geleden.
Het geluid van piepende remmen. De klap is hard. De fiets die voor de auto terechtkomt. Gegil. Claxons. Iemand schreeuwt. Ik ben het zelf. De radio staat aan. Ronnie Flex. Het meisje rolt als een slappe pop van de motorkap af, voor de auto, zodat ik haar niet meer kan zien. (blz. 6)

Leroy heeft haast, want hij is te laat voor zijn werk in een café. Maar nu heeft hij een meisje aangereden. Hij durft niet uit de auto te stappen, omdat hij bang is dat ze zwaargewond of misschien wel dood is. Uiteindelijk stapt hij uit en blijkt het goed te gaan met het meisje. Het meisje heet Meghan en ze blijkt een bekende vlogger te zijn. Hij biedt haar aan om ergens koffie te gaan drinken terwijl ze weggaat tot ze door haar vriend opgehaald wordt.

De wekker zoemt en ik open mijn ogen. Nu al?! Voor mijn gevoel lig ik net in bed. Kreunend pak ik mijn telefoon en zet de wekkerfunctie uit. Ik wrijf in mijn ogen. Acht uur. Tijd om onder de douche te springen, mijn make-up te doen en te vloggen. Dat gaat net voordat ik naar school moet, want ik heb de eerste drie uur vrij.
Ik stuur snel een berichtje naar Ruben.
Echt zo’n supermooie ring! Dank je wel! Love you so much. Zie je vanavond, oké? Duizendxxx
Ik kijk opnieuw naar de ring aan mijn rechterhand. Ruben heeft hem gisteren gegeven omdat we een jaar bij elkaar zijn. Een jaar! En nog steeds is Ruben de leukste, liefste en knapste jongen die ik ken.
Ik spring uit bed en loop naar de badkamer om te douchen. Daarna breng ik zorgvuldig wat make-up aan. Kritisch kijk ik in de spiegel en ik draai mijn lange bruine haren in een slordige knot. Het moet eruitzien alsof ik zo uit bed ben gestapt. Er zit een kuiltje in mijn kin en een klein moedervlekje onder mijn oog. Met een pincet trek ik voorzichtig een wenkbrauwhaartje los. Ja, zo kan ik wel live gaan. Het is picture perfect.
Ik loop naar mijn slaapkamer en strijk het beddengoed glad, leg wat extra kussentjes op mijn bed en doe de gordijnen open. Netjes genoeg. Ik knip de lightring aan, bevestig mijn telefoon in het statief en ga zitten. Het statief houdt het beeld steady als ik opneem. Je wilt toch niet zeeziek worden als je naar mijn vlog kijkt! (blz. 9)

Meghan is de dag begonnen met het opnemen van haar vlog. Dat doet ze elke dag. Ze vertelt haar publiek wat ze die dag gaat doen. Ze geniet van haar leven, van haar vriend Ruben en van de leuke dingen die ze mag doen doordat ze een bekende vlogger is. Haar beste vriendin is Sasha. Samen gingen ze naar leuke evenementen om te vloggen, maar nu Meghan samen met Ruben is, mag Sasha niet meer mee. Dat vindt Sasha erg jammer… Ze heeft het gevoel dat ze haar vriendin aan het verliezen is.

Sasha, mijn beste vriendin, verzucht altijd dat ik een absoluut droomleven heb. Vorige week had ze me nog lachend gezegd dat als ik ooit niet naar een evenement kan gaan, ze wel in mijn plaats zou willen. ‘Jij doet zo veel leuke dingen! Je krijgt allerlei spullen gratis, mag naar openingen naar hippe nieuwe tentjes, wordt uitgenodigd voor premières van films… Ik ben soms echt superjaloers, weet je! En laatst was je in Disneyland!’ Dat was een geweldige trip geweest. Ik mocht een paar dagen naar Disneyland om de opening van een nieuwe attractie te vieren en daarover te vloggen. Het was een superweekend geweest, samen met Ruben.
Ik weet dat Sas het me gunt. We zijn al bevriend sinds de brugklas. Ze kijkt altijd heel trouw mijn vlogs en zegt het eerlijk als ze iets niet mooi of leuk vindt. Bij haar kan ik helemaal mezelf zijn. Als ik spullen overheb, geef ik ze altijd aan haar. (blz. 12)

Meghans vlog wordt elke dag door veel mensen bekeken. Sommige mensen vinden alles van haar geweldig.

Ik kijk naar het filmpje en de foto’s die Meghan in haar verhaal heeft gezet. Ik zie een cappuccino met #goedemorgen, een foto van een winkel, een Boomerang van dat hondje dat ze sinds kort heeft. Dan een foto van een bord met sushi, een selfie waarop ze een muts draagt en een kusmond maakt, een filmpje van een feest met weer alleen maar mooie mensen. Alle foto’s prachtig gestileerd. Een of andere hippe tent die geopend is. Een versneld filmpje van dansende mensen en de dj. Een filmpje waarin ze Ruben in beeld heeft en hij naar haar grijnst. En ten slotte een filmpje waarin ze zichzelf in beeld heeft en een ring aan haar vinger toont, gekregen van Ruben, waarna ze nog een foto van hem en haar in haar verhaal had gezet.
Ik kijk naar Meghans perfecte gezicht. Ik voel de haat als een golf over me heen spoelen.
Met een muisklik download ik haar laatste Instagramfoto. Daarna print ik hem uit. Het is een foto van Meghan die Ruben omhelst, terwijl ze stralend lacht.
Ik klik ondertussen haar nieuwste vlog aan. (blz. 18)

Door het verkeersongeluk verandert er van alles voor Meghan. Ruben blijkt jaloers te zijn op Leroy. Sasha is jaloers op de leuke dingen die Meghan mag doen. Meghan krijgt het gevoel dat iemand haar iets aan wil doen. Ze krijgt ook meer negatieve reacties op haar vlogs. Wat is er aan de hand?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Meghan Oliveira (een beroemde vlogger) en Leroy
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil wel een keer met Meghan mee naar een feestje
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Meghan en Leroy wonen
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal over een 16-jarige vlogger
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat Meghan vervelende reacties krijgt op social media
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
dit is een leuk boek voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van een spannend verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen