boekomslag Carry Slee - Timboektoe, de filmeditie

Als Isa en haar oudere broer Kars noodgedwongen moeten verhuizen omdat hun ouders een camping in Frankrijk hebben gekocht, stort hun wereld in. Isa heeft net verkering met Justin, en Kars moet zijn succesvolle breakdancegroep opgeven. Als ze na veel ruzies op de verwaarloosde camping aankomen, hebben ze het gevoel dat ze in Timboektoe zijn beland. Gelukkig ontmoet Isa Jules, een half-Nederlandse jongen die ze stiekem nog leuker vindt dan Justin, en die hard meehelpt het kampeerterrein op te knappen. Net als camping Timboektoe het lijkt te gaan redden, blijkt niet ver weg een andere camping te worden geopend. De onsympathieke eigenaar doet er alles aan om Timboektoe te ruïneren. Lukt het Jules, Isa en Kars om Timboektoe van de ondergang te redden?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Jules kijkt naar Pierre die een koffer op de imperiaal van zijn auto vastbindt. Hij wist al een tijdje dat Pierre zijn camping wilde verkopen, maar hoopte stiekem dat hij geen koper zou vinden. Zo aantrekkelijk ziet de camping er niet uit. Vooral nu niet, in de winter. Pierre heeft er de laatste jaren niks meer aan gedaan. Alles is vervallen: de kantine, de washokken… En het huis is ook net een bouwval. Er staan wel mooiere campings te koop in de Dordogne, maar gek genoeg is het toch gelukt.
‘Zo,’ zegt Pierre zuchtend als al zijn spullen op de auto liggen. ‘Ik ben blij dat ik deze rotplek verkocht heb. Ik ben te oud geworden voor al dat werk.’
Jules kan zich niet voorstellen hoe het zal zijn zonder Pierre. De laatste jaren is hij als een vader voor hem geweest. Hoe vaak gebeurde het niet dat Jules ‘s avonds langskwam en dat Pierre zogenaamd toevallig eten overhad voor Frodo en hem.
Pierre loopt naar Jules en legt zijn handen op zijn schouders.
Vanochtend wist Jules nog precies wat hij tegen Pierre wilde zeggen om hem te bedanken, maar nu het echt zover is kan hij geen woord uitbrengen. (blz. 5)

Jules woont met zijn vader in een dorpje in Frankrijk. Als bijbaantje werkt hij op de plaatselijke camping, maar die is net verkocht door Pierre, de eigenaar. Pierre gaat verhuizen en Jules zal hem heel erg missen. De camping is gekocht door de ouders van Isa en Jules. Zij wisten niet dat hun ouders een camping wilden kopen…

‘Dit gaan jullie heel leuk vinden.’ Hanna kijkt naar Ad. ‘We hebben een camping gekocht!’
‘Een camping?’ roept Isa verbaasd, en ze kijkt om zich heen waar ze de wijn zal neerzetten.
‘Waar?’ vraagt Kars.
‘In Frankrijk,’ zegt Hanna. ‘We gaan in Frankrijk wonen.’
Isa laat van schrik de doos wijn uit haar handen vallen. De flessen kletteren op de grond. Rode wijn sijpelt over de vloer.
Kars kijkt hun ouders aan. Even denkt hij nog dat het een grap is, maar ze menen het echt. En dat noemen ze een verrassing. Het is een regelrechte nachtmerrie! ‘Ik heb nog liever dat jullie gaan scheiden.’ Kars draait zich om en loopt naar boven.
Zijn hun ouders crazy geworden? Prettige thuiskomst. Van Isa hadden ze ook weg mogen blijven. En ze loopt stampend achter haar broer aan de trap op.
‘Ik ga niet mee!’ schreeuwt Isa als haar ouders hen achterna komen.
‘Ik ook niet!’ Kars draait zich halverwege de trap om kijkt zijn ouders giftig aan. ‘Trouwens, julie hadden weleens wat eerder mogen vertellen dat jullie zoiets van plan waren!’
‘Dat had weinig aan de zaak veranderd.’
Hoe durft hun vader?
‘Zijn jullie papa’s burn-out vergeten?’ vraagt Hanna.
Kars zucht. Die zullen ze niet snel vergeten, wat een tijd.
‘Nee,’ snauwt hij, ‘maar er is ook nog zoiets als inspraak! Democratische besluitvorming! We zijn geen huisdiertjes.’
Isa is het helemaal met haar broer eens. Zoiets doe je toch niet zomaar. ‘Wanneer willen jullie gaan?’
‘Zo snel mogelijk,’ zegt Hanna, alsof het om een dagje Amsterdam gaat. ‘Na de kerstvakantie.’
‘Wat?’ roepen Isa en Kars tegelijk. (blz. 12)

Een paar weken later rijden Isa en Jules met hun ouders de camping op. Het is december en de camping ziet er troosteloos uit. Ze hebben er totaal geen zin in. Isa mist haar vrienden nu al… Isa en Jules hebben besloten om deze verhuizing te boycotten en hopen dat ze zo snel mogelijk weer terug naar Nederland mogen.

De meeste tijd hangen Isa en Kars verveeld in het speeltuintje rond. Of ze doen met een chagrijnig gezicht een spelletje midgetgolf. Vrienden maken heeft geen zin. Ze gaan er niet van uit dat ze hier lang zullen blijven.
Ad en Hanna werken dag en nacht. Er is ook zo veel te doen op de camping. Isa en Kars zouden hun ouders best kunnen helpen met klussen, maar dat willen ze niet. Ze zijn nog steeds kwaad. Door hun ouders zitten ze nu hier, in de rimboe. Ze eten alleen maar maaltijden uit blik, omdat ze geen tijd hebben om te koken.
Al werken Ad en Hanna hard, je ziet er haast niks van. Dat komt niet alleen doordat er zo veel moet gebeuren, maar er gaat ook heel veel mis. Toen Hanna de afvoer in het toilet wilde repareren, viel haar schroevedraaier in het gat van de wc. En de volgende dag kreeg ze bijna een zware wasbak op haar voeten die zomaar uit de muur viel. Na een week ziet hun moeder er lang niet meer zo stralend uit als in het begin van Ad horen ze ook niet meer fluiten. Isa en Kars vinden het prima. Laten ze maar afknappen, dan is het avontuur tenminste over en gaan ze weer terug naar Nederland.
Als Ad gestrest langs hen loopt en ze Hanna in de toiletruimte horen vloeken, steken ze hun duim naar elkaar op. Het gaat de goede kant op. (blz. 33)

Jules vindt het fijn dat de camping weer open gaat en dat hij er mag blijven werken. Zo kan hij geld verdienen en wat te eten kopen als zijn vader het te druk heeft met alcohol drinken. En dat is vaak. Ook vindt hij Isa wel erg leuk…

Nadat Jules de hele middag op de camping heeft gewerkt, loopt hij met Frodo over de bergweg naar huis. Frodo springt tegen hem op. ‘Jaja, je balletje.’ Jules haalt een tennisbal uit zijn zak en gooit hem weg. Frodo rent er vrolijk achteraan.
Terwijl Jules doorloopt, hoort hij zichzelf fluiten. Dat is lang niet gebeurd. Hij had nooit gedacht dat hij zich zo thuis zou voelen bij de nieuwe eigenaar. Elke dag na schooltijd haalt hij Frodo op en dan gaan ze naar de camping. Ze werken keihard met zijn allen, maar het is ook supergezellig. Als Kars tenminste niet zulke stomme vragen over alcohol stelt.
Het komt ook door Isa dat Jules zich zo goed voelt. hij merkt dat hij haar wel erg leuk vindt. Vannacht droomde hij zelfs dat hij haar kuste. Maar dat kan helemaal niet, hij moet haar uit zijn hoofd zetten, want ze is verliefd op een of andere Justin. Ze mag hem graag als vriend, daarom doet ze zo aardig, net als Nona. Nona kent hij al heel lang. Haar ouders en zij komen al jaren op de camping. Nona zal wel opkijken als ze de camping ziet. Het is zo veranderd. (blz. 48)

De zomervakantie is begonnen. Zal het een leuke zomer worden? Mogen Isa en Jules weer snel naar huis? Vindt Isa Jules ook leuk?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Isa is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Frankrijk
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een verhaal over verhuizen naar een ander land en nieuwe vrienden maken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind dat er te veel in het boek gebeurd: verhuizen, alcoholverslaving, verliefdheid, problemen met vrienden, ruzie met concurrenten enz. Dit boek is verfilmd
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen